09:47:44 26.02.2024
Stiri

FOTO // Recepție prilejuită de Ziua Națională a României, organizată la Chișinău! Ambasadorul Cristian Leon-Țurcanu: „Sărbătorim împreună ziua tuturor românilor. Sper ca peste nu mult timp să putem sărbători cu toții împreună, în Uniunea Europeană”

Actualitate 29.11.2023 09:50 Vizualizări994 Autor: Ziarul National
FOTO // Recepție prilejuită de Ziua Națională a României, organizată la Chișinău! Ambasadorul Cristian Leon-Țurcanu: „Sărbătorim împreună ziua tuturor românilor. Sper ca peste nu mult timp să putem sărbători cu toții împreună, în Uniunea Europeană”


„România a fost, este și va rămâne alături de R. Moldova” în eforturile sale pe calea integrării europene, fiindcă „legăturile strânse cu România și cu Europa sunt vii și prezente în toate domeniile: limbă, istorie, cultură, Biserică, economie”, a arătat marți-seară Ambasadorul Cristian Leon-Țurcanu, în discursul său susținut la recepția oferită cu prilejul Zilei Naționale a României, marcată pe 1 decembrie.

Ambasadorul României la Chișinău, Cristian Leon-Țurcanu, și-a exprimat speranța că, în scurt timp, vom sărbători „ziua tuturor românilor, a celor care simt, gândesc și vorbesc românește”, „cu toții împreună, în Uniunea Europeană”.

Potrivit diplomatului român, cetățenii de pe acest mal al Prutului „merită” să fie sprijiniți, iar politicienii europeni nu trebuie să-i dezamăgească pe cetățenii R. Moldova și să „voteze favorabil pentru începerea negocierilor de aderare la UE cât mai curând”.

Vedeți mai jos întregul discurs al Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, la recepția prilejuită de Ziua Națională a României, organizată la Chișinău:

„Cu puțin timp în urmă, la Bălți, un tânăr student m-a întrebat cum își poate convinge prietenii, ce argumente poate să mai găsească pentru a-și convinge prietenii sceptici, că locul R. Moldova e în Europa și că integrarea în Uniunea Europeană e un lucru bun. Am primit întrebarea în engleză, deoarece acest tânăr nu stăpânea limba română suficient de bine.

Cel mai la îndemână răspuns e România, e exemplul României. Suntem un pilon de stabilitate într-un context regional complex, cu un război la hotar. Suntem o zonă de prosperitate, care inspiră încredere și atrage investiții. Suntem un model de toleranță și de integrare a diversității. Avem o identitate și valori puternice, avem tradiții și obiceiuri care sunt protejate. Aceasta înseamnă Uniunea Europeană. A fi membru UE înseamnă: democrație, prosperitate, libertate. Înseamnă să poți să-ți construiești viitorul în pace, așa cum îți dorești tu, cu încredere și cu speranță în ziua de mâine.

La toate acestea visează majoritatea cetățenilor de pe acest mal al Prutului. Acesta este obiectivul deloc simplu, asumat cu curaj și simț de răspundere de forțele pro-europene de la Chișinău. Noi știm foarte bine că nu este ușor și nu va deveni mai ușor să îndeplinești toate cerințele pentru atingerea acestui obiectiv, dar împreună vom reuși. Și acesta este obiectivul pe care noi, România, îl sprijinim ferm și consecvent.

De ce? Pentru că merită.

Pentru că R. Moldova asigură drepturile și libertățile fundamentale pentru fiecare cetățean al său. Pentru că guvernarea proeuropeană de la Chișinău investește în dezvoltarea satelor și orașelor. Pentru că R. Moldova a luptat să-și asigure independența energetică. Pentru că R. Moldova și-a deschis brațele și casele pentru a primi sute de mii de refugiați ucraineni. Pentru că guvernarea proeuropeană a parcurs cu succes un proces incredibil de reforme, fapt confirmat de Comisia Europeană. Pentru că în fiecare zi luptă curajos împotriva acțiunilor hibride ale Rusiei.

Iar România a fost, este și va rămâne alături de R. Moldova în toate aceste eforturi. Legăturile strânse cu România și cu Europa sunt vii și prezente în toate domeniile: limbă, istorie, cultură, Biserică, economie.

Cu voia dumneavoastră nu voi enumera toate proiectele pe care le derulăm sau finanțăm, căci susținerea noastră este amplă și vizibilă în fiecare domeniu. Iar când ajuți din suflet, nici nu-ți vine să te lauzi.

De ce ajutăm din suflet?

Pentru că cetățenii de pe acest mal al Prutului merită. Și îmi exprim speranța că politicienii europeni nu îi vor dezamăgii pe cetățenii R. Moldova și vor vota favorabil pentru începerea negocierilor de aderare cât mai curând. R. Moldova este deja o țară europeană, are valori europene și gândește european. Eu așa simt și așa cred.

Și când spun asta, mă gândesc la ce am văzut recent la Cahul, dar și la Bălți, Vulcănești sau Comrat, unde am întâlnit oameni care văd și înțeleg viitorul european al R. Moldova; care doresc să învețe limba română și se uită cu interes spre Europa. Oameni harnici care își doresc Europa la ei acasă. De asemenea, constat cu satisfacție că forțele pro-europene de la Chișinău ascultă dorințele și nevoile oamenilor și lucrează intens să le îndeplinească.

Azi, sărbătorim împreună, aici la Chișinău, Ziua Națională a României - ziua tuturor românilor. A celor care simt, gândesc și vorbesc românește. Sper ca peste nu mult timp să putem sărbători cu toții împreună, în Uniunea Europeană.

Azi e o zi în care ne reamintim de importanța libertății și păcii, a valorilor fundamentale care stau la baza societății noastre. Ne gândim la generațiile trecute care au visat, au sperat și au construit pentru noi. Iar noi avem datoria să protejăm ceea ce am moștenit și să asigurăm generațiilor ce vor urma un viitor prosper și sigur, la care, înaintașii noștri au avut doar șansa să viseze. Și ca orice lucru în viață, îl putem realiza mai ușor și mai bine doar muncind împreună.

La mulți ani, români! La mulți ani, România!”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md