00:08:30 16.07.2019
 
Stiri

Produse din R. Moldova, pe rafturile unui magazin din Italia: Vinurile și dulciurile moldovenești, cele mai căutate de clienți

Moldovenii în lume 14.02.2018 09:40 Vizualizări5238 Autor: Ziarul National
Produse din R. Moldova, pe rafturile unui magazin din Italia: Vinurile și dulciurile moldovenești, cele mai căutate de clienți

AFACERE // O tânără din R. Moldova a deschis, la finele anului trecut, un magazin cu produse din R. Moldova într-o provincie a Italiei

A avut un magazin în R. Moldova, dar vânzările scăzute au făcut-o să-și ia lumea în cap și să plece peste hotare în căutarea unei vieți mai bune. A ajuns în Italia unde, la finele anului trecut, și-a deschis propriul magazin cu produse din R. Moldova în inima orașului Cento din provincia Ferrara.

Magazinul din R. Moldova

Povestea de viață a Angelei Tăbârță, originară din satul Chetroșeni, raionul Hâncești, este asemănătoare cu ale sutelor de femei care, obosite de sărăcia și mizeria din R. Moldova, și-au luat inima în dinți și au plecat în lumea mare pentru a face bani și a le oferi copiilor și familiei ceea de ce au nevoie. Încercările de a se realiza aici în R. Moldova au eșuat, iar unica soluție era să plece în Italia, locul despre care auzise că ar oferi numeroase posibilități care îi lipseau acasă.

„În R. Moldova am lucrat ca vânzătoare, iar după un timp am reușit să îmi deschid o mică afacere tot în acest domeniu în localitatea în care trăiam. Magazinul părea, la început, o afacere bună, după care vânzările au început să scadă considerabil, iar venitul era aproape egal cu cheltuielile de întreținere. Lipsa banilor m-a împins la propriu să caut o soluție, iar cea mai potrivită a fost să plec peste hotare. Am plecat din țară, deorece tot ceea ce reușeam să câștig și să adun era prea puțin ca să le pot oferi copiilor mei un viitor frumos. În Italia nu mi-a fost greu să-mi găsesc un post de muncă. Pentru că nu știam încă foarte bine limba, primul meu post de muncă a fost de bandantă (îngrijitoare de bătrâni – n.r.). Nu a existat familie în care să intru să nu mă accepte. Moldovencele sunt la mare căutare pentru acest job, pentru că sunt harnice și iscusite în ale casei, plus la toate își îndeplinesc cinstit și cumsecade munca”, povestește Angela.

Italienii știu să-și trăiască viața frumos

Tânăra ar vorbi ore în șir despre italienii „buni și ospitalieri” cu care a reușit să se împrietenească și zice că avem multe lucruri de învățat de la ei pentru a ne ajuta republica să se dezvolte.

„Mi-a fost foarte greu să mă adaptez la noul loc de trai, deoarece am fost dintotdeauna o adevărată naționalistă. Le spuneam cu încredere rudelor și prietenilor mei că vreau să trăiesc și să activez în R. Moldova, iar când am plecat în Italia eram sigură că mă voi întoarce acasă. Timpul petrecut aici, condițiile de trai, dar și posibilitățile de dezvoltare profesională mi-au schimbat totalmente modul de gândire și astăzi nu pot să spun că vreau să mai revin. Italienii au fost ospitalieri cu mine și m-au primit bine în țara și familiile lor. Modul lor de trai este unul practic și foarte bine gândit. La ei timpul înseamnă bani, iar punctualitatea este mereu pe primul loc. Ei respectă în totalitate timpul dedicat muncii și, pe lângă aceasta, știu să-și trăiască viața frumos și corect. La noi în Moldova e altceva, în graba de a le dovedi pe toate, uneori nu reușim nimic. Anume din acest motiv în țara noastră nu merg lucrurile așa cum trebuie, pentru că fiecare își are timpul propriu și necesitățile proprii și nici măcar nu încearcă să se conformeze unui grafic comun”,este convinsă tânăra din Hâncești.

Abilitățile antreprenoriale în domeniul comercial pe care le antrenase încă de când trăia în R. Moldova au ajutat-o ca, în scurt timp, să își deschidă o afacere și nu una oarecare, dar cu produse moldovenești, cărora le-a simțit atât de mult lipsa de când a plecat de acasă.

„La Angela”

A avut de parcurs o cale anevoioasă pentru ca micul său vis să se transforme în realitate, iar la 1 decembrie 2017, Angela a deschis larg ușile noului său magazin moldovenesc „La Angela”, localizat chiar în inima orașului Cento, provincia Ferrara.

