REȚETĂ // Nelipsitul cozonac de Crăciun
Piesa de rezistență, din punct de vedere al desertului, al Sărbătorii Nașterii Domnului.
Gustul Crăciunului petrecut la bunici îl poate avea numai cozonacul făcut după o rețetă tradițională primită chiar de la o bunicuță. Deoarece nu trebuie să lipsească de pe masa cu bucate gustoase de Crăciun, ai aici rețeta perfecta pentru cozonac traditional.
Ingrediente:
600 g făină
2 ouă
100 ml lapte
2 gălbenuşuri
150 g unt
2 linguri zahăr
20 g drojdie
2 pliculețe zahăr vanilat
Pentru umplutură:
1/2 kg nuci
3 linguri cacao
200 g zahăr
100 ml lapte
Pentru uns:
2 ouă
unt
Mod de preparare:
1. Se prepară maiaua, din drojdie, o linguriţă de zahăr şi lapte călduţ. Se freacă untul cu două linguri de zahăr.
2. Se cerne făina, se aşază pe blat, cu o adâncitură la mijloc. Se toarnă maiaua, o cană cu lapte, ouăle întregi şi două gălbenuşuri frecate cu un praf de sare. Se amestecă uşor ingredientele, apoi se adaugă untul. Se frământă aluatul până ce se desprinde de mâini şi se lasă la cald, acoperit, să crească.
3. Pentru umplutură, se fierbe laptele. Se amestecă nuca cu zahărul şi cacaua, apoi se toarnă laptele clocotit. Se împarte aluatul în două, se întind foi, se umplu cu nucă şi se rulează.
4. Se ung tăvile cu unt şi se aşază cozonacii. Se ung cozonacii cu ou bătut şi se dau la copt, 50 de minute. Se lasă la răcit în tavă, apoi se scot şi se aşază unul lângă altul, dar cu o distanţă de 5 cm.
Sursa: unica.ro
Casă cu două etaje, construită pe un bloc de locuit din Chișinău: Autoritățile capitalei oferă detalii despre dezmăț
Rectorul Universității din București, Marian Preda, Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Moldova: „Este un titlu academic care mă onorează, dar mă și obligă”
DECIS // Votul prin corespondență, pilotat la scrutinul din toamna anului 2024, pentru cetățenii R. Moldova aflați în SUA și Canada: Opoziția va contesta inițiativa la Curtea Constituțională