19:21:38 26.07.2021
 
Stiri

DOC // R. Moldova, Ucraina şi Georgia, OBIECTIV comun pentru următorii ani - ADERAREA la UE. Preşedinţii celor trei state au ajuns la concluzia că Rusia reprezintă o AMENINŢARE serioasă pentru regiune şi Europa în ansamblu

Actualitate 19.07.2021 21:34 Vizualizări2261 Autor: Ziarul National
DOC // R. Moldova, Ucraina şi Georgia, OBIECTIV comun pentru următorii ani - ADERAREA la UE. Preşedinţii celor trei state au ajuns la concluzia că Rusia reprezintă o AMENINŢARE serioasă pentru regiune şi Europa în ansamblu


Preşedinţii R. Moldova, Ucrainei şi Georgiei, întruniţi astăzi la Batumi, şi-au reafirmat obiectivul comun - aderarea la Uniunea Europenă.

De asemenea, cei trei şefi de stat - Maia Sandu,
Volodymyr Zelenskyy şi Salome Zourabichvili - au adoptat o declaraţie comună prin care condamnă tentativele Rusiei de anexare şi ocupare ilegală a teritoriilor Georgiei şi Ucrainei, dar şi nerezolvarea conflictului transnistrean.

"Aderarea la Uniunea Europeană este un obiectiv care unește cele trei state ale noastre. Integrarea europeană nu are alternativă pentru țările noastre și nicio parte terță nu ar putea influența această alegere suverană.

Declarația Summitului de la Batumi, pe care am semnat-o astăzi, pune în evidență angajamentele noastre în acele domenii în care dorim să obținem mai mult și reafirmă dorința noastră comună de a adera la UE în baza unei abordări bazate pe merit", a declarat Maia Sandu.


Vedeți mai jos Declaraţia integrală a celor trei şefi de stat, semnată la Batumi:


Noi, Șefii de Stat ai Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei ne-am reunit la Batumi pentru a consolida cooperarea trilaterală dintre țările noastre în ceea ce privește integrarea europeană și pentru a reitera angajamentul de a lucra împreună pentru un viitor european pașnic, democratic și prosper al Georgiei, Moldovei și Ucrainei.

Relațiile dintre Partenerii Asociați și Uniunea Europeană se bazează pe valorile comune pe care este construită UE - democrația, respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și statul de drept. Rămânem dedicați implementării acestor valori și promovării lor în relațiile noastre pe scena internațională.

Reafirmăm angajamentul nostru neclintit de a avansa în continuare procesul de integrare în Uniunea Europeană prin reforme cuprinzătoare pentru consolidarea instituțiilor noastre democratice și de a armoniza progresiv legislația din sectoarele relevante cu elementele cheie ale acquis-ului UE.

Acordurile de Asociere cu Uniunea Europeană sunt foile de parcurs esențiale pentru reforme și punerea lor continuă în aplicare constituie baza pentru consolidarea asocierii politice și aprofundarea integrării economice și sectoriale cu Uniunea Europeană a celor trei Parteneri Asociați.

Acordarea perspectivei europene celor trei Parteneri Asociați va fi un stimulent puternic și va oferi un impuls pentru reforme mai profunde și mai cuprinzătoare. În acest context, reamintim că, în conformitate cu articolul 49 din TUE, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, în calitate de state europene, respectând valorile europene și angajându-se să le promoveze, pot solicita să devină membre ale Uniunii Europene.

Am convenit să continuăm să lucrăm cu instituțiile UE pentru punerea în practică a tuturor oportunităților și potențialului oferit de prevederile Acordurilor de Asociere privind Zonele de Liber Schimb Aprofundate și Cuprinzătoare care prevăd integrarea treptată în Piața Internă a UE, așa cum este stipulat în Acorduri și nu numai, în cazul în care nivelul actual de integrare economică va permite în continuare alinierea politicilor și convergența reglementărilor. În același timp, Acordurile de Asociere ar trebui să rămână instrumente flexibile care ar trebui actualizate când și unde este necesar pentru a se ține seama în mod corespunzător de evoluția cadrului de reglementare și a evoluțiilor economice, așa cum este stipulat în AA.

Vom lucra pentru a identifica priorități concrete în domeniile de interes comun pentru a consolida dialogul politic și a avansa în ceea ce privește integrarea economică și sectorială cu UE, în special în domeniile transporturilor, energiei, transformării digitale, economiei verzi, justiției și afacerilor interne, comunicațiilor strategice și sănătății.

Reiterăm sprijinul nostru constant pentru Parteneriatul Estic bazat pe asumare comună, angajamente reciproce și principii de diferențiere și incluziune, care a oferit tuturor Partenerilor săi instrumente pentru consolidarea democrației, sprijinirea dezvoltării economice și avansarea integrării europene, în concordanță cu interesele, ambițiile și capacități acestora. Vom lucra împreună cu alți parteneri interesați și cu instituțiile UE pentru a ne asigura că Parteneriatul Estic dezvoltă o agendă strategică orientată spre viitor și rămâne o politică puternică și eficientă care reflectă nevoile, ambițiile și aspirațiile fiecărui Partener, facilitează Integrarea europeană a Partenerilor săi, oferă instrumente relevante pentru a-și atinge obiectivele și promovează pacea și prosperitatea regiunii în ansamblu. În acest sens, salutăm propunerea UE în ceea ce privește Planul economic și de investiții pentru Parteneriatul Estic, împreună cu Top Ten Targets și inițiative emblematice. Așteptăm să discutăm aceste propuneri cu UE ca parte a agendei cuprinzătoare de a aduce Partenerii Estici din ce în ce mai aproape de UE. În același timp, noi reiterăm așteptările de a stabili obiective ambițioase pe termen lung pentru Parteneriatului Estic și de a spori viziunea strategică a acestuia. În acest context, noi credem că Summit-ul Parteneriatului Estic din decembrie ar trebui să ofere un nou impuls politic și strategic pentru inițiativă și suntem pregătiți să contribuim activ la orientarea spre rezultate și realizarea cu succes a acestuia.

Recunoscând importanța crucială a asistenței UE în punerea în aplicare a unei agende de reformă ambițioase și complexe orientate către Europa, noi vom lucra pentru a asigura cea mai bună punere în aplicare a metodelor de asistență și instrumentelor UE, în primul rând Instrumentul de Vecinătate, Dezvoltare și Cooperare internațională, precum și prin căutarea accesului la fonduri și resurse alternative la dispoziția UE, pe baza principiului condiționalității.

Vom lucra în vederea cooperării cu diferite inițiative regionale ce implică statele membre ale UE, complementare eforturilor noastre, inclusiv în domeniul conectivității, al tranziției ecologice și digitale și al economiei circulare. În acest context, vom explora posibilitățile de cooperare cu Inițiativa celor Trei Mări ca o mișcare către atingerea obiectivelor de conectivitate ale UE și ancorarea statelor noastre fizic de UE.

Vom lucra îndeaproape pentru a spori rezistența noastră de a răspunde mai bine provocărilor la securitatea regională și cea europeană. Ne-am angajat să cooperăm cu Uniunea Europeană în ceea ce privește Politica de Securitate și Apărare Comună (PSAC), inclusiv în combaterea amenințărilor hibride, consolidarea rezilienței cibernetice, combaterea dezinformării, dezvoltarea platformelor de cooperare cu agențiile și serviciile relevante ale UE. Rămânem dedicați să participăm la misiunile și operațiunile PSAC și să ne aducem contribuția la eforturile UE pentru pacea și stabilitatea în lume.

