12:09:52 03.12.2021
Stiri

Situația epidemiologică în Chișinău este ALARMANTĂ, iar autoritățile anticipează o criză în acordarea asistenței medicale: „Avem pacienți care necesită tratament, însă nu au locuri”

Actualitate 21.10.2021 12:59 Vizualizări758 Autor: Ziarul National
Situația epidemiologică în Chișinău este ALARMANTĂ, iar autoritățile anticipează o criză în acordarea asistenței medicale: „Avem pacienți care necesită tratament, însă nu au locuri”


Situația epidemiologică din municipiul Chișinău este alarmantă, în condițiile în care toate paturile de la terapie intensivă sunt ocupate, iar șeful interimar al Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate a Primăriei Chișinău, Boris Gîlca, nu exclude că se poate ajunge în situația când oamenii nu vor putea beneficia efectiv de asistență medicală.

„Suntem într-o situație dramatică. Toate spitalele din Chișinău sunt mobilizate ca spitale strategice de COVID-19. Săptămâna trecută a fost una neagră și vedem o creștere a numărului de decese. Se adeverește faptul că acest val este cel mai contagios și mai ușor se infectează persoanele nevaccinate. La ziua de astăzi avem mobilizate 1 600 de paturi în toate spitalele pentru adulți și pentru copii. Avem dificultate cu paturile staționar pentru pacienții de COVID-19”, a recunoscut astăzi Gîlca, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău.

CITIȚI și CORONAVIRUS // Cifre ALARMANTE, pe care R. Moldova nu le-a mai raportat de jumătate de an: Peste două mii de infectări și 37 de morți într-o singură zi

Pe lângă faptul că nu mai sunt paturi la terapie intensivă, mai e problema cadrelor medicale. Medicii sunt epuizați și fac față cu greu situației.

„Numărul de paturi la terapie intensivă a fost mărit de patru ori. Avem 79 de paturi acum și toate sunt ocupate. În același timp, avem pacienți care necesită tratare, însă nu au locuri. Totodată, toate resursele umane din spitale sunt epuizate. Este nevoie de asistente medicale și medici. Avem o mare problemă cu resursele umane în spitalele din Chișinău. Medicii lucrează câte 2-3 ture la rând pentru a salva viețile umane. Anticipăm o criză în acordarea asistenței medicale. Am sperat că luna octombrie va fi vârful pandemiei, dar experții spun că urmează un colaps pentru sistemul de sănătate din municipiu. Unica soluție rămâne vaccinarea populației. Și avem exemplele mai multor țări. În Chișinău se atestă cea mai mare rată de vaccinare din țară, 36%”, a conchis Boris Gâlcă.

CITIȚI și Ce se întâmplă cu PRIMII medici din R. Moldova, imunizați cu AstraZeneca și Pfizer împotriva COVID-19: Au fost testați la prezența anticorpilor după cinci luni de la injectarea serurilor

Menționăm că, miercuri, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, a declarat că în prezent, sunt mobilizate 3 017 locuri în instituțiile medico-sanitare publice din republică, destinate pacienților cu COVID-19, inclusiv 335 de paturi în secțiile de terapie intensivă.

„Aceste locuri sunt ocupate în proporție de peste 90 de procente. Sistemul de sănătate mai deține 1 000 de paturi care pot fi activate la necesitate, dar aceasta ar însemna o povară foarte mare, atât asupra lucrătorilor medicali, cât și a instituțiilor medicale”, a spus oficialul de la Ministerul Sănătății.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md