REŢETĂ // Gnocchi alla sorrentina by Chef Paul Siserman
1287
sursa: eva.ro Acum câteva zile mi-a „picat” în mână o carte despre Pompei. Recitind povestea celebrului oraş roman, mi-am reamintit de vizita pe care am făcut-o la Sorrento, în urmă cu ceva ani.
Deşi un oraş 90% turistic, este una dintre cele mai frumoase zone italiene pe care o puteţi vizita. Pe lângă culoare, arhitectură şi istorie, Sorrento este renumit pentru al său gnocchi. Mai exact, gnocchi alla sorentina, considerat de altfel unul dintre cele mai bune preparate din regiune. Însă, înainte de a vă dezvălui reţeta şi ingredientele, am să vă spun câteva lucruri interesante.
Termenul de gnocchi provine din „nocca” şi se traduce prin „arşice”. De sorginte lombardă (knohha), el denotă ceva mic, legat, de formă rotundă… practic sub formă gnocchi de azi.
Gnocchi pe bază de cartofi datează de prin secolul al XVI-lea, însă există şi alte forme de gnocchi ce au prins viaţă în bucătăriile italiene în perioada Renaşterii. Apoi, avem un sortiment creat cu pâine, lapte şi migdale, în zona Lombardia, prin secolul al XV-lea. În jurul anilor 1500, prepararea gnocchi se făcea în Verona pe bază de cartofi şi se servea cu sos de roşii. Abia în secolul al XIX-lea, Pellegrino Artusi, „naşul” bucătăriei italiene, publică o reţeta de gnocchi identică celei din zilele noastre.
Ce vreau să demonstrez cu acest scurt periplu istoric este faptul că, de fapt, fiecare regiune din Italia are gnocchi al ei. Şi am să vă mai spun că, în această splendidă ţară, se obişnuieşte ca gnocchi să fie realizaţi în casă, păstrându-se astfel o tradiţie culinară de sute de ani.
Acum, haideţi să vedem cum îl puteţi realiza pe cel specific zonei napoletane Sorrento:
Gnocchi alla sorrentina.
Ingrediente gnocchi:
Mozzarella - 250 g
Făină tip 00 - 300 gr
Cartofi roşii - 1 kg
1 Ou
Sare
Parmigiano - 100 gr.
Ingrediente sos:
Roşii fără piele - 1,2 kg
Busuioc 5-6 foi
Usturoi - 2 căţei
Sare
Ulei de măsline
Preparare:
Spălaţi bine cartofii. Puneţi-i într-o oală cu apă rece şi acoperiţi oala cu un capac. Fierbeţi cartofii la foc potrivit, cam 35 de minute. Încercaţi-i cu o furculiţă – trebuie să intre uşor în cartof, dar coaja cartofilor să nu fie crăpată de la fierbere. Scoateţi cartofii din apă şi lăsaţi-i puţin la răcorit, cât să îi puteţi curăţa.
(Cu cât cartofii sunt mai calzi când se curăţă şi se pasează, cu atât vor ieşi găluştele gnocchi mai pufoase).
Curăţaţi coaja cartofilor cu un cuţit. Pasaţi cartofii ca pentru piure, dar fără zeamă sau alte ingrediente. Întindeţi cartofii pe o suprafaţă curată, pregătită pentru frământat, în strat subţire. Lăsaţi-i să se răcească bine. Bateţi oul.
Adunaţi cartofii într-o grămadă şi faceţi o scobitură în mijloc (ca în făină când frământaţi). Turnaţi oul în scobitură. Adăugaţi parmezanul ras şi frământaţi. Adăugaţi făină, puţin câte puţin, până obţineţi o cocă uşor lipicioasă. Când încorporaţi făina, procesul ar trebui să dureze maxim patru minute, nu mai mult, pentru că, frământată prea mult, coca va avea nevoie de multă făină şi găluştele gnocchi nu vor ieşi pufoase.
