Rusia ar putea viza R. Moldova și Balcanii după Ucraina: Avertismentul Franței privind amenințările regionale și planurile de apărare până în 2030


Franța își continuă sprijinul neclintit față de R. Moldova în procesul său de aderare la Uniunea Europeană și se implică activ în asigurarea securității regionale în fața amenințărilor din partea Rusiei. Aceasta declarație provine dintr-un raport al Secretariatului general al apărării naționale și securității din Paris, întocmit la inițiativa președintelui Emmanuel Macron. Raportul subliniază cât de esențial este sprijinul oferit Republicii Moldova, aflată într-o poziție vulnerabilă din cauza proximității sale față de Ucraina și influenței rusești.
Documentul subliniază absența inițiativelor din partea președintelui rus, Vladimir Putin, de a modifica politica sa de agresiune, dat fiind viziunea sa asupra unei „Rusii eterne” care se opune „Occidentului decăzut”. În raport se subliniază intenția de a controla regiunile cu populație rusă sau rusofonă. Franța avertizează că armata lui Putin nu se va opri doar în Ucraina. Mai mult, sunt posibile alte ofensive în vecinătatea europeană, cum ar fi în R. Moldova, Balcani sau chiar împotriva unor state NATO, pentru a testa coeziunea Alianței.
În această situație, Franța a reafirmat că va fi pregătită, până în 2030, să angajeze într-un potențial război de amploare. În plus, se destină extinderii umbrelei sale nucleare asupra statelor europene. Parisul este decis să contribuie la stabilitatea vecinătății estice; obiectivul principal fiind susținerea integrării europene a R. Moldova, Ucrainei și altor state candidate.
În plus față de riscul unui conflict convențional, Franța atrage atenția și asupra amenințărilor hibride, cum ar fi atacurile cibernetice, manipularea informației și tentativele de destabilizare internă. Aceste forme de război, deși mai puțin vizibile, sunt extrem de periculoase și afectează și R. Moldova. R. Moldova, împreuna de Ucraina, este vulnerabilă în fața unor eventuale noi atacuri rusești, dar și a tentativelor de destabilizare. Aceste amenințări ar putea avea un impact direct asupra securității R. Moldova, dar și asupra unității și coeziunii NATO.
Amintim că în luna martie 2024, R. Moldova a semnat cu Franța un acord în domeniul apărării care contribuie semnificativ la modernizarea armatei naționale.









































































