06:10:42 08.12.2021
Stiri

SCÂNTEI între fostul și actualul ministru al Justiției: Ce prevede noul concept de reformare a sectorului judiciar, elaborat de Nagacevschi. „Este un mincinos”

Social 27.11.2019 18:20 Vizualizări2548 Autor: Ziarul National
SCÂNTEI între fostul și actualul ministru al Justiției: Ce prevede noul concept de reformare a sectorului judiciar, elaborat de Nagacevschi. „Este un mincinos”


Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, aruncă din nou săgeți către fosta conducere a ministerului, afirmând de această dată că nu a găsit niciun concept ajustat al reformei justiției, care să prevadă schimbări la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) și evaluarea extraordinară a judecătorilor, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția.

De cealaltă parte, fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, îl numește „mincinos” pe succesorul ei și amintește că dânsul, pe când era consilierul socialistei Zinaida Greceanîi, a participat la o ședință de la minister încă pe 2 noiembrie curent, când s-a pus în discuție subiectul.

Nagacevschi s-a plâns astăzi, după ședința Guvernului, că a trebuie să elaboreze „de urgență” un nou concept al reformei justiției pe care l-a expediat Comisei de la Veneția, ce urmează să se întrunească în ședință la începutul lunii decembrie curent.

CITIȚI și Opinia preliminară a Comisiei de la Veneția vizavi de reforma justiției propusă de Guvernul de la Chișinău: „Judecătorii și procurorii care NU trec evaluarea integrității să nu fie menținuți în sistem”

Astfel, reforma care poartă semnătura lui Nagacevschi nu mai prevede reducerea până la 17 a numărului de judecători la CSJ, așa cuma fost anunțat anterior, iar magistrații vor fi evaluați în baza unui instrument ajustat, a spus ministrul, fără a oferi detalii.

Fadei Nagacevschi și-a exprimat speranța că, până în luna martie 2020, Republica Moldova va obține un aviz din partea Comisiei de la Venenția, iar „cel târziu în luna mai să începem evaluarea extraordinară a judecătorilor”.

„Este un mincinos acest ministru al Justiției, ca și șefii lui care se schimba după bătaia vântului. Zice ca nu a găsit niciun concept ajustat la recomandările Comisiei de la Veneția și niciun proiect de lege revizuit. Chiar el a participat la o sedinta unde am discutat conceptul revizuit încă pe 2 noiembrie. Ulterior acestei ședințe, dar și altor discuții, am lucrat intens pe revizuirea proiectului de lege și urma ca pina pe 22-25 noiembrie acesta sa fie prezentat Comisiei de la Veneția. Colegii de la minister au proiectul aproape de finalizare, doar că noii conduceri acest concept nu îi convine și bine că e așa”, a comentat fosta ministră a Justiției, Olesea Srtamate, pe Facebook.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un pas inedit, corec...

03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Considerați judicioase acțiunile CEC și ale justiției în cazul alegerilor locale noi de la Bălți: excluderea din cursă a candidatului Partidului „Șor”, Marina Tauber, și organizarea turului doi de scrutin pe 19 decembrie cu următorii doi candidați?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md