11:45:29 22.09.2019
 
Stiri

Reguli NOI: Angajatorii vor plăti numai 15 zile de concediu medical pentru o persoană, în decursul unui an calendaristic

Social 05.09.2019 08:01 Vizualizări21634 Autor: Ziarul National
Reguli NOI: Angajatorii vor plăti numai 15 zile de concediu medical pentru o persoană, în decursul unui an calendaristic Sputnik

Indemnizația pentru primele cinci zile de concediu medical în cazul bolilor obișnuite sau de accidente nelegate de muncă vor fi calculate și achitate de către angajator, însă nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an calendaristic în cazul mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă al aceluiaşi angajat.

Restul plăților sunt puse direct pe seama Casei Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Din 1 iulie curent, conform modificărilor operate în legislaţie, CNAS stabileşte, calculează şi plăteşte indemnizaţiile pentru incapacitatea temporară de muncă din contul bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS), începând cu a şasea zi de incapacitate temporară de muncă. Aceasta se referă la boli obişnuite sau la accidente nelegate de muncă. Indemnizaţiile cauzate de tuberculoză, SIDA, maladie oncologică şi cele pentru îngrijirea copilului bolnav se vor stabili, de asemenea, de către CNAS, începând cu prima zi calendaristică de incapacitate temporară de muncă şi vor fi achitate din mijloacele BASS.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță ca datele despre concediile medicale ale cetățenilor R. Moldova sunt introduse de către medici pe un portal on-line al certificatelor de concediu medical, începând cu 1 iulie 2019.

Persoanei în incapacitate temporară de muncă i se va elibera în continuare certificatul de concediu medical pe suport de hârtie, pentru a fi prezentat angajatorului.

Utilizarea portalului certificatelor de concediu medical are drept scop instituirea unui mecanism de evidență și control sistemic asupra modului de plată a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă și aducerea în concordanță a plăților cu experiența internațională.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.09.2019 09:15 Nicolae Negru Octavian Țîcu și idila electorală înt...

16.09.2019 09:27 Nicolae Negru O sută de zile cu Dodon sau restabili...

13.09.2019 09:10 Nicolae Negru Maia Sandu va merge la Moscova de bun...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să-i ofere „o autonomie foarte puternică” Transnistriei, așa cum a anunțat președintele Igor Dodon, ca soluție pentru reglementarea conflictului transnistrean?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md