21:46:48 01.12.2022
Stiri

Regimul de la Tiraspol poate fi pus la punct foarte ușor, dar autoritățile de la Chișinău trebuie să înceteze să mai facă „CADOURI” separatiștilor. Moțpan cere guvernării să-l convoace de URGENȚĂ pe Ambasadorul Rusiei în legătură cu aplicațiile GOTR

Actualitate 27.01.2022 15:56 Vizualizări3673 Autor: Ziarul National
Regimul de la Tiraspol poate fi pus la punct foarte ușor, dar autoritățile de la Chișinău trebuie să înceteze să mai facă „CADOURI” separatiștilor. Moțpan cere guvernării să-l convoace de URGENȚĂ pe Ambasadorul Rusiei în legătură cu aplicațiile GOTR


Platforma DA cere ca Ambasadorul Federației Ruse, Oleg Vasnețov, să fie chemat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru a prezenta explicații privind scopul și caracterul aplicațiilor militare desfășurate de trupele rusești în regiunea separatistă, precum și obținerea unor garanții că forțele ruse, amplasate ilegal pe teritoriul R. Moldova, nu pregătesc acțiuni militare împotriva Ucrainei.

„De asemenea, formațiunea noastră propune intensificarea și înăsprirea controlului hotarului estic la punctele vamale comune, în conformitate cu rigorile legale ale R. Moldova și Ucrainei, precum și măsuri profilactice ce țin de un control mai riguros la Aeroportul Chișinău, pentru a preveni eventualele tentative de suplinire ale trupelor din Transnistria de către Federația Rusă”, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, fostul președinte al Comisiei securitate, apărare și ordine publică din Parlament, Chiril Moțpan.

Reprezentantul Platformei DA menționează că acțiunile enumerate mai sus trebuie efectuate simultan cu lansarea procedurilor de eliminare treptată ale facilităților fiscale pentru mărfurile care se importă în regiunea transnistreană fără achitarea TVA și accizelor, cât și monitorizare mai drastică și complexă a instituțiilor financiare din stânga Nistrului de către Banca Națională a Moldovei.

Citește și: Nicu Popescu INSITĂ ca trupele rusești staționate în stânga Nistrului să fie RETRASE de către Moscova: „Exercițiile militare efectuate de GORT contravin legislației, nu ajută la calmarea situației regionale, sunt contraproductive”

Totodată, formațiunea cere să fie organizate, de urgență, consultări permanente ale organelor de forță din R. Moldova cu cele din Ucraina și România, în vederea schimbului de informații și prevenirii unor eventuale escaladări în zona transnistreană.

„Este adevărat că regimul separatist de la Tiraspol nu-și cere permisiune de la autoritățile de la Chișinău să organizeze aplicații militare ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) ale Federației Ruse ceea ce face, practic, ineficientă activitatea Comisiei Unificate de Control, dar la fel de adevărat este și faptul că nu ne simțim mai protejați ignorând fenomenul și neluând nicio atitudine în raport cu pericolul care ne poate schimba dramatic viața”, a punctat Chiril Moțpan.

CITIȚI și Separatiștii transnistreni se pregătesc de RĂZBOI? Aceștia ar pregăti exerciții MILITARE de amploare în zona orașului Tighina: „Se vor imita ATACURI în forță în direcția Căușeni, Varnița, Gura Bâcului, Chișinău”

Acesta a mai atras atenția că autoritățile constituționale de la Chișinău au toate pârghiile necesare pentru a pune capăt atentatelor la securitatea statului nostru, însă, din păcate, se atestă o continuitate a politicii guvernărilor vechi privind sprijinul economic al regimului separatist și lipsa unor reacții rapide la procesele incontrolabile din zona de securitate.

Citește și: Exerciții de LUPTĂ: Forțele speciale ruse din Transnistria au simulat ASALTUL Guvernului de la Chișinău

„Regiunea separatistă supraviețuiește din cauza că autoritățile de la Chișinău au făcut Tiraspolului mai multe „cadouri”, cum ar fi contractul exclusiv de furnizare a energiei electrice de la Kuciurgan, dar și alte operațiuni tenebroase ale unor cercuri obscure de pe ambele maluri ale Nistrului. Mai e vorba de un regim fiscal cu facilități pentru importul/exportul în/din regiunea transnistreană, aprovizionarea armatei ruse cu carburanți, fără achitarea accizelor și TVA, scutirea tacită a regiunii de la plata pentru gazele naturale livrate. Mai nou, e vorba de susținerea economică a regimului transnistrean prin intermediul Uzinei Metalurgice de la Râbnița, care are capital public majoritar și ar trebui să fie gestionată de Agenția Proprietății Publice”, a conchis Moțpan.

Citește și: Asociația „Promo-LEX”, CONSTERNATĂ de decizia Nataliei Gavrilița de a face LOBBY pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița, controlată de regimul SEPARATIST de la Tiraspol și unde ar fi fabricat ARMAMENT

Amintim că fostul deputat Chiril Moțpan a oferit detalii despre ultimele aplicații militare de la sfârșitul anului și cele de săptămâna trecută ale forțelor militare ale Federației Ruse dislocate ilegal în regiunea transnistreană. Acesta a dat un semnal de alarmă cu privire la pericolul iminent la adresa securității naționale, legat de ultimele escaladări ale situației din Zona de Securitate provocate de regimul separatist de la Tiraspol.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

28.11.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // E la nave va...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md