Produsul pe care îl consumi ZILNIC și care te îmbolnăvește de cancer de colon
Cancerul e afecțiunea care terorizează omenirea în societatea contemporană! Dintre formele acestei boli, cancerul de colon are foarte puține șanse de supraviețuire, fiind a doua cauză de mortalitate de acest gen atât la bărbați (după cancerul la plămâni), cât și la femei (după cel de sân), conform unor statistici realizate de Centrul pentru prevenirea și controlul bolilor.
Iar produsul care prezintă cel mai mare risc de dezvoltare a tumorilor maligne în zona colonului este chiar unul pe care îl consumi, în cele mai multe cazuri, zilnic. Află despre ce este vorba și cum să te protejezi, în rândurile de mai jos!
Carnea roșie, alimentul care crește pericolul de apariție al cancerului de colon
Sunt numeroase studii care au subliniat caracterul nociv al cărnii roșii, mai ales al celei procesate (Organizația Mondială a Sănătății avertizează ca 50 de grame de carne procesată pe zi crește riscul apariției cancerului de colon cu 18%), dar aceasta reprezintă în continuare un aliment de bază în dieta noastră. Carnea roșie presupune un risc crescut mai ales în cazul cancerului de colon, boala care afectează sistemul digestiv și care se manifestă cu precădere în rândul populației obeze sau cu probleme ale controlului greutății.
Mai mult, incidența cancerului de colon, o formă asociată în trecut cu populația adultă, a crescut și în cazul celei tinere tocmai din cauza ratei de obezitate. La aceasta se adaugă stresul și consumarea băuturilor alcoolice.
Deși eram conștienți de faptul că blamata carne roșie nu se numără printre cele mai sănătoase opțiuni de pe piață, trebuie să fii conștient de faptul că riscul crește în funcție de cantitatea ingerată, de calitatea sortimentului ales și, bineînțeles, de modalitatea de preparare. Astfel, un studiu condus de profesorii de la Harvard a identificat faptul că, dacă mănânci mai mult de 500g de carne roșie pe săptămână, maximizezi pericolul de a face cancer de colon. La fel de grave sunt și alegerea cărnurilor procesate (precum bacon-ul sau hotdog-ul și hamburgerii cumpărați din comerț), dar și decizia de a frige în ulei carnea, în loc să o prepari pe grătar.
Cum minimizezi riscul de cancer de colon
Nu îți vom arunca în față atât de evidentul „renunță la carnea roșie”, deoarece știm că nu este o opțiune. Dar este recomandat să limitezi cât de mult poți consumul, să alegi sortimente de calitate, de la producători cu principii eco și să prepari carnea pe grătar.
Specialiștii indică drept mijloace de prevenție și o alimentație bogată în fibre! Acestea fluidizează tranzitul intestinal și vor diminua drastic riscul de a face cancer de colon. Conform unui studiu întocmit de American Institute for Cancer Research și World Cancer Research Fund, oamenii care consumă trei porții de cereale integrale pe zi au cu 17% mai puține riscuri de a se îmbolnăvi de această teribilă afecțiune.
Ca să îți ușurăm alegerile, iată pe ce alimente trebuie să mizezi: cereale integrale, avocado, fructe de pădure, cocos, smochine, mazăre, varză de Bruxelles, nuci, linte, semințe de chia și de in, quinoa. De asemenea, practică sport, mișcarea fiind un alt aliat al luptei împotriva cancerului, conform studiilor.
Simptome ale cancerului de colon
Cancerul de colon se numără printre cele mai necruțătoare maladii și din cauza faptului că prezența sa trece cel mai adesea nedetectată. De asemenea, un alt factor de risc este reprezentat de refuzul oamenilor de a discuta amănunte pe care le consideră jenante despre sănătatea lor intimă.
Iată care sunt principalele simptome ale cancerului de colon.
Hemoragiile rectale. Dacă scaunul tău prezintă urme de sânge, este absolut necesar să consulți un medic. Poate fi vorba despre hemoroizi sau fisuri anale, dar nu este cazul să îți asumi riscul.
Anemia cu cauze neobișnuite. Te simți tot timpul obosit și slăbit? Nu pune totul pe seama stresului de la muncă. Poți suferi de o formă de anemie cauzată de pierderile de sânge anale, ceea ce riscă să fie un simptom al cancerului de colon.
Dureri abdominale. Dacă sunt însoțite de greață, vărsături, alternanță între diaree și constipație, mergi de urgență la medic.
Scădere în greutate. Mănânci bine, dar slăbești văzând cu ochii? Cancerul de colon privează corpul de nutrienți, ca și celelalte forme ale acestei afecțiuni, ceea ce va duce la slăbirea nedorită.
Sfatul nostru este să minimizezi pe cât posibil consumul de carne roșie, alimentul despre care s-a dovedit că va crește riscul de cancer de colon!
Sursa: divahair.ro
Parcursul european al R. Moldova și importanța ALEGERILOR pentru Parlamentul European, principalele teme abordate de Adrian Dupu și aleșii locali din Rezina: „Europarlamentarii noștri vor fi la fel de VOCALI în susținerea R. Moldova”
Salariile din Chișinău, mai mari decât în alte regiuni ale R. Moldova: Ce retribuții au primit în 2023 chișinăuenii
Un deputat de la Chișinău deconspiră „adepții fascismului putinist în R. Moldova” care „sunt ușor detectabili”: „Fac navetă în Rusia, concurând acolo pentru postura de trădător Nr.1, cu condiția că vor fi remunerați din gros de regimul de la Kremlin”