17:02:46 29.11.2023
Stiri

Președinta Maia Sandu, atac la procurori în cazul lui Iulian Muntean: „Voi insista asupra unui registru electronic. Asta înseamnă că procurorii pot deschide dosarul, pot să nu-l închidă zece ani, ei pot șantaja”

Actualitate 26.09.2023 09:25 Vizualizări1360 Autor: Ziarul National
Președinta Maia Sandu, atac la procurori în cazul lui Iulian Muntean: „Voi insista asupra unui registru electronic. Asta înseamnă că procurorii pot deschide dosarul, pot să nu-l închidă zece ani, ei pot șantaja”


Președinta Maia Sandu arată cu degetul spre procurori în cazul lui Iulian Muntean, candidatul care a trecut cu brio de Comisia pre-vetting și a fost votat de Parlament în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), deși figurează într-un dosar penal pentru corupție, cu o vechime de cinci ani.

Șefa statului susține că, dacă în cazul lui Muntean dosarul nu a fost introdus în baza de date, înseamnă că mai există asemenea cazuri, iar procurorii ar putea să se joace cu dosarele și șantaja persoanele învinuite sau bănuite. Maia Sandu a anunțat că va insista pe crearea unui registru electronic comun al dosarelor la Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție.

„Dacă în registru nu a existat nicio înregistrare despre această persoană, înseamnă că nu există și despre altele. Cum s-a întâmplat că noi am aflat despre acest dosar, deși majoritatea celor din sistem știau că membrii Comisiei vor examina candidatura lui (Iulian Muntean – n.r.). Și iată că ei au așteptat, iar după două săptămâni: bună ziua, este așa un document. Dar unde era acest document până acum? De ce nu a fost înregistrat normal? Voi insista asupra unui registru electronic, ca să nu mai vedem așa ceva. Pentru că asta înseamnă că procurorii pot deschide dosarul, pot să nu-l închidă zece ani, ei pot șantaja”, a declarat Maia Sandu ieri-seară, în cadrul unei emisiuni la Tv8.

Șefa statului a adăugat că membrii Comisiei pre-vetting, care evaluează integritatea judecătorilor și procurorilor, își va continua activitatea.

CITIȚI și Olesea Stamate acuză procurorii și ofițerii CNA de „SABOTAJ” în cazul lui Iulian Muntean, care a ajuns, prin votul Parlamentului, membru al CSM, deși figurează într-un dosar penal

„Eu știu că majoritatea procurorilor nu-și doresc această evaluare de integritate, noi toți știm că judecătorii nu doresc evaluarea integrității. Însă ei nu s-au putut curăța singuri pe parcursul ultimilor trei ani, așa că noi vom continua. Le place, nu le place, alte metode nu există. Știu că sunt mulți care critică această evaluare a integrității, dar nu propun nimic în schimb. De aceea, vom continua”, a afirmat Maia Sandu.

Menționăm că Iulian Muntean și-a anunțat demisia din funcția de membru al CSM, după ce autoritățile i-au solicitat acest lucru la scurt timp după ce presa a publicat informația despre dosarul penal în care acesta figurează, deși a fost declarat integru de către Comisia pre-vetting și a fost votat de Parlament.

Comisia pre-vetting a arătat că nu a fost informată despre vreun dosar în care este vizat Iulian Muntean, Procuratura Anticorupție a spus că nu este obligată să transmită informații, dar nu i se cer, iar Centrul Național Anticorupție nu a găsit dosarul în baza de date.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Românii regățeni și r...

27.11.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre neoproletcultism

24.11.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Au obosit?

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md