„Ideea de a-mi deschide o afacere aici în Italia mi-a venit atunci când m-am mutat în orașul Cento. Până atunci am lucrat și am trăit în Padova, unul dintre orașele italiene cu cei mai mulți moldoveni. În Cento era totul diferit, sunt și aici mulți moldoveni, dar nu era niciun magazin cu produse autohtone, de-ale noastre. Iar eu, pofticioasă din fire, nu am stat mult pe gânduri și am decis să deschid un magazin moldovenesc. Soțul meu a fost cel care m-a susținut și ajutat să îmi transform visul în realitate. Nu mi-a fost greu să îmi deschid afacerea, mai dificil a fost să planific totul și să analizez fiecare detaliu. A trebuit chiar să urmez câteva școli, prima școală a fost cea în care am studiat limba italiană, care este un factor foarte important în succesul unei afaceri în străinătate. Apoi am făcut un curs de nutriție, unde am studiat lucruri utile despre produsele alimentare. După absolvire, am mai făcut un curs în domeniul comerțului. Ultimul pas au fost cursurile de prim ajutor medical, care sunt obligatorii, mai ales pentru cei care lucrează zilnic cu oamenii. Am dat toate examenele cu brio, iar visul meu de a avea un magazin de produse alimentare moldovenești era tot mai aproape. Nu am primit ajutor din partea nimănui, am reușit să pun afacerea pe picioare de sine stătător, iar astăzi sunt mândră de micul meu magazin „La Angela”. Calea de a-ți deschide o afacere în Italia nu e atât de lungă. Dacă ai o idee și vrei să o pui în mișcare, nu-i dificil, mai dificil este să te menții pe piață”, spune moldoveanca.

Prosoapele și ulcioarele din ceramică, la loc de cinste

Varietatea de produse comercializate în magazinul Angelei este destul de mare, începând cu mezeluri și crupe autohtone și terminând cu dulciuri și băuturi moldovenești. Nu doar moldovenii sunt interesați de produsele „made in Moldova”, ci și cei din Italia, care între timp au îndrăgit gustul special al produselor noastre. Angela și-a dorit să le bucure nu doar papilele gustative, dar și inimile moldovenilor stabiliți în Italia, amenajând cu prosoape și ulcioare din ceramică interiorul magazinului.

„Înainte de a deschide ușile micii mele afaceri, am analizat minuțios cerințele moldovenilor, dar și ale italienilor din această regiune. Produsele care ne reprezintă cel mai mult ca națiune sunt vinurile de calitate și dulciurile de la „Bucuria”. Aici sunt foarte mulți italieni care cunosc și apreciază vinurile noastre, în special cele de la Cricova. Cumpărători am de toate naționalitățile, cei mai mulți sunt români. Pentru mine fiecare client este o personalitate, îmi place să discut cu fiecare în parte și să aflu multe povești interesante despre viața lor. Aici fiecare om are propria poveste de viață presărată cu obstacole, dar și cu succese. Pe lângă produse autohtnone, am vrut să promovez și portul nostru național. Italienii sunt pur și simplu înnebuniți de frumos și admiră cu nesaț elementele noastre tradiționale moldovenești. În primele zile de la deschidere, mulți oameni curioși au venit aici doar auzind că s-a deschis un nou magazin frumos în Cento. Sunt foarte bucuroasă că florile brodate de pe prosoapele și fețele de masă moldovenești au reușit să ademenească atât de mulți admitratori. Iar eu, ca o moldoveancă adevărată, nu ezit să port ia tradițională, care a devenit elementul forte al magazinului meu”, spune proprietara magazinului „La Angela”.

Și-a adus și familia în Italia

Acum când are pusă pe picioare o mică afacere, familia alături, dar și inima împăcată, tânăra moldoveancă parcă nu își mai dorește să revină în R. Moldova, decât în vizită. Totuși, în adâncul sufletului ea încă mai speră că în republică se vor produce schimbări, iar toți cei care s-au împrăștiat în lumea mare își vor dori să revină acasă.

„Despre revenirea acasă nu știu... sunt un pic confuză, inima mă îndeamnă să revin acolo de unde am venit, iar cugetul mă sfătuie să rămân aici, unde am mediul necesar de a crește și numeroase posibilități de a mă dezvolta. În R. Moldova e greu să le oferi copiilor de toate, pentru unii e greu chiar și să supravețuiască. Ne lipsesc atât de multe: locuri de muncă, salarii decente, taxe accesibile de plătit pentru cei care și-au inițiat o afacere. Aici, în Italia, totul este invers, parcă ne-am afla pe două planete diferite. Secretul succesului meu este și a fost credința în Dumnezeu. Mi-am zis mereu că poți obține orice în viață doar dacă vrei și crezi în Dumnezeu, dar în același timp și în tine”, încheie antreprenoarea din Cento.

Text de Cristina Arhip

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

10.07.2019 10:19 Ziarul National Diferențe între LIDERI și șefi. A avu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md