Așteptăm consolidarea cooperării dintre țările noastre și cu partenerii noștri de la Marea Neagră pentru a asigura securitatea și stabilitatea în regiunea Mării Negre. Reamintim concluziile Consiliului UE din 17 iunie 2019 care reafirmă angajamentul de lungă durată al UE de a promova prosperitatea, stabilitatea și reziliența în zona Mării Negre. Împărtășim preocupările UE cu privire la provocările de securitate din zona Mării Negre, reiterând faptul că respectarea dreptului internațional, inclusiv a principiilor independenței, suveranității și integrității teritoriale, Convenția Organizației Națiunilor Unite privind dreptul mării, inclusiv libertatea de navigație sunt fundamentale pentru securitatea și cooperarea în zona Mării Negre. Vom angaja partenerii noștri de la Marea Neagră pentru a promova împreună dezvoltarea durabilă a regiunii, precum și pentru a profita din plin de oportunitățile oferite de Marea Neagră pentru o conectivitate mai largă și sigură între Europa și Asia.

Ne exprimăm recunoștința pentru sprijinul ferm acordat de UE suveranității și integrității teritoriale în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional ale Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei, inclusiv prin implementarea măsurilor restrictive relevante atunci când este necesar. În acest sens, salutăm reconfirmarea celor cinci principii directoare ale UE pentru relațiile UE-Rusia și suntem pregătiți să intensificăm cooperarea noastră cu UE pentru consolidarea rezistenței și combaterea amenințărilor hibride. De asemenea, salutăm rolul și angajamentul mai mare al UE în identificarea și punerea în aplicare a soluțiilor pașnice pentru conflictele destinate restabilirii integrității teritoriale a statelor noastre.

Este clar că tentativele Rusiei de anexare și ocupare ilegală a teritoriilor Georgiei, agresiunea acesteia în estul Ucrainei și ocuparea temporară a Crimeii, precum și conflictul nerezolvat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova reprezintă o amenințare serioasă pentru regiune și Europa în ansamblu. Suntem gata să explorăm împreună cu UE modalitățile de a realiza reglementarea pașnică a conflictelor și de a asigura pacea, stabilitatea și securitatea pe termen lung în regiune, inclusiv prin rolul și angajamentul sporit al UE.

În acest context, am luat act de Concluziile Consiliului European din 24 iunie 2021, unde liderii UE au exprimat necesitatea aprofundării și intensificării în continuare a legăturilor politice, economice și interumane, și a cooperării cu Partenerii Estici în vederea sporirii rezilienței acestora, precum și recunoscând aspirațiile europene și alegerea europeană a partenerilor asociați.

Aderarea la Uniunea Europeană este un obiectiv care unește cele trei state ale noastre. Integrarea europeană nu are alternativă pentru țările noastre și nicio parte terță nu ar putea influența această alegere suverană. Am realizat deja progrese considerabile în relațiile noastre cu Uniunea Europeană. Susținuți de voința puternică a popoarelor noastre de a deveni parte a familiei europene, suntem uniți în hotărârea noastră de a lucra în vederea obținerii recunoașterii perspectivei europene pentru Georgia, Moldova și Ucraina, deschizând calea pentru viitoarea aderare a celor trei state la UE.

Excelenţa Sa Preşedintele Georgiei Salome Zourabichvili

Excelenţa Sa Preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu

Excelenţa Sa Preşedintele Ucrainei Volodymyr Zelenskyy

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Ion Savin 20.07.2021 18:27

Cum de înțeles, Rusia a ocupat numai din teritoriile Ukrainei și Georgiei, iar teritoriul R.Moldova pe care se află trupele Ruse nu este ocupat?....”condamnă Federația Rusă pentru nereglementarea conflictului transnistrean”.Nu vă pare stranie formularea și intrpretarea faptului ocupării de către trupele ruse a teritoriului R.M.?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.07.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Jocul cifrelor și al...

23.07.2021 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica României în...

20.07.2021 15:37 Ziarul National George Damian // Adio, Basarabia! Ren...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că trebuie să fie viitorul prim-ministru al R. Moldova, după victoria PAS din alegerile parlamentare anticipate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md