07:03:39 14.05.2025
Stiri

Președinta Maia Sandu: „Sperăm că, la Summitul Parteneriatului Estic din decembrie, statele partenere vor obține un semnal clar de apropiere de UE din partea Bruxellesului”

Actualitate 09.11.2021 11:52 Vizualizări3367
Președinta Maia Sandu: „Sperăm că, la Summitul Parteneriatului Estic din decembrie, statele partenere vor obține un semnal clar de apropiere de UE din partea Bruxellesului” Facebook

După 30 de ani de „căutări și tranziție nereușite”, când „aspirațiile europene au căzut pradă intereselor obscure ale guvernanților”, cetățenii R. Moldova au mai demonstrat încă o dată, la alegerile din iulie 2021, că integrarea europeană este calea pe care vor să meargă.

Președinta Maia Sandu s-a arătat convinsă astăzi, într-un discurs susținut în cadrul Forumului de Integrare Europeană a Republica Moldova, organizat la Chișinău, că „ne așteaptă câțiva ani de provocări majore, dar dacă vom acționa împreună, cu sprijinul UE și al altor parteneri, vom reuși”.

„Sperăm că, la Summitul Parteneriatului Estic din decembrie, statele partenere vor obține un semnal clar de apropiere de UE din partea Bruxellesului”, și-a exprimat speranța șefa statului.

Maia Sandu a declarat că, în ultimul an, a muncit pentru a restabili dialogul cu UE.

„Cetățenii Republicii Moldova au înțeles că lozinca integrării europene nu însemnă nimic dacă este purtată de politicieni corupți. (...) Alegerile recente au mai arătat că prioritățile cetățenilor sunt aceleași ca și angajamentele asumate în Acordul de Asociere cu UE și trebuie să devină prioritate a agendei interne. Avem sarcina să recuperăm timpul pierdut în relația cu UE, timp în care Acordul de Asociere a fost transformat într-un document declarativ de fostele guvernări, și să avansăm în angajamentele asumate față de UE. Una din prioritățile mele în acest an a fost restabilirea relațiilor cu partenerii occidentali, relații care au stagnat din cauza eșecurilor de la guvernare. Acum, Republica Moldova a început să-și restabilească respectul și imaginea pozitivă, iar partenerii externi sunt dispuși să ne ajute.

Restabilirea dialogului a permis sprijinul pentru combaterea pandemiei și pentru recuperarea economică, inclusiv planul de redresare economică de 600 de milioane de euro care se discută. În prezent se discută și despre consolidarea agendei de asociere a Republicii Moldova și UE și lansarea dialogului în domeniul politicii externe și de securitate”, a afirmat Maia Sandu.

Șefa statului a reiterat că prioritățile noii guvernări de la Chişinău sunt reforma justiției și combaterea corupției, pentru întărirea statului de drept, dar și reforma sistemului energetic pentru diversificarea surselor de energie.

„Este nevoie și de a reformă a sectorului de securitate, de o nouă viziune complexă adaptată timpurilor. Problema transnistreană, instituțiile slabe, provocările de mediu, campaniile de dezinformare sunt pericole reale pentru republică. Lansarea dialogului politic și de securitate cu UE ne a ajută să reorganizăm sistemul de securitate și să-l facem eficient”, a mai punctat președinta.

Forumul de Integrare Europeană a Republicii Moldova este o platformă de discuţii pe marginea celor mai critice provocări pe care le are în faţa Republica Moldova pe calea integrării europene și este organizat, al optulea an consecutiv, de către Friedrich Ebert Stiftung Moldova, Asociația pentru Politica Externă, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.

Autor: ZiarulNational
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte