08:01:50 15.10.2019
 
Stiri

Robotul cu suflet de femeie

Știri 05.05.2018 17:30 Vizualizări959 Autor: Ziarul National
Robotul cu suflet de femeie Sursa: avantaje.ro

Pentru neinițiați și necunoscători, experiența din sala de operații este ca un examen al vieții. Profesor doctor Elvira Brătilă, unul din medicii de top formați de școala românească de medicină, jonglează astăzi, asemenea unui magician, cu gadgeturi din medicina viitorului: robotul Da Vinci este o mostră a performanței și ultra-tehnologiei. Ne place să-l numim robotul cu suflet de femeie.

Robotul cu suflet de femeie, Da Vinci

„Școala de medicină românească este o școală de renume și de mare forță. Sunt foarte onorată că am putut învăța și colabora cu profesori de renume: prof. Petre Brătilă, prof. Nicolae Costin, prof. Virgil Ancar. Atunci când înveți de la cei mai buni, nu poți decât să te mobilizezi să devii la fel de bun. De la acești mai profesori am învățat să abordez chirurgical patologia ginecologică benignă și malignă și îmi place să cred că am „împrumutat” și din personalitatea acestor mentori. Dar și experiența dobândită în centrele de referință ale lumii mi-a oferit un plus de perspectivă. Suntem perfect racordați la prezentul chirurgiei care se practică la nivel mondial în marile centre. Faptul că deja ne folosim de robotul Da Vinci în tratamentul patologiei pelvice, este un mare progres. Un vis adus în prezent”, spune profesor doctor Elvira Brătilă.

Robotul Da Vinci este ceva spectaculos, masiv, cu un aer SF, ceva între mașinărie și computer ce acoperă tot aerul. Oamenii par mici în preajma lui. Când oamenii aceștia, însă, sunt cei mai mari chirurgi în domeniul lor de activitate, lucrurile devin spectaculoase și majestuoase. Pare că ei se ridică peste nivelul acestei tehnologii, și culmea, maximizează, de fapt, potențialul acestui robot. „Mă ocup eu aici!”, spune medicul la fiecare pas.

Sub mâna doamnei doctor Brătilă, medic primar obstetrică ginecologie, robotul prinde suflet. Împrumută sufletul femeii doctor care operează o altă femeie, cu trup si suflet. Îi dă șansa de a fi femeie din nou și mamă și bunică într-o bună zi!

„Astăzi avem de făcut o histerectomie, o să vedem dacă putem să îi salvăm un ovar. În etapa a doua, îi vom face și o intervenție pentru a rezolva incontinența urinară, de care suferă în urma nașterii, a avut un travaliu prelungit. Doamne ajută să fie bine! Are un uter mare și un chist de ovar. Vom vedea și rezultatul examenului extemporaneu”, spune cu înțelegere și tristețe, prof. Elvira Brătilă care realizează această intervenție de chirurgie robotică pelvică.

„Suntem pregătiți? Vă rog, să intre robotul, toată lumea să se îndepărteze ușor, colegii, la perete vă rog, să nu atingem brațele, rotește-l puțin, te rog, fix 10 cm mai la stânga. Prea mult. Te rog înapoi 2 cm. Perfect!

Prof. Dr. Elvira Brătilă este medic primar obstetrică-ginecologie, șef de Disciplina Obstetrică Ginecologie UMF „Carol Davila” în cadrul Spitalului clinic de Obstetrică Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu”. În urma cursurilor și examenelor susținute a obținut competențele în: ultrasonografie ginecologică și obstetricală, laparoscopie ginecologică, colposcopie, infertilitate și reproducere umană, management spitalicesc, oncologie ginecologică și medicină materno fetală.

Lumina, vă rog!

Sistemul da Vinci este format din trei componente separate: consola chirurgului, cartul, poziționat deasupra pacientului ce conține cele patru brațe robotice și o cameră 3D și turnul de control, un calculator care integrează informațiile trimise de la consola chirurgului. Totul este gândit astfel încât cicatricile să fie minime. Este cea mai puțin invazivă formă de chirurgie. Sistemul da Vinci este o platformă sofisticată de chirurgie robotică, concepută pentru a amplifica și a extinde capacitățile chirurgului. În timpul intervenției, peretele abdominal nu se mai incizează, se practică patru incizii mici, prin patru trocare concepute pentru a reduce trauma și durerea postoperatorie.

Sursa: avantaje.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.10.2019 09:03 Nicolae Negru Chișinău, capitala Europei de la Lisa...

11.10.2019 08:59 Nicolae Negru Cine îl va salva pe Plahotniuc?

07.10.2019 09:23 Nicolae Negru Într-o căsătorie de interes, Dodon și...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că are șanse să câștige funcția de primar general al Chișinăului la alegerile locale din octombrie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md