17:45:16 29.11.2023
Stiri

Rată slabă de participare la vot în cel de-al doilea tur al alegerilor locale generale: 314 mii sau 36,7% din votanții înscriși în listele electorale au ieșit la urne ca să-și aleagă primarii

Actualitate 20.11.2023 09:07 Vizualizări660 Autor: Ziarul National
Rată slabă de participare la vot în cel de-al doilea tur al alegerilor locale generale: 314 mii sau 36,7% din votanții înscriși în listele electorale au ieșit la urne ca să-și aleagă primarii


Rata de participare la vot în cel de-al doilea tur al alegerilor locale generale a fost de 36,7%. Potrivit datelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), circa 314 mii de alegători au ieșit duminică la urne pentru a-și alege 273 de primari, în fiecare localitate fiind înregistrată o prezență la urne mai mare decât 20 la sută, necesară pentru validarea scrutinului.

Tot duminică, în opt localități a avut loc votarea repetată pentru consiliile locale, iar în șase dintre acestea - și a primarilor, alegerile fiind considerate valabile, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la votare.

În primul tur de scrutin, desfășurat pe 5 noiembrie curent, prezența la vot la nivel național a fost mai mare - de 41,41%.

CEC reamintește că, la al doilea tur de scrutin, se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi. În caz de paritate de voturi, se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Dacă ambii candidați au acumulat același număr de voturi și în primul tur, consiliul electoral de circumscripție efectuează tragerea la sorți.

În cazul localităților cu un singur candidat, acesta se consideră ales, dacă a întrunit cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri.

Inspectoratul General al Poliției a înregistrat, până la închiderea secțiilor de votare, 140 de cazuri de încălcări sau incidente. Dintre acestea, 26 de cazuri țin de agitația electorală interzisă, 45 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor, cinci situații de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor, 27 de cazuri de fotografiere a buletinului de vot etc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Românii regățeni și r...

27.11.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre neoproletcultism

24.11.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Au obosit?

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md