17:11:07 05.07.2020
 
Stiri

Scenarii CLIMATICE // Temperatura medie din R. Moldova va crește cu 2-3 grade Celsius până în 2050: Secetă, inundații, grindină și înghețuri timpurii. Ce trebuie să facem pentru a evita dezastrele

Social 15.10.2019 16:14 Vizualizări1001 Autor: Ziarul National
Scenarii CLIMATICE // Temperatura medie din R. Moldova va crește cu 2-3 grade Celsius până în 2050: Secetă, inundații, grindină și înghețuri timpurii. Ce trebuie să facem pentru a evita dezastrele PNUD Moldova


Scenariile climatice elaborate de specialiști arată că în R. Moldova se așteaptă ca temperatura medie să crească cu 2-3 grade Celsius până în anul 2050, ceea ce va genera mai multe fenomene climatice grave și o frecvență sporită a dezastrelor legate de climă, cum ar fi seceta, inundațiile, grindina și înghețurile timpurii.

Republica Moldova este extrem de vulnerabilă la schimbările climatice și la dezastre, cu o medie anuală a pierderilor economice de 2,13% din PIB. Dezastrele afectează mii de oameni, în primul rând femeile, care sunt mai vulnerabile și expuse riscurilor, precum și populația care trăiește în zonele rurale, în care sărăcia este de 7,5 ori mai mare decât în orașele mari.

Datorită evenimentelor catastrofale cu o probabilitate anuală de 0,5%, republica poate pierde 10% din PIB pe an, arată PNUD Moldova, care, în contextul Zilei Internaționale pentru Reducerea Riscurilor de Dezastre, marcată anual la 13 octombrie, atrage atenția asupra lucrurilor care trebuie întreprinse pentru prevenirea dezastrelor și reducerea pagubelor provocate de acestea.

Una dintre măsuri, care urmează a fi realizată în următorii doi ani cu sprijinul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA) din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, este construirea, în cinci raioane din R. Moldova, a unor bazine de stocare a apei din precipitații. Utilizarea inteligentă și durabilă a resurselor de apă pentru agricultură și combaterea incendiilor este o măsură crucială pentru un stat predispus la secetă, așa cum este Republica Moldova.

Totodată, în cadrul proiectului de reducere a riscurilor climatice și dezastrelor, ADA și PNUD vor contribui la reabilitarea și dotarea stațiilor comunitare de pompieri din cinci comunități beneficiare și la crearea echipelor locale de pompieri și salvatori voluntari. Potrivit statisticii oficiale,pe parcursul anului trecut în R. Moldova au fost înregistrate aproximativ 1 700 de incendii, în urma cărora și-au pierdut viața peste 120 de persoane, printre care și copii, iar pierderile materiale s-au ridicat la peste 67 de milioane de lei.

În cadrul aceluiași proiect, locuințele a circa 1 000 de familii social-vulnerabile din cinci raioane beneficiare vor fi dotate cu detectoare de fum, care pot salva vieți. În parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afaceri Interne, va fi organizată o amplă campanie de informare cu privire la măsurile de prevenire, reducere și răspuns la schimbările climatice și riscul dezastrelor.

„E nevoie de conștientizarea riscurilor de dezastre de către populație și factorii de decizie, dezvoltarea unei culturi a securității și prevenirea dezastrelor. Doar prin implicarea reală a noastră, a tuturor, se poate împiedica transformarea riscurilor în dezastre”, susține Silvia Pana-Carp, coordonatoare de programe la PNUD Moldova.

Ziua Internațională pentru Reducerea Dezastrelor este marcată la nivel mondial începând cu anul 2001, iar în Republica Moldova - din 2010.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.07.2020 13:59 Ziarul National GOLGOTA BASARABIEI ROMÂNEŞTI // 5-6 i...

03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

02.07.2020 09:35 Ziarul National Alecu Reniță: Cei care cunoaşteţi pla...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md