10:07:27 27.03.2023
Stiri

PREMIERĂ // Instituțiile de învățământ profesional-tehnic din R. Moldova participă la Programul ERASMUS+ al Uniunii Europene

Actualitate 17.03.2023 10:40 Vizualizări613 Autor: Ziarul National
PREMIERĂ // Instituțiile de învățământ profesional-tehnic din R. Moldova participă la Programul ERASMUS+ al Uniunii Europene


Oportunitate pentru peste 45 de mii de elevi din R. Moldova care învață în instituții de învățământ profesional-tehnic. Instituțiile de învățământ profesional-tehnic din R. Moldova participă, în premieră, la Programul ERASMUS+ al Uniunii Europene.

Astfel, directorii școlilor profesionale au participat joi, 16 martie, la o sesiune de informare privind oportunitățile Programului Erasmus+ al Uniunii Europene, eveniment organizat de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) în colaborare cu Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Oficiul ERASMUS+Moldova și Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale din România.

Noul cadru al programului Erasmus+ 2021-2027 le permite școlilor profesionale din R. Moldova să participe la proiecte de consolidare a capacităților în domeniul educației și formări profesionale. Aceste proiecte presupun acțiuni de cooperare internațională, bazate pe parteneriate multilaterale între organizațiile active în domeniul educației și formării profesionale din țările asociate la programul Erasmus+ (statele UE, Islanda, Macedonia de Nord, Turcia, Norvegia, Serbia și Liechtenstein) și din țările terțe, care nu sunt asociate la program, cum este Republica Moldova.

Prezentă la eveniment, secretara de stat a MEC Galina Rusu a menționat că, în anul 2022, de prevederile Erasmus+ au beneficiat două proiecte cu implicarea instituțiilor din republica noastră. Astfel, unul dintre acestea prevede instituirea unui sistem de formare profesională pe tot parcursul vieții, inclusiv la distanță, pentru optimizarea managementului calității îngrijirii și a riscurilor pentru sănătate în Republica Moldova și Azerbaidjan. Parte a consorțiilor este, pentru prima dată, o instituție de învățământ profesional tehnic din Republica Moldova - Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”. Cel de-al doilea proiect prevede crearea unui Centru pentru Educaţie Antreprenorială şi Asistenţă în Afaceri.

Secretara de stat a felicitat instituțiile câștigătoare și a îndemnat reprezentanții instituțiilor de învățământ profesional tehnic să accepte provocarea și să participe activ la apelurile de propuneri ale Programului Erasmus+ pentru domeniul formării profesionale.

În prezent, în Republica Moldova activează 90 de instituții de învățământ profesional-tehnic, cu un număr total de peste 45 de mii de elevi.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.03.2023 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Reunirea sincronă, „...

24.03.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Xi în tranșee cu Pu...

22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md