Rusia s-ar pregăti să atace Ucraina cu o rachetă intercontinentală. Zvonul care a pus în gardă Ucraina și SUA. Reacția spionajului ucrainean


Statele Unite au anunțat că închid ambasada de la Kiev deoarece au primit informații că urmează un atac aerian rusesc puternic. Grecia, Italia și Spania au luat aceeași decizie, dar România și R. Moldova nu. Panica ar fi venit din cauza unor informații că Rusia s-ar pregăti să atace capitala Ucrainei cu o rachetă intercontinentală, capabilă să fie dotată cu focos nuclear, dar înarmată convențional.
După anunțul închiderii ambasadei SUA din Ucraina, a apărut informația că decizia a fost luată deoarece Kievul urmează să fie lovit de o rachetă RS-26 Rubej. Lansarea ar fi fost pregătită în poligonul Kapustin Yar de lângă Astrahan, sudul Rusiei, folosit pentru testarea de asemenea arme intercontinentale.
Informația a apărut pe Telegram, de unde a fost preluată și răspândită de presa de stat rusă, de presa ucraineană, dar și de analiști militari pro-Ucraina cu sute de mii de următori, care dau informații de încredere, scrie ziare.com.
RS-26 Rubej este clasificată ca rachetă intercontinentală dar, în fapt, ar fi o rachetă cu rază intermediară. De fapt, este una dintre rachetele care a „îngropat” Tratatul INF între SUA și Rusia, care interzicea ambelor țări să aibă rachete lansate de la sol cu rază între 500 și 5.500 km.
Rușii au zis că Rubej are o rază de acțiune de circa 6.000 km, dar americanii au arătat că testele au fost făcute cu o rachetă mai mult goală. Înarmată de luptă, au spus Statele Unite, arma ar avea o rază de 2.000 km și ar fi fost, implicit, contra tratatului INF. Pentru că Moscova nu a vrut să renunțe la Rubej, Statele Unite au denunțat acordul de pe vremea Războiului Rece. De la Kapustin Yar și până la Kiev sunt în jur de 1.200 km.
Asemenea rachete au fost gândite pentru focoase nucleare, deși pot fi dotate și cu armament convențional. RS-26 Rubej poate avea, teoretic, un focos cu explozibil de mare putere de 1,2 tone, cam de două ori când racheta balistică Iskander.
După ore întregi în care aceste zvonuri s-au răspândit ca focul, serviciile de informații ucrainene au clarificat totul. Rusia a făcut o operațiune psihologică de mare amploare împotriva Ucrainei, prin răspândirea în masă de mesaje false care să inducă ideea că un atac de amploare este iminent, a scris Reuters, care citează un comunicat al spionajului militar ucrainean.









































































