DEMISIA // Scrisoare din SUA pentru Andrian Candu: „CEC-ul a rămas surd, BRD-ul mut, iar MAEIE inexistent”


Reprezentanții diasporei consideră că autoritățile R. Moldova au fost incapabile să asigure condiții pentru toți cetățenii să-și exercite dreptul la vot în cadrul alegerilor prezidențiale, chiar dacă au văzut din timp că cetățenii aflați peste hotare se mobilizează să iasă la vot.
Elena Drăgălin din SUA, fondatoarea „Moldova AID”, i-a trimis o scrisoare președintelui Parlamentului, Andrian Candu, prin care îl anunță că cei din diasporă „știu ce-și doresc” și că solicită demisia șefei Comisiei Electorale Centrale, a ministrului de Externe, dar și a șefei Biroului pentru Relații cu Diaspora.
„Într-o discuție de acum câteva săptămâni, ați întrebat dacă suntem suficient de organizați în diasporă ca să știm ce vrem. Sper că cele 86 de mii de persoane inspirate de „Adoptă un Vot” și cele 150 de mii de voturi să fie un răspuns suficient de convingător, că da, noi, în diasporă, știm ce vrem. Acum cerem ca persoanele din fruntea instituțiilor responsabile de organizarea alegerilor, care s-au dovedit inapte de a asigura desfășurarea democratică, în termeni legali a acestora și care ar fi trebuit să asigure respectarea dreptului la vot a fiecărui cetățean, dar au eșuat lamentabil, să fie demise din funcții imediat, iar posturile vacante sa fie suplinite de persoane competente, angajate prin concurs public, transparent”, se arată în scrisoarea de peste Ocean.
Elena Drăgălin îi amintește oficialului și faptul că pentru unii cetățeni aflați peste hotare s-a votat în R. Moldova, lucru ilegal, și îi spune acestuia că autoritățile nu au luat nicio decizie, deși au văzut miile de cetățeani din diasporă care stăteau la coadă să voteze, dar nu mai erau buletine.
Vedeți mai jos întregul mesaj adresat președintelui Parlamentului, Andrian Candu:
Domnule Speaker,
Câteva săptămâni în urmă, m-ați asigurat că veți examina orice propunere sau doleanță venită din Diasporă și, dacă acestea vor fi rezonabile, veți ține cont de ele.
A venit momentul când vă pot răspunde cu certitudine la întrebarea pe care mi-ați adresat-o atunci: care este un singur lucru, apoi două, trei și așa mai departe, pe care și le dorește Diaspora? Sper, la rândul Dvs., să vă țineți de cuvânt și să răspundeți prin acțiuni satisfăcătoare pentru Diasporă la solicitările ce urmează.
După cel de-al doilea tur al Alegerilor Prezidențiale 2016,
- când mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care sunt nevoiți să locuiască în străinătate din cauza lipsei locurilor de muncă în țară, au fost deliberat deprivați de dreptul la vot prin faptul, că nu s-au deschis secții de vot la o distanță rezonabilă de regiunile cu o populație compactă de cetățeni (exemplu, statul Florida, SUA);
- când alte mii de cetățani din Diasporă au parcurs sute si mii de kilometri ca să voteze, dar nu au putut să-și exercite acest drept din cauza insuficienței de buletine de vot (exemplu, secțiile de votare din Montreal, Canada; ambele secții din Moscova, Rusia; Dublin, Irlanda; Frankfurt, Germania; Paris, Franța; Mestre, Padova, Parma, Verona, Italia; ambele secții din București, România; Londra, Anglia)
- când pentru persoane aflate în afara țării s-a votat în lipsa lor în țară, ceea ce constituie o gravă fraudă electorală (exemplu, https://www.youtube.com/watch?v=GbunkvX382k&feature=youtu.).
- când buletinele destinate pentru două secții de votare, în Lisabona și Setubal, Portugalia s-au pierdut pe drum si au trebuit să fie înlocuite cu altele, care au ajuns doar cu o zi înainte de alegeri și nu cu trei zile, cum prevede codul electoral, încălcându-se în așa mod normele legale;
- când CEC-ul a anunțat rezultatele alegerilor înainte ca votarea să se fi încheiat în secțiile din SUA și Canada, care au un potențial de 27 de mii de buletine electorale si încă mai mulți votanți, în așa fel, descurajând deliberat participarea la vot în aceste regiuni, care ar fi votat preponderent pentru opoziția guvernării;
- când alegătorii nu au fost informați cum se cuvine și înt-un număr mare s-au prezentat la vot cu acte nevalabile (exemplu, în Tokyo la 14:30 votase 25 de persoane, iar altele 5 nu au putut vota din cauza că s-au prezentat doar cu buletinul, iar aceasta constituie 20% din alegătorii care votase până la acel moment la secția menționată);
- când, în pofida mobilizării masive a Diasporei, care s-a produs deschis, online, nu s-a luat nici o măsură adițională pentru a garanta dreptul la vot a fiecărui cetățean (https://www.facebook.com/groups/327330864290265/);
- când CEC-ul a rămas surd, BRD-ul mut, iar MAEIE inexistent,
susțin PAS în cererea demisiei imediate din funcții a șefei CEC și a ministrului de Externe, iar ca reprezentant al diasporei, solicit și demisia imediată a șefei BRD, Olga Coptu.
În aceeași discuție de câteva săptămâni în urmă, ați întrebat dacă suntem suficient de organizați în Diasporă ca să știm ce vrem. Sper că cele 86 de mii de persoane inspirate de “Adoptă un Vot” și cele 150 de mii de voturi să fie un răspuns suficient de convingător, că da, noi, în Diasporă, știm ce vrem. Acum cerem ca persoanele din fruntea instituțiilor responsabile de organizarea alegerilor, care s-au dovedit inapte de a asigura desfășurarea democratică, în termeni legali a acestora și care ar fi trebuit sa asigure respectarea dreptului la vot a fiecărui cetățean, dar au eșuat lamentabil, să fie demise din funcții imediat, iar posturile vacante sa fie suplinite de persoane competente, angajate prin concurs public, transparent.
Elena Dragalin
Moldova AID, SUA”.









































































