13:55:09 19.05.2024
Stiri

R. Moldova ar putea avea un nou procuror general în maximum jumătate de an: Ce urmează să se întâmple după ce președinta Maia Sandu l-a demis pe Alexandr Stoianoglo

Actualitate 27.09.2023 16:41 Vizualizări1607 Autor: Ziarul National
R. Moldova ar putea avea un nou procuror general în maximum jumătate de an: Ce urmează să se întâmple după ce președinta Maia Sandu l-a demis pe Alexandr Stoianoglo


R. Moldova ar putea avea un nou procuror general în următoarele șase luni, după ce președinta Maia Sandu a semnat marți, 26 septembrie, decretul privind eliberarea din funcție a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Membrul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Andrei Cebotari, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că la ședința următoare a structurii din care face parte va propune să fie demarat concursul pentru suplinirea funcției de procuror general.

Citește și: DOC // Maia Sandu a semnat DECRETUL privind DEMITEREA procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, cercetat PENAL în mai multe dosare

„Avem la dispoziție șase luni pentru a identifica și vota un nou procuror general. Acest termen a început să curgă odată cu demiterea lui Alexandr Stoianoglo. Mandatul procurorului general interimar Ion Munteanu se va încheia atunci când va fi ales succesorul său, însă nu mai târziu de șase luni”, ne-a spus membrul CSP, Andrei Cebotari.

Aceeași sursă a adăugat că, după recepționarea dosarelor, CSP urmează să verifice eligibilitatea candidaților.

„Mai apoi, candidații trebuie să treacă pre-vettingul. Ulterior urmează să fie desfășurat concursul propriu-zis. Vom desemna învingătorul, care va fi propus președintelui pentru aprobare”, a precizat Cebotari.


Andrei Cebotari, membru al CSP. Sursa foto: Facebook

Potrivit legislației, președintele R. Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de CSP pentru funcția de procuror general, în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcția respectivă sau de încălcare a procedurilor legale de selecție a acestuia.

„Refuzul de numire trebuie să fie motivat și se face în termen de 15 zile lucrătoare de la data recepționării propunerii. La propunerea repetată a aceluiași candidat, făcută cu votul a două treimi din numărul membrilor CSP, președintele republicii emite, în termen de 5 zile lucrătoare, decretul privind numirea candidatului în funcția de procuror general”, a detaliat Andrei Cebotari.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care instanța de judecată va anula decretul prezidențial de eliberare din funcție a lui Alexandr Stoianoglo, la solicitarea avocaților acestuia, membrul CSP a subliniat că toată procedura de alegere a noului procuror general va fi suspendată. Totodată, Stoianoglo nu va putea reveni imediat în funcție, ci va avea statutul de procuror general suspendat.

CITIȚI și Eliberarea din pușcărie a lui Platon ar fi cauzat statului un prejudiciu de peste 896 de milioane de lei: Dosarul pe numele lui Stoianoglo, care ar fi încasat este 63 de milioane de lei de la Platon, a ajuns în instanța de judecată

„Dacă va exista decizia definitivă și irevocabilă a instanței de judecată, care va constata că Stoianoglo nu este vinovat pe niciun capăt de acuzare și va fi achitat cu dreptul de a fi repus în funcție, atunci va fi aplicat art. 120 din Constituție - caracterul obligatoriu al sentințelor și al altor hotărâri judecătorești definitive”, a conchis Andrei Cebotari.

Menționăm că Procuratura Generală este condusă deja de doi ani de șefi interimari, după ce Alexandr Stoianoglo a fost reținut pe 5 octombrie 2021. Stoianoglo este cercetat penal pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Acesta respinge toate acuzațiile și se declară nevinovat.


Stiri relevante
Top stiri
19.05.2024 10:33 405 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md