Împărţiţi aluatul în şase bucăţi egale. Formaţi din fiecare bucată câte un rulou gros de 2-3 cm diametru. Presăraţi blatul de lucru cu făină, pentru a nu se lipi aluatul. Dacă vi se pare greu de rulat, puteţi tăia coca în două părţi egale şi să formaţi rulouri mai scurte.
Tăiaţi rulourile în bucăţi egale, de maxim 2-3 cm lungime. Fiecare bucăţică de aluat trebuie rotunjită pe blatul de lucru, rulând-o uşor cu podul palmei. Se formează, astfel, un fel de bile.
Cu ajutorul unei furculiţe daţi formă la gnocchi. Pudraţi degetul mare cu făină şi rulaţi bila de aluat pe dinţii furculiţei.
După preparare, la cât mai scurt timp, gnocchi trebuie gătiţi sau băgaţi la congelator. Încingeţi uleiul într-o tigaie şi căliţi rapid usturoiul strivit, cca. 20 secunde. Adăugaţi roşiile, proaspete şi foarte coapte, pe care le opăriţi şi le curăţaţi de pieliţe, apoi le tăiaţi cubuleţe. Lăsaţi să se calească cca. 5 minute la foc mai mare, doar cât să se înmoaie un pic. Adăugaţi busuiocul tocat şi amestecaţi. Stingeţi focul.
Fierbeţi gnocchi în multă apă cu sare, până se ridică la suprafaţă. Îi luaţi cu o spumieră şi îi aruncaţi în tigaia cu sos. Amestecaţi bine.
Aşezaţi gnocchi cu sos fie într-un vas termorezistent mai mare, fie îi împărţiţi în boluri individuale. Aşezaţi felii de mozzarella deasupra. Daţi la cuptor la 2500C, pentru cca. 5 minute, doar cât să se topească mozzarella.
Până data viitoare, fiţi inspiraţi în bucătărie şi în viaţă!
Chef Paul Siserman
(InkChef)
Sursa: eva.ro
30.01.2019
19:05
3539
Trei ingrediente care te ajută să ADORMI în câteva minute
11.09.2018
11:00
3223
REȚETA perfectă de ciorbă de perișoare!
16.08.2018
11:03
3024
REȚETĂ // Ruladă de brânză cu carne
25.07.2018
19:30
7862
Leacul anticancer al părintelui Elefterie. Iată reţeta!
21.07.2018
12:01
2851
Rețeta ULTRASECRETĂ din care se obține Coca Cola!
15.04.2018
09:30
4476
Tonicul pe bază de pătrunjel şterge PETELE de pe faţă. Iată cum se prepară
22.11.2017
08:30
3368
REȚETĂ // Orez brun cu ciuperci, o rețetă ușoară pentru cină în familie
11.11.2017
09:01
5978
REȚETĂ // Johanna Budwig a descoperit un remediu natural pentru VINDECAREA cancerului
24.10.2017
16:20
2796
REȚETĂ // Dovleac copt cu scorţişoară şi miere
08.09.2017
17:30
3469
REȚETĂ // Învață să faci cea mai bună budincă
03.09.2017
08:30
2928
Rețeta care distruge celulele canceroase și vindecă organismul
04.07.2017
17:40
3935
Cea mai uşoară REŢETĂ: cum faci chiftele gustoase şi sănătoase din cartofi
09.11.2025
01:57
221
Atacuri periculoase asupra centralelor nucleare din Ucraina: Kievul solicită intervenția AIEA pentru a preveni dezastrul!
