15:06:52 18.11.2018
 
Stiri

PROTEST la Parlament al profesorilor: „Fără educație, moare orice nație!”

Social 23.03.2017 17:34 Vizualizări7291 Autor: Ziarul National
PROTEST la Parlament al profesorilor: „Fără educație, moare orice nație!”

Peste o mie de profesori din R. Moldova au pichetat astăzi sediul Parlamentului Republicii Moldova, solicitând majorarea salariilor. Aceștia au declarat că negocierile purtate cu Guvernul timp de două luni au dat chix.

Profesorii au scandat „Rușine”, „Vrem salarii decente” și s-au arătat dispuși să nu cedeze pânp guvernarea nu le va ndeplini revendicările.

„Nu ne lăsăm până nu ni se vor majora salariile simțitor. Nu mai putem tolera așa atitudine față de munca pedagogică. Este dreptul nostru să ne indignăm și să protestăm. Dacă va fi nevoie, vom sista procesul de studii!”, a declarat Dumitru Ivanov, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei.

Ivanov afirmă că 25% din personalul didactic din școli sunt pensionari, iar din cei 1 600 de tineri care absolvesc anual universitățile pedagogice doar 300 vin să se angajeze în școli, iar peste un an-doi pleacă și ei, pentru că nu se pot întreține cu salariile mici.

„De fiecare dată când se duc negocieri, factorii de decizie invocă insuficiența banilor în bugetul de stat. Aceasta este o minciună, bani sunt destui pentru a acoperi necesitățile întregii sfere bugetare, dar ei trebuie scoși din economia informală”, a mai spus saidicalistul.

O profesoară de clasele primare de la Liceul „Liviu Rebreanu” a declarat că „a ajuns cuțitul la os”, cadrele didactice nu își pot achita întreținerea din salariu și sunt nevoiți să-și caute și altceva de lucru după ore pentru a putea face față cheltuielilor.

La finalul acțiunii, manifestanții au adoptat o Declarație prin care cer autorităților să soluționeze revendicările lor care se referă la egalarea salariului pentru categoria I de salarizare cu mărimea minimului de existență, începând cu 1 ianuarie 2017, majorarea cu 50 % a salariului de funcție al personalului didactic și științifico-didactic și recalcularea anuală, necondiționată, a cuantumului pensiilor pentru pensionarii încadrați în câmpul muncii.

Acțiunea de protest va continua și mâine în fața clădirii Guvernului. Potrivit conducerii FSEȘ, dacă revendicările sindicaliștilor nu vor fi auzite, la începutul lunii aprilie se va organiza un marș de protest de amploare în centul capitalei.

Menționăm că, anterior, Executivul a aprobat mai multe decizii care satisfăceau parțial revendicările sindicaliștilor, printre care majorarea indemnizațiilor unice pentru tinerii specialiști, majorarea cu 5% a burselor etc.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.11.2018 12:00 Ziarul National Victor Chirilă // Cine e de vină că R...

16.11.2018 09:21 Nicolae Negru Plahotniuc crede că Europa e proastă?

12.11.2018 09:18 Nicolae Negru O altă perspectivă asupra furtului mi...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md