20:01:16 10.08.2022
Stiri

Prozatorul care nu își pune titluri la texte, ci le numerotează

Social 31.03.2014 16:17 Vizualizări3460 Autor: Ziarul National
Prozatorul care nu își pune titluri la texte, ci le numerotează Dionis Nicolai


Proiectul „Sesiuni”// Lectură publică cu un scriitor român

Unii scriitori îşi intitulează operele cu titluri sofisticate. Alţii aleg cuvinte atrăgătoare. Unii pun titluri simple, unii - obscene. Iar alţii nu le mai intitulează, ci le numerotează. E şi cazul tânărului prozator Alexandru Condrache din Timişoara, România. El a avut o lectură la Cenaclul „Republica” din Chişinău. Deşi nu a debutat editorial, a apărut în mai multe antologii şi a atras atenţia criticilor. Alexandru Condrache este primul invitat din cadrul proiectului „Sesiuni”, realizat cu sprijinul platformei unioniste „Acţiunea 2012”.

„Proza scurtă are poveste”

Autorul a citit un şir de proze scurte pline de imagini complexe şi detalii. Simbioza obişnuitului cu absurdul, atmosfera de calm, scriitura fluidă au captat şi au impresionat publicul. Alex Condrache spune că a ales să scrie proză scurtă, deoarece „este mai concentrată decât proza lungă, reuşeşte astfel să aibă forţa poeziei şi are poveste, ceea ce de multe ori poezia nu are”, remarcă prozatorul. El este şi membru al Cenaclului „Pavel Dan” din Timişoara, acolo unde a experimentat creativ şi unde chiar a luat întâiul premiu.

La întâlnirea cu Alex au fost prezenţi mulți tineri scriitori deja cunoscuţi în literatura basarabeană. Aceştia au rămas plăcut surprinşi, discutând textele pe care le-au ascultat. „Este o proză plină de suspans cu mici răsturnări de situaţie”, opinează scriitorul Dumitru Crudu. „Mi-a plăcut miza pe detalii, pe lucruri concrete care se îndreaptă spre o extremă”, spune poetul Ion Buzu, remarcând, totodată, și un text despre nişte ruşi violatori. „Faza cu şoarecii mi-a amintit de scriitura lui Sorokin şi am observat că la textele autorului totul este cursiv şi calm. Aştept cartea”, spune poetul Victor Tzvetov.

„Galbenă gutuie”, în variantă horror

Iubita moare în fiecare text citit de Alex Condrache. Moni Stănilă e curioasă să afle ce părere ar avea prietena autorului despre acest lucru. Publicul s-a amuzat şi şi-a amintit mai multe filme de animaţii în care personajul moare în fiecare episod. De asemenea, cei din sală au apreciat un fragment cutremurător despre o gutuie. Descrierea amănunţită a făcut textul terifiant, dar şi amuzant pe alocuri. „Ar fi bun ca o coloană sonoră pentru cântecul Galbenă gutuie”, glumeşte scriitorul Alexandru Vakulovski.

Recomandări de la scriitorii basarabeni

Tânărul prozator a venit la Chişinău nu doar pentru laude, ci şi pentru sfaturi. Moderatoarea Moni Stănilă i-a recomandat să folosească mai des „momente haioase şi sprinţare, ele sunt ca o îngheţată pe timp de vară”. Scriitorul Alexandru Vakulovski l-a sfătuit să aleagă, totuşi, nişte titluri în locul numerelor. De asemenea, i-a recomandat să folosească şi dialogul, lucru cu care autorul nu este de acord, deoarece vrea să se îndepărteze de stilul clasic.

Despre literatura basarabeană, Alex Condrache spune că „se vorbeşte foarte mult” şi e firesc că a citit majoritatea scriitorilor prezenţi în sală. „Sigur că-mi doresc să scot un volum”, mai remarcă autorul, dar nu se grăbeşte. Până acum, el a publicat mai mult în antologii şi reviste. Alex Condrache este licenţiat în Filozofie, cu un master în Jurnalism, iar în prezent e doctorand în Literatură.

Victoria Bortă

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

01.08.2022 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre s...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md