SCRISOARE // Un senator american le solicită mai multor platforme online să blocheze dezinformarea rusă în Republica Moldova
Președintele Comitetului pentru Relații Externe al Senatului american, Ben Cardin, a trimis scrisori conducerii mai multor companii, inclusiv care gestionează Facebook sau Google, îndemnându-i să se implice în combaterea dezinformării și falsurilor în R. Moldova pe platformele lor. Senatorul american subliniază importanța referendumului din R. Moldova cu privire la aspirația statului de a adera la Uniunea Europeană și citează dovezi furnizate de guvernele Statelor Unite, Canadei și Regatului Unit privind eforturile continue ale Kremlinului de a semăna confuzie și dezinformare în rândul populației din R. Moldova, transmite Radio Chișinău.
„Este un moment unic în istoria R. Moldova care va determina viitorul pentru generațiile viitoare, iar decizia trebuie să aparțină exclusiv cetățenilor. Importanța acestei decizii pentru poporul R. Moldova pune responsabilitatea și pe partenerii acestui stat pentru a preveni influența străină malignă și interferența în una dintre cele mai importante alegeri pe care o fac cetățenii moldoveni”, a scris președintele Cardin în scrisoarea sa, publicată pe site-ul Senatului American.
Senatorul american face trimitere la analiza recentă a Institutului Național Democratic din Statele Unite care a evaluat că influența Federației Ruse pe platformele sociale „reprezintă cea mai mare amenințare la integritatea electorală”, recomandând să se dedice mai multe resurse în ceea ce privește R. Moldova, pentru a identifica informațiile false și totodată să nu accepte publicitate de la persoane sancționate internațional sau de la interpușii acestora.
„Având în vedere popularitatea platformelor Meta în R. Moldova, compania ar trebui să ia în serios această recomandare, să acționeze fără întârziere pentru a aloca resurse suplimentare pentru a sprijini un mediu electoral corect înainte de 20 octombrie”, se arată în scrisoarea pe care senatorul Ben Cardin i-a adresat-o direct lui Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook.
Scrisoarea face trimitere și la analiza comunității Whatchdog, din R. Moldova, care monitorizează îndeaproape dezinformarea pe platformele sociale și care relevă că oligarhul fugar Ilan Șor, sponsorizat și susținut de Federația Rusă, sancționat de SUA, UE, Regatul Unit și Canada, a plătit pentru reclame sponsorizate peste 33 000 de dolari pe reclame Facebook doar în luna iunie, și mai mult de 400 000 de dolari de când a fost sancționat în octombrie 2022.
Ben Cardin adresează totodată un mesaj public și către directorul Alphabet și Google, Sundar Pichai, pe care îl îndeamnă să intervină pentru a combate dezinformarea în Republica Moldova înainte de alegerilor cruciale din 20 octombrie.
Google „este unul dintre principalele instrumente de dezinformare” în R. Moldova, potrivit analizei Whatchdog, care notează că Guvernul Republicii Moldova este neputincios să oprească această campanie de dezinformare fără sprijinul Alphabet.
Senatorul american Ben Cardin urmărește îndeaproape situația politică din R. Moldova, luând atitudine și în 2009, după alegerile urmate de proteste, făcând apel la asigurarea accesului opoziției anticomuniste și a experților independenți la radioteleviziunea publică.
Dosarul „Laundromat”: Conturi bancare cu peste 100 de milioane de dolari, înghețate peste hotare: Urmează aplicarea sechestrului pe încă două conturi din străinătate cu 90 de milioane de dolari pe acestea
Laureații Premiului Național, ediția 2024, desemnați prin vot secret. Premierul Dorin Recean: „Avem talente, inovații și oameni extraordinari care înregistrează performanțe importante pentru viitorul Republicii Moldova”
LICITAȚIE INTERNAȚIONALĂ // Două centrale electrice cu termoficare performante, construite la Chișinău: Reprezentații unor companii din zece state, vizită în R. Moldova pentru a vedea infrastructura energetică