01:23:54 26.06.2024
Stiri

Republica Moldova NU impune restricții la importul de cereale din Ucraina, dar va monitoriza cantitatea care va ajunge pe teritoriul republicii

Actualitate 11.05.2023 09:07 Vizualizări1354 Autor: Ziarul National
Republica Moldova NU impune restricții la importul de cereale din Ucraina, dar va monitoriza cantitatea care va ajunge pe teritoriul republicii TVR Moldova


Republica Moldova nu va impune în acest moment restricții la importul de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina. Potrivit vicepremierului Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, volumul de cereale importate de Ucraina în R. Moldova este în prezent nesemnificativ, fapt ce permite amânarea impunerii unor restricții, așa cum se întâmplă în UE.

„Interdicția în sine nu ar fi soluționat nimic. Nu ar fi făcut nici prețurile de vânzare pentru agricultorii din R. Moldova mai mari și nici prețurile de cost mai mici. În schimb, ucrainenii introduceau restricții la importul produselor moldovenești și atunci se pierdea foarte mult”, a declarat Vladimir Bolea ieri-seară, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

Potrivit vicepremierului Bolea, cea mai mare problemă a agricultorilor în prezent din R. Moldova se referă la costurile mari pe care le-au avut în toamna anului 2022 și prețurile mici la produsele finite.

„Problema numărul 1 a agricultorilor din R. Moldova sunt costurile foarte mari pe care le-au avut în toamna anului trecut și sinecostul produsului în sine și prețurile foarte mici. Din acest considerent, ei nu pot concura cu aceeași marfă din Ucraina și își pierd piețele lor tradiționale. (...) R. Moldova exporta 75% din cerealele sale prin porturile Ucrainei. Practic, noi eram într-o foarte strânsă conlucrare și colaborare economică, exportam, importam, noi nu am fost niciodată afectați de importurile de cereale din partea Ucrainei, pentru că noi nu am importat. (...) Nu au fost achiziții pe piața internă, plus prețurile foarte mici din Ucraina au dus la faptul că bazinul Mării Negre s-a prăbușit cu o supraofertă extrem de mare”, a spus ministrul Agriculturii.

Vladimir Bolea a adăugat că în cadrul discuției avute ieri la Guvern cu agricultorii s-a stabilit că ministerul pe care îl conduce va monitoriza cantitatea de cereale importată din Ucraina.

„Noi am pus la o masă toți agricultorii astăzi (miercuri - n.r.), am discutat, am făcut o analiză. Am ajuns la concluzia, noi ca și minister, împreună cu vama, vom monitoriza și o dată la două zile vom informa colegii noștri din asociații despre cantitățile de cereale importate în R. Moldova din Ucraina. Și vă spun de ce, agricultorii sunt îngrijorați de posibilitatea ca cele 15 milioane de tone pe care le au astăzi agricultorii din Ucraina pe stoc și cu un potențial de 50 - 60 de milioane de tone care poate fi roada de grupa I, culturile de toamnă, reieșind din potențialul de stocare mic sau prea mic în Ucraina, să nu ne trezim că suprafețele de depozitare din R. Moldova să fie inundate de grâul din Ucraina. Și atunci, având în vedere interesul național și al agricultorilor din R. Moldova, noi vom merge la măsurile care se vor cere ca să protejăm piața noastră și să protejăm agricultorii din R. Moldova”, a punctat Vladimir Bolea.

Potrivit oficialului, capacitatea de stocare a grânelor în Republica Moldova constituie circa trei milioane de tone.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md