00:31:43 26.06.2024
Stiri

R. Moldova, invitată de onoare la Salonul Internațional de Carte „Bookfest”, care începe săptămâna viitoare la București

Actualitate 24.05.2024 17:06 Vizualizări667 Autor: Ziarul National
R. Moldova, invitată de onoare la Salonul Internațional de Carte „Bookfest”, care începe săptămâna viitoare la București Moldpres


Cea de-a 17-ea ediție a Salonului Internațional de Carte „Bookfest” își va deschide porțile pentru pasionații de lectură pe 29 mai, la „Romexpo”, București, iar R. Moldova va fi pentru prima dată invitata de onoare a evenimentului care va dura până pe 2 iunie.

„Timp de cinci zile, publicul va putea descoperi - prin autorii prezenți, prin cărțile expuse de opt edituri și prin circa 40 de evenimente organizate sub motto-ul „Te cuprind, Republica Moldova” - o literatură de „peste graniță” care însă e foarte aproape și e românească. Și nu doar pentru faptul că nu avem nevoie de traducere pentru a ne înțelege”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan, joi, într-o conferință de presă susținută la Chișinău în comun cu Victor Chirilă, Ambasadorul R. Moldova la București, și Lidia Bodea, vicepreședinta Asociației Editorilor din România, transmite Moldpres.

Potrivit lui Sergiu Prodan această ediție „Bookfest” este una specială pentru noi, așa cum pentru prima dată invitată de onoare a Salonului este Republica Moldova. „Este un debut dublu, căci e și prima noastră participare ca țară la un eveniment editorial de o asemenea anvergură”, a subliniat ministrul Culturii de la Chișinău.

Apropo de slogan, care a servit ca sursă de inspirație și pentru vizualul nostru la „Bookfest”, acesta valorifică opera artistului plastic Glebus Sainciuc. Proiecții cu desenele lui vor rula, cele cinci zile ale salonului, și în spațiul multimedia, creat în cei peste 200 de metri pătrați ai standului de programul Muzeele Viitorului. În acest context, ministrul a mulțumit partenerilor strategici care, alături de Guvernul de la Chișinău, sprijină prezența țării noastre la „Bookfest” - USAID Moldova, Ambasada Suediei și cea a Marii Britanii, prin Proiectul Tehnologiile Viitorului.

„Consolidăm astfel relația strânsă pe care o avem azi cu România și facem încă un pas spre regăsirea noastră de neam și reclădirea punților distruse pentru a nu uita că suntem un tot întreg. Sper că „Bookfest” îi va motiva pe cititorii din România să treacă Prutul și să descopere pe viu Republica Moldova de azi”, a adăugat el.

„Iar pentru noi, cei care mergem cu pași hotărâți spre UE, va fi o cale de a ne integra prin cultura română, a cărei parte suntem, în marea familie a culturii europene. Literatura română este incompletă fără cea din Republica Moldova, inclusiv fără autorii din alte limbi de la noi. Și parcursul nostru european înseamnă să venim și să completăm cultura românească”, a menționat ministrul Sergiu Prodan.

Menționăm, cea de-a XVII-a ediție a Salonului internațional de carte Bookfest, București, se va desfășura anul acesta în perioada 29 mai – 2 iunie, la Romexpo.

Specific național, dar și punte afectivă către spațiul cultural și editorial românesc, motto-ul „Te cuprind, Republica Moldova” este umbrela care reunește cele aproape 40 de evenimente din programul țării invitate la ediția din acest an a Salonului de carte Bookfest. Un program bogat, ce include lansări de carte și dezbateri literare pe teme dintre cele mai actuale.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md