06:44:33 17.06.2024
Stiri

Joe Biden și Xi Jinping pot pune PUNCT războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei. Zelenski îi cheamă pe cei doi lideri să conducă summitul de pace din Elveția

Actualitate 26.05.2024 17:27 Vizualizări1234 Autor: ZiarulNational
Joe Biden și Xi Jinping pot pune PUNCT războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei. Zelenski îi cheamă pe cei doi lideri să conducă summitul de pace din Elveția


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis duminică, 26 mai, o invitație către liderii din Statele Unite Și China de a participa la summitul de pace din Elveția, programat pentru mijlocul lunii iunie. Rusia nu se află printre cele 160 de delegații invitate de organizatori.

Liderul de la Kiev s-a adresat direct președintelui american, Joseph Biden, și șefului de stat din China, Xi Jinping.

„Fac apel la liderii lumii (...), la preşedintele Biden, liderul Statelor Unite, şi la preşedintele Xi, liderul Chinei (...) Vă rugăm să sprijiniţi summitul de pace cu leadership-ul şi participarea dumneavoastră", a spus Zelenski într-un mesaj video.

Elveţia a extins invitaţiile de participare la peste 160 de delegaţii, dar Rusia nu a fost invitată "în acest stadiu", a indicat site-ul guvernului dedicat evenimentului la începutul lunii mai, conform Agerpres. Conferinţa va avea loc la Lucerna, în centrul țării

Printre invitaţi se numără statele membre ale G7, G20, BRICS, multe alte ţări de pe toate continentele, precum şi UE, trei organizaţii internaţionale (ONU, OSCE şi Consiliul Europei) şi doi reprezentanţi ai lumii religioase (Vaticanul şi Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului).

Rusia, care a lansat invazia din Ucraina la 24 februarie 2022, a făcut cunoscut - în termeni neprietenoşi - că nu este interesată să participe la această conferinţă.

Kremlinul a declarat în repetate rânduri că nu va participa la nicio negociere dacă Kievul nu este de acord cu anexarea de către Rusia a aproximativ 20% din teritoriul ucrainean pe care ea îl ocupă în prezent.

Duminică, Zelenski a declarat că „peste 80 de ţări şi-au confirmat prezenţa".

Printre liderii care au anunțat public că vor participa la întrunire se numără Justin Trudeau, premierul Canadei, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, liderul irlandez Simon Harris, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cancelarul german Olaf Scholz, secretarul-general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, președintele Finlanderi, Alexander Stubb, liderul Letoniei, Edgars Rinkevics, președintele Poloniei, Andrzej Duda și premierul spaniol Pedro Sanchez, informează organizatorii.
Stiri relevante
16.06.2024 10:22 686 Mașa și Medvedev

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md