08.11.2025
23:31
374
Rusia lovește dur Ucraina: șase morți și pagube semnificative după cele mai masive atacuri balistice asupra infrastructurii energetice de la începutul conflictului
08.11.2025
21:01
497
Schimbări ușoare de vreme în Moldova în 09.11.2025
08.11.2025
20:37
654
Lavrov revine în prim-plan: Rusia lucrează la un posibil test nuclear sub conducerea lui Putin, speculații privind poziția sa în guvern
08.11.2025
20:13
565
Hodorkovski avertizează Europa: Un nou Război Rece cu Rusia este inevitabil, indiferent de deznodământul în Ucraina
08.11.2025
16:48
606
Planurile de denunțare a regimului fără vize pentru Tadjikistan și Kârgâzstan, clarificate de MAE Chișinău
08.11.2025
15:24
755
Moldova pregătește o tranziție strategică și graduală către regimul european de vize, explică experții WatchDog
08.11.2025
14:05
583
Maia Sandu configurează noul Consiliu Național de Securitate al R. Moldova cu Anca Dragu în echipă
08.11.2025
13:29
748
România cere răgaz pentru sancțiunile SUA împotriva Lukoil, Republica Moldova riscă să fie afectată de lipsa combustibilului
08.11.2025
11:56
1002
Moldova pregătește regimul de vize pentru cetățenii CSI: 7 acorduri, pe cale de denunțare!
08.11.2025
11:29
643
Român reținut pentru omor calificat după un accident tragic în Bulgaria: șase imigranți au murit în lacul Vaia
08.11.2025
10:38
660
România caută soluții pentru a evita închiderea rafinăriei Lukoil și impactul asupra Moldovei pe fondul sancțiunilor SUA
08.11.2025
10:23
643
Comisarul european Marta Kos sosește în Republica Moldova pentru discuții despre extindere și viitorul țării
08.11.2025
08:27
590
Horoscopul zilei 08.11.2025
08.11.2025
08:07
610
Rusia lovește din nou: infrastructura energetică a Ucrainei afectată, regiuni întregi fără electricitate
08.11.2025
07:58
653
Ucraina denunță recrutarea a peste 1.400 de africani de către Rusia, profitând de sărăcia continentului
07.11.2025
23:41
2206
Fetița care l-a pus pe Putin într-o situație delicată: Întrebarea din Piața Roșie care a stârnit reacții neașteptate
07.11.2025
21:47
798
Trump îndeamnă UE să susțină Ungaria și pe Orban în fața provocărilor imigrației în Europa
07.11.2025
21:42
702
Moldova la conducerea Protocolului OMS și ONU privind Apa și Sănătatea pentru prima dată în istorie
07.11.2025
20:46
721
Vremea pentru 8 Noiembrie 2025: Un început noroş pentru weekend
07.11.2025
18:56
985
Maia Sandu a semnat decretul pentru noua componență a Consiliului Național de Securitate
07.11.2025
17:59
845
Radu Marian explică de ce nu putem fi prieteni cu Rusia și Belarus în contextul actual tensionat
07.11.2025
17:50
898
Oficial german: Rusia ar putea ataca NATO oricând, dar este descurajată de Ucraina
07.11.2025
17:26
771
Ministerul Educației dă undă verde noului curriculum de limba română pentru elevii refugiați și repatriați din Republica Moldova
07.11.2025
17:26
725
Vaccin nazal inovator promite protecție extinsă împotriva gripei aviare H5N1: rezultate promițătoare în teste clinice în SUA
07.11.2025
17:07
627
Profesorii din Moldova învață să revoluționeze educația digitală în Coreea de Sud
Atacuri periculoase asupra centralelor nucleare din Ucraina: Kievul solicită intervenția AIEA pentru a preveni dezastrul!
Rusia lovește dur Ucraina: șase morți și pagube semnificative după cele mai masive atacuri balistice asupra infrastructurii energetice de la începutul conflictului
Schimbări ușoare de vreme în Moldova în 09.11.2025
Lavrov revine în prim-plan: Rusia lucrează la un posibil test nuclear sub conducerea lui Putin, speculații privind poziția sa în guvern
1 MDL
1 EUR
19.71
1 USD
17.11
1 RON
3.88
1 RUB
0.21
1 UAH
0.41

Inapoi














