08:19:23 19.02.2020
 
Stiri

PREMIERĂ medicală în R. Moldova: Operație la PLĂMÂNI după o nouă metodă. Pacienta, o femeie de 66 de ani care suferă de cancer, externată deja

Social 19.03.2019 14:39 Vizualizări1834 Autor: Ziarul National
PREMIERĂ medicală în R. Moldova: Operație la PLĂMÂNI după o nouă metodă. Pacienta, o femeie de 66 de ani care suferă de cancer, externată deja
Poză simbol


Medicii din cadrul Secției chirurgie toracică a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” au efectuat, pentru prima dată în R. Moldova, o intervenție chirurgicală la plămâni cu suturi mecanice endoscopice foarte costisitoare, numită lobectomie anatomică superioară videotoracoscopică.

Deși asemenea operații sunt efectuate deja de 20 de ani în lume, R. Moldova nu avea posibilități să procure instrumentarul necesar, unul destul de costisitor. Acest lucru însă a fost depășit.

Prima pacientă din Republica Moldova care a beneficiat de așa tip de intervenție are 66 de ani, diagnosticată cu tumoră malignă periferică lob superior pe stânga. Pacienta a fost deja externată.

Avantajele acestui tip de intervenție sunt o vizualizare foarte bună de către chirurgi a tuturor elementelor anatomice pulmonare, diminuarea traumatismului operator și a impactului actului chirurgical asupra organismului, durerea post-operatorie este semnificativ mai mică, deoarece incizia este mai mică, mușchii nu mai sunt secționați pe o suprafață mare, nu mai apar fracturi la nivelul coastelor, nu mai apar leziuni la nivelul nervilor intercostali, nu mai sunt necesare medicamente antialgice puternice etc.

De asemenea, pacientul se recuperează repede, iar după trei-patru zile este externat.

Lobectomia pulmonară este o procedură chirurgicală care constă în îndepărtarea unui lob pulmonar și, spre deosebire de chirurgia deschisă care se realizează printr-o incizie mare, la acest tip de intervenție se fac 2-3 incizii mici, fără depărtarea coastelor. Prin una dintre aceste incizii este introdus un toracoscop, un instrument subțire care are atașată o sursă de lumină și o cameră video care proiectează imaginile din interiorul toracelui pe un ecran, permitându-i medicului chirurg să vizualizeze cavitatea toracică și desfășurarea intervenției chirurgicale.

„Intervențiile chirurgicale videotoracoscopice se efectuează în lume deja de peste 20 de ani. Sunt operații moderne și efective, dar necesită costuri mai mari. Noi efectuăm, anual, până la 100 de operații videotoracoscopice în diferite patologii pleuro-pulmonare benigne, mediastinale și esofagiene. Se fac 2-3 incizii de 2-3 cm și cu ajutorul instrumentelor medicale se efectuează intervenția preconizată. Actualmente, datorită procurării suturilor mecanice endoscopice care sunt foarte costisitoare, am reușit să efectuăm și noi prima lobectomie videotoracoscopică anatomică. Selecția pacienților pentru așa tip de intervenție trebuie să fie destul de atentă”, declară Alexandru Toma, șeful Secțiiei chirurgie toracică a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.02.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Tătucul Dodon simte ...

14.02.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul Ciocoi, primu...

10.02.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Candidatul comun al ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md