06:08:12 13.08.2022
Stiri

Reportaj EMOȚIONANT // Zeci de mii de tineri au cerut UNIREA, la București

Social 12.10.2014 18:22 Vizualizări3293 Autor: Daniela Hadei
Reportaj EMOȚIONANT // Zeci de mii de tineri au cerut UNIREA, la București


Peste zece mii de români de pe ambele maluri ale Prutului s-au adunat astăzi în centrul Bucureștiului pentru a susține R. Moldova și unirea acesteia cu România.

Sute de drapele ale R. Moldova și României au fluturat în aer, iar participanții la marș, cu obrajii vopsiți în culorile tricolorului, unii îmbrăcați în haine naționale, au scandat mai multe lozinci și au cântat imnul României.

„Este o datorie de suflet, suntem datori să participăm la astfel de manifestații. Este un deziderat important pentru întreg poporul român, din dreapta și din stânga Prutului. Vrem reîntregirea României și mă rog ca acest ideal să fie împlinit, iar frații de peste Prut să nu mai sufere. Eu particip la toate marșurile, chiar dacă acum am probleme cu un picior. În R. Moldova există mulți mancurți, asta este marea problemă, din păcate. Am fost și la mitinguri în Chișinău și am văzut că sunt mulți oameni care sunt împotriva Unirii. Cred că românii din ambele părți trebuie să se trezească, pentru dragostea de țară, să depună eforturi și să nu rămână sub cizma rusească. Români, treziți-vă”, a îndemnat Nina Ilie, din București, filolog și profesor, pensionară acum.

„Basarabia e România”, „Basarabia pământ românesc”, „Rusia nu uita, Basarabia nu e a ta”, „Același sânge, aceeași țară, români am fost cu toți odinioară”, „Chișinău și București, două inimi românești”, au strigat participanții la unison, timp de două ore cât a durat manifestația.


Tinerii au fost însoțiți de polițiști care au asigurat securitatea publică.

Cu un spirit înflăcărat nu au venit doar cei de la Chișinău, dar și participanții din toate județele României. De la mic la mare, unii dintre ei au mărșăluit în cârje, alții cu copii de mână sau în brațe.

„Suntem cu fetița, nu ne este greu. Am venit la acest marș pentru că ne dorim foarte mult ca atât R. Moldova, cât și România să devină un întreg. Știm că românii din Basarabia își doresc foarte mult altceva decât ceea ce se întâmplă acum. Vrem ca lucrurile să revină la normal, iar oamenii să-și aleagă ceea ce vor ei. Atât în R. Moldova, cât și în România ar trebui făcut un referendum, pentru ca oamenii să-și aleagă ce vor ei”, ne-a spus Mădălin Carp, originar din București.


„Țara-mamă ne vrea înapoi, pentru acest fapt a fost organizat acest marș. Am venit astăzi la București pentru a spune că R. Moldova vrea Unirea. Sperăm că acest lucru se va întâmpla în curând. Oamenii au venit pe cont propriu, am avut foarte multe solicitări, e ceva impresionant”, ne spune Vitalie Prisăcaru, reprezentant „Tinerii Moldovei”, din Chișinău.

Cu un drapel enorm în mână, Iurie Gâțu, un bătrân de 70 de ani, a venit de la Chișinău pentru a cere Unirea. „Am venit la București să-mi manifest bucuria de român și să cer Unirea. Particip la toate marșurile organizate de tinerii români, mi-am cumpărat și un tricolor mare. Acest marș este un eveniment care va pune multă lume să gândească, să se trezească conștiința națională. E mai greu pentru românii din R. Moldova, care au suferit mai mulți ani și le-a fost impusă ideologia sovietică. Cred că oamenii nu cunosc istoria, este o problemă care afectează tinerii în special”, afirmă domnul Iurie.

Participanților la marș li s-a alăturat și primarul orașului Chișinău, Dorin Chirtoacă, care a avut o conferință la București, dar a venit la marș pentru a saluta tinerii din Chișinău.

„A coincis conferința la care am participat cu marșul pentru R. Moldova. Respectiv, am venit aici să-i salut pe tineri și să le urez mult succes. Luptă pentru o cauză nobilă. Este important ca în alegerile din 30 noiembrie să învingă forțele proeuropene”, a menționat primarul.

În cadrul acestui eveniment, organizatorii au prezentat și o proclamație, pe care au citit-o la sfârșitul marșului în fața participanților. Reflectarea proiectului de țară al unității naționale prin activități concrete și acțiuni constante, garantarea securității R. Moldova în cazul unei agresiuni externe, crearea unui spațiu economic comun și urgentarea integrării celor două sisteme energetice sunt câteva dintre punctele enunțate în proclamația aprobată astăzi la București.

Marșul a fost organizat de Platforma Unionistă Acțiunea 2012, iar proclamația este adresată membrilor Parlamentului României, Guvernului României și prim-ministrului, Președinției, tuturor candidaților înscriși în cursa pentru alegerile prezidențiale și reprezentanților instituțiilor mass-media din România și R.Moldova.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md