09:30:39 17.10.2019
 
Stiri

PSRM se solidarizează cu condamnatul Platon? Cere guvernării să oprească vânzarea „Moldinconbank”

Economie 04.02.2019 17:30 Vizualizări1010 Autor: Ziarul National
PSRM se solidarizează cu condamnatul Platon? Cere guvernării să oprească vânzarea „Moldinconbank” deschide.md

Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) este împotriva vânzării pachetului majoritar de acțiuni de la una dintre cele mai importante bănci din R. Moldova, „Moldinconbank”. „Nu știm care sunt motivele care stau la baza acestei poziții, însă aceasta coincide cu poziția condamnatului Veaceslav Platon, care controla acțiunile respective prin persoane interpuse”, scrie deschide.md.

Socialistul Vlad Bătrâncea a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că se pregătește vânzarea „Moldinconbank”. Este vorba despre acțiunile care anterior aparțineau unui grup de acționari controlați de raiderul Veaceslav Platon.

„Se pare că sub paravanul alegerilor parlamentare din 2019, iarăși se comite un furt bancar. Recent, la un preț de nimic a fost vândută Moldova Agronindbank, o bancă destul de profitabilă. Astăzi se pregătește pentru a fi vândută „Moldinconbak” și „Victoriabank” (n.red. acțiunile Victoriabank au fost cumpărate de Banca Transilvania în noiembrie 2017), instituții bancare profitabile. Se pare că se încearcă încă un furt de proporții. Considerăm că acest lucru este unul periculos și considerăm că acest lucru trebuie oprit urgent și chemăm această guvernare să întrerupă această tranzacție”, declară Bătrâncea.

Recent, Cabinetul de Miniștri a aprobat o Hotărâre de Guvern privind aprobarea precontractului cu privire la cumpărarea și deetatizarea acțiunilor nou-emise de „Moldinconbank”. Potrivit acesteia, conducerea companiei „DOVERIE UNITED-HOLDING AD”, investitor european despre care Banca Națională a anunțat că ar urma să cumpere pachetul unic de acțiuni al BC „Moldindconbank” S.A., în mărime de 63,89%, a venit să semneze contractul. Din document reiese că Agenția Proprietăți Publice, adică Guvernul, va cumpăra acțiunile și apoi le va vinde investitorului bulgar. Prețul pentru acestea a fost stabilit la peste 764 de milioane de lei sau 39,1 milioane de euro.

Imediat după acest anunț, Veaceslav Platon a venit cu un avertisment în adresa potențialilor cumpărători. Într-o scrisoare deschisă, publicată pe pagina sa de Facebook, Platon susține că vânzarea acțiunilor „Moldindconbank”, dar și cele ale companiei de asigurări „Moldasig”, „Asito” și „Alliance Insurance Group”, fac parte din rezultatul crimelor comise de „un grup condus de criminali, care a preluat puterea în R. Moldova”. El menționează că acțiunile acestor companii au fost luate cu forța de la proprietari și că acestea sunt supuse returnării, iar potențialii cumpărători de acțiuni, dacă încheie un acord, nu vor putea conta pe rambursarea banilor cheltuiți pentru achiziționarea acțiunilor.

„Datorită publicității largi a acestei situații și a publicațiilor repetate în presă, împreună cu avertismente și preîntâmpinări cu privire la caracterul ilegal a ceea ce se întâmplă, noii cumpărători de acțiuni vor fi considerați proprietari lipsiți de scrupule, care fac abuz de drept și primesc beneficii nejustificate”, spunea Platon în adresarea sa.

Totodată, Platon consideră că acțiunile potențialilor cumpărători pot fi calificate drept „complicitate la delapidarea proprietății de la acționari, cumpărare de proprietăți furate, atac raider și extorcare, spălarea bunurilor obținute prin mijloace criminale”.

Faptul că Platon încearcă prin toate metodele să-și apere acțiunile pe care le controla la băncile din R. Moldova dar și companii de asigurări este demonstrat și într-o înregistrare audio dintre Platon și Iaralov, notează deschide.md.

Veaceslav Platon a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru escrocherie, fraude în proporții deosebit de mari în sistemul bancar și spălare de bani. Potrivit procurorilor și hotărârilor judecătorești, Platon a controlat „Moldinconbank” și „Moldova Agroidbank”, companiile de asigurări „Moldasig”, „Asito” și „Alliance Insurance Group”. Banii de la vânzarea „Moldinconbank”, dar și a altor active ar urma să fie folosiți la recuperarea sumei de 869,22 milioane de lei, la cât a fost estimată valoarea prejudiciului cauzat de Veaceslav Platon Băncii de Economii.

De menționat că astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Ilan Șor a declarat că președintele Igor Dodon, fost lider al PSRM, ar fi beneficiat de susținerea financiară a lui Veaceslav Platon. Șor afirmă că în schimbul sprijinului Dodon urma să-l grațieze pe cel supranumit raiderul nr. 1 în CSI.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.10.2019 09:03 Nicolae Negru Chișinău, capitala Europei de la Lisa...

11.10.2019 08:59 Nicolae Negru Cine îl va salva pe Plahotniuc?

07.10.2019 09:23 Nicolae Negru Într-o căsătorie de interes, Dodon și...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că are șanse să câștige funcția de primar general al Chișinăului la alegerile locale din octombrie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md