06:50:41 16.07.2024
Stiri

România realizează proiecte de zeci de MILIOANE de euro în R. Moldova, iar moldovenii privesc spre Moscova: „Fostul ambasador al SUA ştiţi ce spune: americanii fac drumuri, românii fac grădiniţe, iar moldovenii votează cu Rusia"

Știri 17.01.2020 07:30 Vizualizări16786 Autor: Ziarul National
România realizează proiecte de zeci de MILIOANE de euro în R. Moldova, iar moldovenii privesc spre Moscova: „Fostul ambasador al SUA ştiţi ce spune: americanii fac drumuri, românii fac grădiniţe, iar moldovenii votează cu Rusia


România va schimba modalitatea de finanţare a R. Moldova, a declarat Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, în cadrul unei vizite la Bălţi, unde a avut o întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri din zona de nord a R. Moldova. Astfel, Bucureştiul urmează să finanţeze proiecte concrete, la nivel local şi nu prin intermediul autorităţilor publice centrale.

Ambasadorul este deranjat că, în pofida investiţiilor mari ale României în stânga Prutului, conform unor sondaje de opinie, mulţi dintre cetăţenii R. Moldova consideră Rusia unul dintre principalii investitori. Asta în condiţiile în care Moscova nu investeşte nici pe departe în bunăstarea cetăţenilor moldoveni, aşa cum face Bucureştiul.

„Cel puţin o perioadă vom fi foarte atenţi cu cine vom lucra, pentru că vrem ca beneficiarii acestor proiecte să fie cetăţenii R. Moldova. La Chişinău, când ajungi, vei fi surprins chiar şi ca diplomat străin să vezi câte vile frumoase câte maşini scumpe circulă, în condiţiile în care salariul în R. Moldova este foarte jos. Este o discrepanţă uriaşă şi, cu toate aceastea, de fiecare dată se cer bani dinafară”, a declarat Ambasadorul, citat de TVR Moldova.

Ambasadorul a oferit exemple concrete privind suportul acordat R. Moldova de România sau SUA.

„Am venit astăzi de la Chişinău pe drumul către Soroca. La un moment dat, am văzut un panou mare pe care scrie că a fost construit cu ajutorul cetăţenilor americani. Circul des prin R. Moldova, dar nu am văzut nicăieri vreun panou că acest obiectiv a fost construit cu banii din Rusia”.

În acest context, ambasadorul Daniel Ioniţă a ţinut să reamintească şi despre cele aproape o mie de grădiniţe din R. Moldova, renovate în ultimii ani doar cu banii oferiţi de Guvernul de la Bucureşti.

„Chestia aia de proiecte punctuale finanţate de România, ca după aceea să nu să se ştie, am înţeles. Mă doare sufletul şi am primit întrebări din România – ce faceţi, de ce finanţaţi grădiniţe în R. Moldova, când aveţi grădiniţe nefinanţate în România? Anul trecut am avut o situaţie jenantă şi dezastruoasă, când un copil a căzut într-o hazna, fiindcă era în curtea şcolii. Cu toate astea, Guvernul României a finanţat multe obiective, aici, în R. Moldova, fără ca să primim măcar un cuvânt de mulţumire”.

Şi nu doar grădiniţe au fost renovate, a precizat sursa citată. Autorităţile de la Bucureşti au donat peste 190 de microbuze şcolare pentru toate raioanele R. Moldova, iar anual Guvernul României oferă mii de burse pentru liceeni, studenţii şi masteranzii basarabeni. De asemenea, sunt oferite peste 1 100 de locuri gratuite în taberele de odihnă din România pentru copii din R. Moldova. În domeniul Sănătăţii, doar la Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău au fost renovate 16 secţii cu bani ai cetăţenilor români, iar la Cahul a fost creat un Centru modern de Transfuzii. Totodată, proiectul SMURD este în desfăşurare şi s-a reuşit salvarea a zeci de pacienti. În domeniul Culturii, au fost renovate Sala cu Orgă şi Muzeul Naţional de Arte, iar la Cahul se reconstruieşte Teatrul Bogdan Petriceicu Hasdeu.

„Fostul Ambasador al SUA ştiţi ce spune: americanii fac drumuri, românii fac grădiniţe, iar moldovenii votează cu Rusia. Închei citatul”, a conchis Ambasadorul Ioniţă.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md