23:13:37 27.02.2020
 
Stiri

Răspuns de la Guvern pentru judecătorii care se opun reformei: SCHIMBĂRI importante în structura CSM

Social 18.10.2019 13:42 Vizualizări1856 Autor: Ziarul National
Răspuns de la Guvern pentru judecătorii care se opun reformei: SCHIMBĂRI importante în structura CSM


Componența Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va fi suplinită cu încă doi membri selectați de Ministerul Justiției din rândul profesorilor titulari de drept.

Modificarea se conține într-un proiect de lege aprobat astăzi de către Guvern.

Potrivit ministrului Justiției, Olesea Stamate, acest lucru are scopul de a asigura cvorumul la ședințele CSM și a exclude blocajele care au existat până acum.

Astfel, CSM va avea 14 membri, dintre care șase vor fi din rândurile judecătorilor, plus președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ) și șapte nonjudecători.

O altă modificare ține de asigurarea reprezentării proporționale a judecătorilor în cadrul CSM. Dacă până acum erau numiți câte doi reprezentanți ai instanțelor de fiecare nivel, odată cu intrarea în vigoare a noii legi raportul va fi de trei judecători din instanțele de fond, doi de la cele de apel și unul de la CSJ.

Totodată, membrii CSM care vor fi promovați într-o instanță superioară sau transferați în una inferioară și vor pierde calitate de membru al CSM.

De asemenea, judecătorii vor putea fi trimiși imediat în judecată pentru acțiuni de corupție, până la efectuarea unui control de către Inspecția Judiciară, așa cum se întâmplă acum, pentru a exclude eventuale influențe pe parcursul anchetei.

Guvernul a aprobat și modificări care țin de convocarea Adunării Generale a Judecătorilor. Astfel, Consiliul Superior al Magistraturii va anunța, cu cel puțin 60 de zile înainte, data desfășurării Adunării Generale a Judecătorilor la care urmează a fi aleși membrii acestuia, dar nu mai târziu de 30 de zile de la expirarea mandatului de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Candidații își vor face campanie pe cont propriu, fără a fi propuși. Mandatul membrilor CSM, care este de patru ani, a fost extins până la alegerea noilor membri ai acestei structuri.

Proiectul de lege urmează a fi aprobat de Parlament.

Menționăm că acest proiect de lege vine la scurt timp după încercarea unor judecători de a demite actualii membri ai CSM. Aterior, premierul Maia Sandu a acuzat magistrații „răzvrătiți” că ar vrea să blocheze astfel reforma justiției anunțată de Guvern.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.02.2020 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // 100 de zile cu Guver...

21.02.2020 08:59 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Irinei Rimes, ...

20.02.2020 17:30 Ziarul National Victor Chirilă // „Armata lui Ciocoi”...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md