03:17:26 27.02.2024
Stiri

Siegfried Mureșan, SIGUR că UE va deschide negocierile de aderare cu R. Moldova. Europarlamentarul le deschide ochii unor moldoveni: „Am văzut clar cine este dușmanul și cine este prieten. Când Rusia ȘANTAJA, UE ajuta R. Moldova cu energie și bani”

Actualitate 29.11.2023 15:20 Vizualizări1185 Autor: Ziarul National
Siegfried Mureșan, SIGUR că UE va deschide negocierile de aderare cu R. Moldova. Europarlamentarul le deschide ochii unor moldoveni: „Am văzut clar cine este dușmanul și cine este prieten. Când Rusia ȘANTAJA, UE ajuta R. Moldova cu energie și bani”


Copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – R. Moldova, europarlamentarul Siegfried Mureșan, este sigur că la reuniunea Consiliului European, care va avea loc la mijlocul lunii decembrie la Bruxelles, se va decide deschiderea negocierilor cu R. Moldova. Declarația a fost făcută la Chișinău, la finalul forului român pentru afaceri europene EUROSFAT, desfășurat în premieră în R. Moldova.

Europarlamentarul român a apreciat realizările din ultimii doi ani, inclusiv în justiție - unul din domeniile-cheie, și spune că susținerea Bruxelles-ului pentru R. Moldova este fără precedent.

„Evident că procurori și judecători care au fost la cheremul oamenilor politici, nu știu să fie independenți, blochează, obstrucționează. La fel a fost și în România, dar întărirea justiție s-a întâmplat și se va întâmpla și în R. Moldova. România este dispusă să ajute cu tot ce poate. R. Moldova va trece exact prin procesul de transformare prin care a trecut România în ultimii 20 de ani. Deja la momentul de față, experți din România, diplomați, funcționari vin regulat la Chișinău, invita funcționari din R. Moldova la București, pentru a-i sprijini tehnic și pentru schimb de experiență, inclusiv în sistemul judecătoresc. Și la noi a fost un proces să întărim justiția, dar am reușit și sunt convins că vom reuși și în R. Moldova”, a declarat europarlamentarul, citat de Radio Chișinău.

Siegfried Mureșan a mai spus că Uniunea Europeană ajută Chișinăul cu sprijin financiar, în timp ce Federația Rusă se opune independenței și europenizării R. Moldova.

„Am văzut clar, în ultimii doi ani, cine este dușmanul și cine este prieten. Când Federația Rusă șantaja R. Moldova, Uniunea Europeană a ajutat cu energie cu sprijin financiar, pentru a se putea achiziționa gaz din alte surse. În același timp, Federația Rusă propune un model bazat pe trecut, pe dictatură pe forță. UE crede în oameni liberi, puternici, care să-și decidă singuri viitorul. Știm că Federația Rusă și-ar dori să rețină R. Moldova din parcursul european. A eșuat în ultimi ani și cred că va eșua și în viitor”, a adăugat europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Comitetul Parlamentar de Asociere R. Moldova – UE este forumul parlamentar al Acordului de Asociere din care fac parte membri numiți de Parlamentul de la Chișinău și de Parlamentul European, care se întrunesc de două ori pe an, alternativ la Chișinău și Bruxelles.

Pe parcursul vizitei la Chișinău, delegația Parlamentului European are planificate întrevederi cu președinta Maia Sandu, șeful Parlamentului Igor Grosu și cu premierul Dorin Recean, dar și cu membri ai Guvernului printre care ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md