07:50:43 17.06.2024
Stiri

Reuters: Putin vrea încetarea focului în Ucraina pe actualele linii de front. În caz contrar, este decis să continue ofensiva mizând pe faptul că Occidentul nu va livra suficiente arme Kievului

Actualitate 24.05.2024 14:59 Vizualizări1408 Autor: ZiarulNational
Reuters: Putin vrea încetarea focului în Ucraina pe actualele linii de front. În caz contrar, este decis să continue ofensiva mizând pe faptul că Occidentul nu va livra suficiente arme Kievului


Preşedintele rus Vladimir Putin este dispus să oprească războiul din Ucraina printr-un armistiţiu negociat care să recunoască actualele linii de pe câmpul de luptă, au transmis patru surse ruseşti pentru Reuters, care au precizat, pe de altă parte, că liderul de la Kremlin este pregătit să lupte în continuare, dacă Kievul şi Occidentul nu răspund ofertei, transmite news.ro.

Pe baza cunoştinţelor lor despre discuţiile din rândul elitei Kremlinului, două dintre surse au declarat că Putin este de părere că succesele obţinute până acum în război sunt suficiente pentru a le vinde ca pe o victorie poporului rus.

Trei surse au declarat că, pe de altă parte, Putin înţelege că orice noi progrese semnificative pe front ar necesita o altă mobilizare la nivel naţional, pe care nu şi-o doreşte, iar o sursă, care îl cunoaşte pe liderul rus, a reamintit că popularitatea sa a scăzut după prima mobilizare, din septembrie 2022. Convocarea naţională la armată a speriat o parte a populaţiei din Rusia, determinând sute de mii de bărbaţi aflaţi la vârsta încorporării să părăsească ţara. Sondajele au arătat că popularitatea lui Putin a scăzut cu câteva puncte.

Trei dintre surse, familiarizate cu discuţiile din anturajul lui Putin, au declarat că veteranul lider rus şi-a exprimat frustrarea, într-un grup restrâns de consilieri, cu privire la ceea ce el consideră a fi încercările susţinute de Occident de a bloca negocierile şi faţă de decizia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a exclude orice discuţii cu Kremlinul.

"Putin poate lupta atât timp cât este nevoie, dar Putin este, de asemenea, pregătit pentru o încetare a focului - pentru a îngheţa războiul", a declarat un alt membru din grupul celor patru, o sursă rusă de rang înalt care a lucrat cu Putin şi care are cunoştinţă despre conversaţiile la nivel înalt de la Kremlin, precizează Reuters. Acest oficial, la fel ca şi ceilalţi citaţi în articol, au cerut păstrarea anonimatului, având în vedere caracterul sensibil al subiectului.

Cine sut sursele Reuters

Pentru articolul său, Reuters a vorbit cu un total de cinci persoane care lucrează sau au lucrat cu Putin la nivel înalt, din lumea politică şi a afacerilor. Cea de-a cincea sursă, menţionează Reuters, nu a comentat îngheţarea războiului pe liniile actuale ale frontului.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat, ca răspuns la o solicitare de comentarii, că liderul Kremlinului a spus în repetate rânduri că Rusia este deschisă la dialog pentru a-şi atinge obiectivele, afirmând că ţara nu doreşte un "război etern". Peskov a mai spus că Rusia nu are nevoie de mobilizare şi că, în schimb, recrutează contractori voluntari pentru forţele armate.

La rândul lor, ministerele ucrainene de Externe şi al Apărării nu au răspuns la solicitările Reuters de comentarii.

Numirea, săptămâna trecută, a economistului Andrei Belousov în funcţia de ministru al apărării a fost considerată de unii analişti militari şi politici occidentali ca plasând economia rusă pe picior de război permanent pentru a câştiga un conflict prelungit. Aceasta a urmat presiunii susţinute de pe câmpul de luptă şi unor înaintări teritoriale ale Rusiei în ultimele săptămâni. Cu toate acestea, sursele au declarat că Putin, reales în martie pentru un nou mandat de şase ani, ar prefera să folosească impulsul actual al Rusiei pentru a lăsa războiul în urmă. Sursele nu au făcut comentarii directe cu privire la noul ministru al apărării, notează Reuters.

Ce ar înseamna înghețarea conflictului

Insistenţa lui Putin de a securiza orice câştig pe câmpul de luptă într-un acord nu este negociabilă, au sugerat toate sursele. Cu toate acestea, Putin ar fi dispus să se mulţumească cu teritoriul pe care îl are acum şi să îngheţe conflictul la actualele linii de front, au declarat patru dintre surse. „Putin va spune că am câştigat, că NATO ne-a atacat şi că ne-am păstrat suveranitatea, că avem un coridor terestru spre Crimeea, ceea ce este adevărat", a spus una dintre surse, oferind propria analiză.

Îngheţarea conflictului după liniile actuale ale frontului ar lăsa Rusia în posesia unor bucăţi substanţiale din patru regiuni ucrainene pe care le-a încorporat oficial în Rusia în septembrie 2022, dar fără a deţine controlul deplin asupra vreuneia dintre ele.

Un astfel de aranjament ar fi departe de obiectivele pe care Moscova şi le-a stabilit la momentul respectiv, când a declarat că cele patru regiuni ucrainene - Doneţk, Luhansk, Zaporojie şi Herson - îi aparţin acum în întregime.

Peskov a declarat că nu se poate pune problema de a da înapoi cele patru regiuni, care acum fac parte permanent din Rusia, conform propriei Constituţii.

Un alt factor care ar cântări în opinia liderului de la Kremlin că războiul ar trebui să se încheie este faptul că, cu cât se prelungeşte mai mult, cu atât mai mulţi veterani căliţi în luptă se întorc în Rusia, nemulţumiţi de perspectivele postbelice în materie de locuri de muncă şi venituri, ceea ce ar putea crea tensiuni în societate, a declarat una dintre surse, care a lucrat cu Putin.

Rusia vrea discuții directe cu Washington

Cel mai mare conflict terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace a costat zeci de mii de vieţi de ambele părţi şi a dus la sancţiuni occidentale radicale asupra economiei Rusiei. Cu toate acestea, perspectiva unei încetări a focului sau chiar a unor discuţii de pace pare în prezent îndepărtată.

Zelenski a declarat în repetate rânduri că pacea în termenii lui Putin nu este o soluţie. El a promis să recupereze teritoriile pierdute, inclusiv Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. În 2022, el a semnat un decret care stipulează în mod oficial că orice discuţii cu Putin sunt "imposibile".

Una dintre sursele Reuters spune că niciun acord nu va fi posibil cât timp Zelenski este la putere, cu excepţia cazului în care Rusia îl ocoleşte şi ajunge la o înţelegere direct cu Washingtonul. Cu toate acestea, secretarul de stat american Antony Blinken, vorbind la Kiev săptămâna trecută, a declarat reporterilor că nu crede că Putin este interesat de negocieri serioase.

În februarie, trei surse ruseşti au declarat pentru Reuters că Statele Unite au respins o sugestie anterioară a lui Putin pentru o încetare a focului pentru a îngheţa războiul.

Continuarea AICI.


Stiri relevante
16.06.2024 10:22 708 Mașa și Medvedev

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md