21:37:37 22.03.2023
Stiri

PREMIERĂ în ultimii 30 de ani: Numărul REAL al persoanelor care locuiesc în R. Moldova, calculat în conformitate cu o metodologie internațională

Actualitate 28.01.2023 11:11 Vizualizări2074 Autor: Ziarul National
PREMIERĂ în ultimii 30 de ani: Numărul REAL al persoanelor care locuiesc în R. Moldova, calculat în conformitate cu o metodologie internațională UNFPA Moldova


Pe teritoriul R. Moldova locuiesc în prezent 2,6 milioane de persoane.

Cifra a fost calculată aplicând metodologia internațională în domeniu, care ia în calcul migrația internă și internațională, o premieră pentru republica noastră.

,,Pentru prima oară după 30 de ani, se cunoaște numărul real al populației care locuiește în Republica Moldova. Acest lucru se datorează adoptării metodologiei internaționale de calcul al populației cu reședința obișnuită, dar și faptului că a fost calculat numărul persoanelor care pleacă și revin în republică", explică UNFPA Moldova.

Calcularea numărului revizuit al populației atât la nivel național, cât și local a fost realizată de Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova, cu susținerea UNFPA Moldova și Swiss Cooperation in Moldova.

După ultimul recensământ al populației, realizat în anul 2014 în R. Moldova, Biroul Național de Statistică anunța peste 2,9 milioane de locuitori în R. Moldova, însă experții au apreciat că datele au fost distorsionate, fiind supraestimat numărul populației.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Miticu Mitica 28.01.2023 21:13

Evident ca a fost supraestimat . Nu este nevoie de alte studii. avem toate datele ale cresterii populatiei prin levierul natalitate vs mortalitate dar si trendul simplu de emigrare vs renuntare la nationalitate. Pur si simplu emigrarea este si mai amenintatoare pt scaderea populatiei nu doar prin renuntare la cetatenie ci pentru ca urmasii acestora nu vor mai solicita practic deloc nationalitatea. Peste un milion de moldoveni au primit cetateniile altor state De la independenta incoace si din cele doua milioane aproximativ de noi nascuti ai emigrantilor doar foarte foarte putini au cetatenia. Cred ca ne apropiem de milioane de cetateni activi care isi exercita prerogativele cetatenesti. RM alturi de RO sunt tarile care au cea mai masiva depopulare. Dar in favoarea RO este ca au crescut trendul economic ce va inversa in scurta vreme tendinta descrescatoare. ceea ce salveaza de la pieire existenta ambelor state este numarul total de cetateni români in crestere avand in vedere nu natalitatea ci (re)naturalizarea. In prezent românii cresc, România scade, Republica Moldova scade. In viitor Românii vor creste si mai mult. România va creste, iar RM va scade si mai mult. Pe fondul scaderii populatiei RM in procentaj minoriattile vor creste. Iar in România pe fondul cresterii, minoritatile vor scadea in procentaj, dar se va inregistra in urma razboiului o crestere semnificativa a minoritatii ucrainiene. Iar acesta situatie trebuie folosita in cererea catre Ucraina de acordare a drepturilor europene a minoritatiilor românesti si moldovenesti din Ucraina in tandem si unison.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md