04:26:44 02.07.2022
Stiri

România și R. Moldova, scenarii comune în eventualitatea agravării situației de securitate din regiune

Actualitate 23.05.2022 13:24 Vizualizări1529 Autor: Ziarul National
România și R. Moldova, scenarii comune în eventualitatea agravării situației de securitate din regiune


România și R. Moldova pregătesc scenarii comune pentru a acționa în eventualitatea agravării situației în zona de conflict și posibilitatea unui nou val de refugiați din Ucraina.

Subiectul a fost pus în discuție de către ministra Afacerilor Interne din R. Moldova, Ana Revenco, și omologul său de la București, ministrul Nicolae Lucian Bode.

În cadrul acestei întâlniri bilaterale care a avut loc la București, cei doi oficialii au efectuat o analiză la zi a siguranței și securității în statele care au frontieră cu războiul.

Totodată, cei doi miniștri de Interne au stabilit o foaie de parcurs pentru implementarea proiectelor comune atât cu finanțare din partea României, cât și din partea UE.„La fel, a fost stabilit un plan comun de activități de conștientizare în rândul membrilor Cosiliului UE a riscurilor cu privire la permisivitatea frontierelor, dat fiind faptul că Republica Moldova este singura republică europeană care nu este membră a UE și care are granițe cu războiul”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Interne de la Chișinău.

Ministra Ana Revenco împreună cu echipa sa au efectuat ulterior o vizită de lucru la Serviciul de Telecomunicații Speciale al României, unde au discutat despre importanța comunicațiilor și tehnologiilor de ultimă oră în asigurarea ecosistemului de Securitate integrat european. Delegația MAI a vizitat și centrul cyber al STS care este un reper pentru multe dintre instituțiile europene de profil.

Menționăm că, în perioada 18 - 20 mai curent, o delegație condusă de ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a efectuat o vizită de lucru în România, unde a participat la Expoziția Internațională dedicată Industriilor de Apărare și Aeronautice, Securității Naționale, Securității Private și Securității Cibernetice. În cadrul acestei expoziții, ministrul a avut o serie de întâlniri bilaterale cu reprezentanți de vârf ai sectorului de securitate din întreaga lume, în special cu cei care se ocupă cu dezvoltarea tehnologiilor de comunicații, supraveghere și control, tehnologiilor specializate în combaterea fenomenelor cyber crime, supraveghere din aer, precum și cu industria de echipamente de protecție specială și tactică.

Scopul vizitei a fost de a identifica tehnologiile de ultimă oră necesare pentru sporirea rezilienței sectorului afacerilor interne in Republica Moldova, crearea de punți de comunicare între donatori și industria fabricantă de tehnologii necesare în extinderea spațiului de securitate european, care să cuprindă și Republica Moldova, precum și îmbunătățirea cooperării și acțiunilor comune între ministerele de interne ale R. Moldova și României pentru sporirea rezilienței la frontiera de stat a Republicii Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.07.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre sancțiuni

27.06.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Noua Românie mare” ...

24.06.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // În epicentrul bătăli...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md