09:43:32 15.05.2025
Stiri

Psihologia GESTURILOR: ce comunică ele despre tine

Reportaj 18.02.2015 12:09 Vizualizări29674
Psihologia GESTURILOR: ce comunică ele despre tine sursa: divahair.ro

Orice mic gest pe care îl faci, chiar şi o simplă mişcare a capului sau a mâinilor, spune o poveste. Te uiţi în jos când vorbeşti? Te joci cu părul? Te înclini într-o parte? Totul transmite un mesaj care poate fi citit cu uşurinţă de cineva care se pricepe la comunicarea nonverbală.
Află totul despre psihologia gesturilor şi cum transmit acestea mai multe informaţii despre tine decât ţi-ai putea închipui!

Ce comunică faţa

Zâmbetul

Zâmbetul este unul dintre cele mai mari atuuri ale unei femei, cu care poate cuceri pe oricine. Aceasta se întâmplă, însă, doar dacă zâmbetul este real, nu fals. Cum îţi dai seama? Simplu: un zâmbet sincer, venit din suflet, potrivit divahair.ro, se vede şi în zona ochilor, datorită muşchilor pe care îi solicită. Cei care rânjesc pentru mai mult de cinci secunde şi îşi folosesc doar muşchii din jurul gurii nu sunt sinceri.

Clipitul

Clipitul este încă un gest după care te poţi ghida atunci când interacţionezi cu cineva. În mod normal, clipim de şase până la opt ori pe minut. Când ne aflăm într-o situaţie stresantă, însă, vom clipi mai des şi mai „apăsat”. Aşadar, dacă vrei să identifici cine e calm şi cine e foarte tulburat la următoarea şedinţă de la muncă, fii atentă la acest detaliu.
Atunci când închizi ochii pentru mai mult de o secundă sau ţi-i acoperi, încerci să ignori anumite repere vizuale sau auditive. Acesta este un mecanism de supravieţuire al creierului care îl previne din a procesa lucruri pe care le consideră dăunătoare sau ameninţătoare.

Părul

Uneori, avem tendinţa de a ne juca cu părul sau de a-l aranja. Acesta este un semn de nervozitate, dar nu neapărat în sensul rău, deoarece îl folosim mai ales atunci când flirtăm. Dacă te surprinzi făcând acest gest, este clar că întâlnirea este promiţătoare.

Buzele

Un semn de nervozitate negativă este atunci când cineva îşi muscă buzele sau îşi trece cu limba des peste acestea. Persoana respectivă se simte incomodată de situaţie şi încearcă să se calmeze prin acest gest.

Minciună citită pe chip

Psihologia gesturilor ne ajută să identificăm şi momentele când suntem minţiţi . Astfel, unul dintre cele mai folosite gesturi involuntare atunci când cineva nu spune adevărul este să îşi atingă nasul. Explicaţia psihologică este că subconştientul îţi dictează să te fereşti cumva de persoana cu care vorbeşti şi atunci recurgi la un astfel de gest. Există şi un fenomen care se întâmplă la nivel fizic şi care te poate face să îţi scarpini nasul: când minţi, nivelul de adrenalină creşte şi provoacă dilatarea capilarelor, conducând la mâncărimea nasului. Minciuna poate fi detectată cu uşurinţă şi dacă cineva te priveşte insistent în ochi. Aceasta se întâmplă pentru că persoana respectivă încearcă să compenseze faptul că nu spune adevărul prin contact vizual intens.

Privirea

Când cineva coboară privirea, gestul semnifică o dorinţă inconştienţă de a obţine sprijin din partea interlocutorului. Este o tactică folosită în special de către cei mici şi adesea declanşează un răspuns parental favorabil. Dacă persoana cu care vobești îşi lasă privirea în jos, înseamnă că are nevoie de empatia ta.
Direcţia privirii poate dezvălui chiar şi ce parte a creierului este folosită în momentul vorbirii. Dacă interlocutorul încearcă să îşi amintească ceva ce a văzut, se va uita în sus, pentru a-şi imagina scena. Când încearcă să îşi amintească ceva ce a auzit, privirea se va îndrepta spre una dintre urechile tale. Atenţie, însă: o persoană care evită contactul vizual atunci când îţi povesteşte o întâmplare încearcă să ascundă ceva.

Ce comunică corpul

Unghiul la care îţi ţii trupul

Majoritatea oamenilor îşi poziţionează corpul sau picioarele către persoana lângă care se simt cel mai confortabil. Dacă eşti interesată de un tip dintr-un grup şi vezi că el stă mai mult îndreptat spre tine, e clar că este şi el atras de tine. Atunci când te abordează cineva şi eşti cu prietenii, îi poţi arăta pe cale nonverbală că ai vrea să vi se alăture, prin poziţionarea la un unghi de 45 de grade faţă de persoana respectivă. Aceasta va recepta la nivel subconştient că este binevenită.

Picioarele depărtate

O persoană care stă dreaptă, cu picioarele depărtate la nivelul umerilor, este dominantă şi determinantă. Atunci când încerci să aduci argumente în favoarea ta, adoptă această poziţie şi îţi cresc şansele să îţi convingi interlocutorul că ai dreptate. Pentru un efect suplimentar, poţi pune mâinile în şolduri, această postură fiind una tradiţională de putere.

Înclinarea corpului

Nu este nimic dificil în a citi înclinarea corpului cuiva. Oamenii au tendinţa de a se apleca spre persoanele care le plac şi de a se depărta de persoanele pe care nu le plac. Eşti la o întâlnire? Fii atentă la cum îşi poziţionează corpul partenerul tău . Un semn clar că te place este faptul că îţi oglindeşte mişcările, acesta fiind un gest care denotă încredere.

Braţele încrucişate

De regulă, braţele încrucişate sunt interpretate că gest de mânie sau reticenţă. Dacă sunt acompaniate şi de picioare încrucişate, semnifică o poziţie defensivă. Uneori, însă, se întâmplă ca persoanei să îi fie doar comod să îşi ţină braţele astfel, aşa că fii atentă şi la alte semne.

Palme deschise

O persoană care ţine palmele deschise, ca şi cum ar servi pe cineva cu ceva, arată că este deschisă la idei noi. Palmele închise sau strânse în pumni indică o poziţie fermă şi lipsa flexibilităţii.

Mişcarea braţelor

Studiile arată că oamenii care gesticulează mult când vorbesc par mai agreabili, energici şi mai calzi decât cei care stau într-o poziţie rigidă. Aceştia din urmă sunt priviţi că fiind reci, logici şi analitici. Ţine minte, însă, că moderaţia este cheia: gesticularea excesivă poate răspândi neîncredere.

Ascunderea mâinilor

Un semn destul de uşor de detectat atunci când cineva te minte este ascunderea mâinilor. Psihologia gesturilor arată că atunci când cineva îşi pune mâinile în buzunar, la spate sau în poală (dacă staţi la masă), înseamnă că îţi ascunde ceva.

Acestea sunt doar o parte din mişcările pe care psihologia gesturilor ne permite să le descifrăm pentru a citi persoanele din jur mai bine. Dacă te pasionează subiectul, există cărţi întregi pe această temă, care te învaţă să fii o adevărată maestră în citirea limbajului trupului.

Autor:
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte