19:15:37 21.07.2024
Stiri

Soarta profesională a judecătorului Paniș, în aer: CSM a întrerupt examinarea cererii sale până la o clarificare așteptată de la Curtea Constituțională

Actualitate 09.07.2024 11:43 Vizualizări1346 Autor: Ziarul National
Soarta profesională a judecătorului Paniș, în aer: CSM a întrerupt examinarea cererii sale până la o clarificare așteptată de la Curtea Constituțională


Alexei Paniș nu a aflat nici astăzi dacă va fi numit judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

Examinarea cererii sale privind înaintarea propunerii repetate de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă a fost întreruptă astăzi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), după ce Paniș a emis pretenții privind calcularea cvorumului necesar pentru adoptarea unei decizii de către CSM.

Paniș consideră că o decizie a CSM poate fi luată reieșind din numărul actual al membrilor CSM (nouă) și nu din cel prevăzut de legislație (12). Mai exact, în opinia acestuia, un judecător poate fi numit cu șase voturi ale actualilor membri ai CSM (două treimi din nouă - n.r.), nu cu opt, cifră calculată din numărul unui CSM complet.

CITIȚI și Președinta Maia Sandu, obligată să numească NOUĂ judecători în funcție până la atingerea plafonului de vârstă: Cererile depuse de Rodica Berdilo și Victoria Sanduța, RESPINSE

„Dle Paniș, anul trecut în CSM erau doar trei membri. Considerați că o decizie de numire în funcție a judecătorilor putea fi luată cu două voturi?”, l-a întrebat președintele CSM, Sergiu Caraman.

Membrul CSM, Alexandru Postica, a anunțat că în acest sens a fost sesizată Curtea Constituțională, care ar urma să pună punct disputei privind calcularea cvorumului necesar în CSM pentru luarea unei decizii.

Drept urmare, Postica a propus întreruperea examinării cererii judecătorului Alexei Paniș de la Judecătoria Chișinău până la recepționarea unui răspuns de la Înalta Curte. Propunerea sa a fost susținută de majoritatea membrilor CSM.


CITIȚI și Rodica Berdilo, care a anulat rezultatele alegerilor din 2018 pentru Primăria Chișinău, insistă să fie judecător până la atingerea plafonului de vârstă: „Cu experiența pe care o am acum, poate aș vedea cu alți ochi dosarul”

Amintim că președinta Maia Sandu a respins, în toamna anului 2022, propunerea de a-l numi judecător pe Paniș până la atingerea plafonului de vârstă.

În aprilie curent, Procuratura Anticorupție a pornit o urmărire penală în urma unei plângeri a judecătorului Alexei Paniș pe factorii de decizie ai Centrului Național Anticorupție, care ar fi falsificat acte în privința sa cu scopul de a influența decizia sa de nepromovare, luată de Maia Sandu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md