23:02:28 12.05.2025
Stiri

Șefa Comisiei parlamentare juridice explică de ce Dorel Musteață este promovat la funcția de judecător al CSJ

Actualitate 04.11.2021 10:14 Vizualizări1160
Șefa Comisiei parlamentare juridice explică de ce Dorel Musteață este promovat la funcția de judecător al CSJ

Promovarea președintelui interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) se bazează pe rezultatele unui concurs organizat încă în 2018, explică președinta Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri și imunități, Olesea Stamate.

Explicația vine după ce fostul secretar de stat de la Ministerul Justiției, Nicolae Eșanu, a amintit că Legea cu privire la CSM interzice în mod expres „participarea la concursul pentru promovarea într-o instanță superioară, transferarea la o instanță judecătorească de același nivel a membrilor CSM din rândul judecătorilor, precum și a judecătorilor detașați la Institutul Național al Justiției și secretariatul CSM”.

CITIȚI și Promovarea membrului CSM, Dorel Musteață, în calitate de judecător la CSJ, CONTESTATĂ de unii reprezentanți ai societății civile: „Vremuri bune… legea se interpretează exact ca într-un celebru banc”

„Hotărârea CSM privind propunerea de desemnarea a dumnealui in calitate de judecator la CSJ a fost adoptată la 24 iulie 2018. Iar legea CSM a fost modificată în septembrie 2018, intrând în vigoare în octombrie 2018. Respectiv, interdicția citată a fost introdusă după ce domnul Musteață participase la concurs și fusese promovat în funcție de către CSM. (...) Deoarece Parlamentul a eșuat la acea etapa în oferirea unui răspuns legal, conform procedurii prescrise de art. 9 al Legii CSJ, CSM avea două soluții: fie să-și anuleze hotărârea din iulie 2018 (și întrebarea aici ar fi fost în ce bază, or hotărârea se baza pe normele existente la momentul adoptării), fie sa înainteze Parlamentului în mod repetat propunerea de numire în funcție. Iar Parlamentul urmează de fapt să confirme numirea candidatilor propuși de către CSM”, a explicat Olesea Stamate pe Facebook.

Deputata a adăugat că modificarea Constituției a avut loc în vederea unificării procedurii de numire a judecătorilor și, din momentul intrării în vigoare a modificărilor, confirmarea pentru toate instanțele se va face de către președintele țării, astfel evitând votul politic al Parlamentului.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte