04:18:51 14.05.2025
Stiri

„REVOLUȚIA locală” promisă de autorități se anulează? AVERTISMENTUL primarilor din R. Moldova

Politică 26.02.2016 10:49 Vizualizări1057
„REVOLUȚIA locală” promisă de autorități se anulează? AVERTISMENTUL primarilor din R. Moldova calm.md

În pofida promisiunilor și angajamentelor pe care și le-au asumat autoritățile, depolitizarea fondurilor publice și descentralizarea acestora întârzie, iar rezistența vizibilă cu care se încearcă să se păstreze caracterul centralizat și excesiv de politizat al acestora pune în gardă autoritățile publice locale (APL).

Aceasta este concluzia Biroului executiv al Congresului Autorităților Locale (CALM), făcută publică ieri, membrii căruia consideră că prin tergiversarea reformei pe acest segment va persista fenomenul coruperii politice, iar primarii vor fi în continuare „vasalii” puterii centrale și vor primi resurse doar dacă vor demonstra „loialitate și supunere”.

Reprezentanții APL nu exclud că, dacă nu se va ține cont de opinia lor, vor apela la măsuri mai radicale.

Membrii Biroului Executiv CALM au discutat despre politica bugetar-fiscală pentru anul 2016 și importanța descentralizării Fondului Rutier, precum și opunerea inexplicabilă și înverșunată a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor acestui angajament al Guvernului Republicii Moldova.

Aceștia s-au reunit în urma unei ședințe organizată de MTID, unde au participat reprezentanții Consiliilor raionale și primăriilor și au fost prezentate propunerile de modificare a Politicii bugetar-fiscale pentru anul 2016 și propunerea de Politică publică de eficientizare a întreținerii drumurilor locale.

Astfel, potrivit noilor prevederi, primarii vor rămâne tot cu mâna întinsă, iar partea de leu a Fondului va rămâne în mâinile funcționarilor de la MTID. Deși, declarativ, aceste manipulări sunt acoperite de discursuri patetice despre importanța descentralizării, la studierea mai atentă a documentului pot fi depistate o sumedenie de inexactități și încercări de a păstra controlul asupra Fondului Rutier, susține CALM.

Deși MTID operează cu noțiuni de echitate și corectitudine în distribuirea Fondului rutier, în realitate modelul propus este profund incorect și injust, în opinia primarilor.

„Acesta prevede expres că doar 10% din tot fondul va ajunge în satele și orașele noastre. În rest, 20% vor merge către raioane și... atenție! -70% vor rămâne în administrarea MTID! În același timp, conform unor date, lungimea totală a străzilor și drumurilor din intravilanul localităților din Republica Moldova este de circa 40 mii de km, cea a rețelei locale/raionale - 6 867 km, iar cea de interes național – 3 670 km. Deci, rezultă că, în realitate, anume ceea ce propune MTID este incorect și injust - cu totul invers la ceea ce există în realitate pe teren. Lungimea drumurilor și străzilor din intravilanul localităților este practic de 10 ori mai mare decât lungimea drumurilor naționale! Prin urmare, repartizarea surselor destinate drumurilor ar trebui să fie cu totul inversă modelului propus de MTID, majoritatea covârșitoare a surselor urmând a fi direcționate către autoritățile locale de nivelul I și II”, se arată într-un comunicat de presă al CALM.

Ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, a menționat, în cadrul discuțiilor, că, în anul 2015, Fondul Rutier a avut de suferit foarte mult din cauza situației social-economice și politice din Republica Moldova, acesta fiind redus cu 485 de milioane de lei.

„Propunerea noastră este coordonată cu finanțatorii externi, care recomandă ca Fondul Rutier și fie descentralizat și mijloacele lui să fie utilizate strict pentru necesitățile pentru care este prevăzut. Cuantumul Fondului rutier este stabilit în Strategia de transport și Logistică și în Acordurile de reabilitare a infrastructurii naționale, semnate de Republica Moldova și instituțiile financiare internaționale. Nerespectarea acestor angajamente poate atrage după sine sistarea finanțării reabilitării infrastructurii rutiere. Noi avem suportul instituțiilor financiare în reabilitarea infrastructurii, cu condiția respectării angajamentelor de întreținere a drumurilor reabilitate, ceea ce protejează investițiile făcute de Bănci”, a subliniat Iurie Chirinciuc.

La rândul lor, reprezentanții CALM au reiterat că proiectul propus de MTID conține multe neajunsuri, care urmează a fi înlăturate, dacă se dorește cu adevărat o descentralizare reală.

„Deși au fost doar prime discuții asupra proiectului, Ministerul a insistat ca cei prezenți să semneze o decizie, prin care și-ar exprima acordul cu propunerile. Lucru absolut impardonabil, în situația în care, în proiect, nu se vor regăsi propunerile de îmbunătățire venite din partea APL”, cităm din același comunicat.

„CALM, ca de obicei, fiind deschis pentru dialog și consultări, s-a mobilizat și a venit la această ședință organizată pe ultima sută de metri, cu o dorință sinceră de a căuta împreună răspunsuri și a identifica soluții la mai multe probleme ce vizează starea dezastruoasă a drumurilor din satele și orașele noastre. Dar, spre deosebire de modelul propus de Ministerul Finanțelor (unul cu adevărat obiectiv și depolitizat, unde circa 50% din resursele fondului (bani reali!) o să ajungă pe criterii obiective și direct către municipii, orașe și sate), modelul Ministerului Transporturilor, deși la prima vedere creează vizibilitatea unei echități în distribuirea Fondului Rutier, totuși, la o analiză mai atentă, păstrează același sistem actual de distribuire, cu aceleași probleme și posibilități mari de politizare datorită centralizării excesive. Împărțirea banilor pe kilometru sau alte criterii sunt lipsite de orice credibilitate. La această întrunire am remarcat și un alt fenomen, și anume încercările fățișe ale unor reprezentanți de la minister de a dezbina și semăna vrajbă între autoritățile locale de nivelul I și II. După o prezentare a viziunii de către minister, după o expunere a opiniilor de către toate părțile, inclusiv ale CALM, și după ce parcă se ajunseseră la o tonalitate bună și constructivă a discuțiilor, pe neașteptate, cei de la MTID au venit cu propunerea ca să fie semnată decizia de susținere a viziunii ministerului. Pare cel puțin stranie această grabă, în situația în care a fost vorba de o dezbatere publică asupra unui subiect destul de controversat și discutabil, fără o agendă clară și fără ca să se facă cunoștință cu materialele ședinței. În ce bază și ce statut are adunarea dată? Această decizie urmează să fie aprobată de majoritatea covârșitoare a primarilor! Credeam că așa ceva nu este posibil, că astfel de metode au rămas definitiv în trecut, pe timpul lui „tătuca”, „viitorului luminos” și colhozurilor. CALM a venit cu deschidere și o propunere rezonabilă - de a forma un grup de lucru și de a avea în regim de urgență discuții la nivel instituțional pentru a ajunge la un consens. Am asistat nu la un dialog, ci la un monolog al MTID!”, a declarat directorul executiv al CALM, Viorel Furdui.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte