Renumitul cercetător american, Randy Schekman, laureat al Premiului Nobel, vizită în R. Moldova pentru a vedea de unde i se trag rădăcinile: „Oare ce ar fi gândit străbunicii mei din Lipcani...”


Celebrul savant din SUA, Randy Schekman, care și-a cucerit notorietatea prin cercetări insistente și de durată într-un laborator de biologie moleculară, își are străbunicii înmormântați la Lipcani, R. Moldova.
La sfârșitul anului curent, cercetătorul, laureat al Premiului Nobel, va împlini vârsta de 75 de ani și este pentru prima dată când a venit în R. Moldova și va merge joi, 21 septembrie, la mormântul rudelor sale de pe linie maternă, considerând că este de datoria sa să facă acest lucru.
Sosit luni la Chișinău, savantul a avut până acum un program încărcat. În prima zi, Randy Schekman a susținut la Academia de Științe a Moldovei o prelegere publică la tema „Calea mea spre Premiul Nobel”, întrebându-se „oare ce ar fi gândit străbunicii mei din localitatea Lipcani, dacă ar vedea de sus această zi, această sală, copiii cărora au emigrat în SUA în anii `20 ai secolului trecut?”.
Microscopul
Randy Schekman a povestit audienței că pasiunea sa pentru microorganisme a început pe la vârsta de 11 ani, când i-a nimerit în mâini un microscop-jucărie, cu ajutorul căruia explora lumea microorganismelor din picăturile mici din spuma lacului. Părinții se arătau sceptici vizavi de această îndeletnicire a băiatului, așa că el s-a ambiționat, a strâns bani, inclusiv din livrarea de ziare, și și-a cumpărat un microscop profesional pentru elevi. Cu acest microscop a „cucerit” toate concursurile pentru elevi la nivel local și regional și drumul spre știința microorganismelor a fost simplu. Azi, acel microscop se află în Muzeul Premiilor Nobel din Stockholm, iar descoperirea profesorului care stă la baza producerii de insulină recombinată umană prin fermentarea drojdiilor este extrem de utilă în tratamentul diabeticilor.
Academicianul Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, a remarcat faptul că aceasta vizită este prima întoarcere la baștină a unui membru al familiei Schekman, după 100 de ani, dar și prima vizită, după 50 de ani, a unui laureat Nobel în acest spațiu.
Totodată, academicianul Mihai Cimpoi a apreciat faptul că profesorul Randy Schekman nu și-a uitat rădăcinile. Mihai Cimpoi a informat oaspetele că orășelul Lipcani din nordul R. Moldova a fost un adevărat centru de cultură evreiască. Anume acolo a activat un grup de scriitori de limbă idiș, care s-a înscris organic și în cultura românească. Acești și alți cărturari literari au format ulterior în Statele Unite ale Americii o societate literară numită „Olimpul din Lipcani”.
L-a cunoscut pe George Palade
Profesorul Randy Schekman este, din luna mai 2021, membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei, iar acum i-au fost înmânate însemnele de membru de onoare al AȘM. Colaborarea științifică dintre savantul american și cercetătorii moldoveni a început acum trei ani, când Randy Schekman a inaugurat online, pe 28 aprilie 2020, Simpozionul Științific „Pandemia COVID-19: Suport științific medical sau ce trebuie să cunoaștem despre coronavirusul SARS-CoV-2 și pandemie”, organizat de Academia de Științe a Moldovei în colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
Ulterior, citologul american a contribuit la realizarea Conferinței „George Emil Palade – părintele biologiei celulare moderne”, organizată la 22 noiembrie 2022 de Academia Română și Academia de Științe a Moldovei cu prilejul aniversării a 110-a de la nașterea savantului american George Emil Palade, primul Laureat Nobel de origine română, născut la 19 noiembrie 1912 la Iași. Randy Schekman l-a cunoscut bine pe celebrul român și a prezentat online comunicarea „Cercetări privind secreția de proteine și colaborarea cu George Palade”.
Marți, savantul a avut o întâlnire la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, în cadrul căreia i-au fost înmânate însemnele de Doctor Honoris Causa al acestei instituții, apoi o întâlnire la Parlament, iar astăzi a participat la Conferința Științifică Internațională în domeniul Nanotehnologiilor și Ingineriei Biomedicale.
Randy Wayne Schekman s-a născut pe 30 decembrie 1948 și a făcut studii de performanță. În 1999, a fost ales președinte al Societății Americane de Biologie Celulară. Este membru al Academiei Americane de Arte și Științe, Fellow al Asociației Americane pentru Promovarea Științei (AAAS). Din 2011 este redactor-șef al revistei eLife, iar în 2013 a devenit Laureat al Premiului Nobel în Medicină.









































































