13:30:13 10.04.2020
 
Stiri

Preţurile gazelor naturale se prăbuşesc în Europa, iar scăderea va continua

Economie 09.09.2019 07:52 Vizualizări3450 Autor: Ziarul National


Preţurile gazelor naturale se prăbuşesc în Europa, iar scăderea va continua Zf

În Europa, preţurile gazelor naturale se îndreaptă către noi scăderi după ce au atins cel mai mic nivel dintr-un deceniu în condiţiile în care furnizorii nu dau semne că şi-ar restrânge livrările abundente, scrie Bloomberg.

Stocurile se apropie de nivelul maxim cu săptămâni mai deveme decât se întâmplă de obicei, iar noi livrări continuă să sosească. În pofida unor întreruperi datorate unor activităţi de reparaţii sau întreţinere la unităţile de procesare, preţul de referinţă pentru gaze în Olanda nu reuşeşte să urce de la 10 euro pe MWh.

„În septembrie, unităţile de stocare de gaze din nordul Europei vor fi la capacitate maximă, sporind riscul unor noi scăderi de preţuri“, spune Niek van Kouteren, trader la PZEM, o companie olandeză de energie. „Sub un anumit preţ, producătorii vor fi forţaţi să extragă mai puţine gaze. Însă în acelaşi timp, mari furnizori ca Rusia“ încearcă să-şi crească cota de piaţă.

Oferta continuă să depăşească cererea. Preţurile europene ar putea creşte doar în urma unei reduceri a furnizărilor din Rusia sau Norvegia sau a stopării livrărilor de GNL, spune Norbert Ruecker, de la Julius Baer Group.

În Olanda, preţurile gazelor cu livrare în luna următoare ar putea scădea cu încă 20% în această toamnă, remarcă acesta. „Dacă lucrurile se înrăutăţesc, poate că scăderea va fi chiar şi mai mare“.

Gigantul rus Gazprom a anunţat săptămâna trecută că exporturile sale către Europa vor scădea la 192 miliarde de metri cubi în acest an, cu 4,5% sub volumele record din 2018. Preţul mediu al gazelor sale este de asemenea aşteptat să scadă cu 13% în raport cu anul trecut.

Totuşi, Gazprom nu va stopa probabil livrările doar pentru că preţurile sunt mici.

„Când avem o oportunitate, ne creştem vânzările“, declara săptămâna trecută Mihail Magin, director adjunct la Gazprom Export. „Cota de piaţă în sine nu este o ţintă pentru noi, ci o consecinţă a acţiunilor noastre“.

Preţurile ar trebui să scadă mult mai mult pentru ca producătorii să-şi reducă semnificativ producţia, potrivit lui Ahmed Hammoudan, trader la compania olandeză de energie Eneco.

„Nu preţul, ci veniturile contează cel mai mult pentru marii furnizori“, arată Hammoudan. „Chiar dacă preţurile se prăbuşesc, aceştia nu vor fi probabil sub presiune să reducă livrările pentru că-şi fac hedging pe operaţiuni. Iar aceste companii vor să livreze volume mari“.

Sursa: zf.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Voila 10.09.2019 00:18

În Olanda 10 euro pe MWh face 2,15 lei pentru metru cub. Iar la noi se cere 5 lei pentru metru cub, din care cam jumătate este bioxid de carbon și azot, deci 10 lei pentru metru cub.

Nick 10.09.2019 18:37

La noi oricum toate produsele sunt mai scumpe. La restul se ieftinesc la noi se scumpesc. Societățile de stat care ar trebui sa ne apere interesele mai bine s ar desfinta.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.04.2020 09:29 Nicolae Negru Nicolae Negru // Se ascunde Dodon în ...

06.04.2020 09:28 Nicolae Negru Nicolae Negru // Statuia mareșalului ...

04.04.2020 18:14 Ziarul National Victor Chirilă // Creditul rusesc est...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md