02:31:11 27.05.2024
Stiri

Povestea primului pacient din lume tratat cu celule stem. Mai avea 4 ani de trăit, după ce boala i-a fost descoperită la vârsta de doi ani. Acum are 32 de ani și este tată

Actualitate 20.11.2023 11:11 Vizualizări829 Autor: Ziarul National
Povestea primului pacient din lume tratat cu celule stem. Mai avea 4 ani de trăit, după ce boala i-a fost descoperită la vârsta de doi ani. Acum are 32 de ani și este tată Foto: parentsguidecordblood.org


Avea cinci ani când medicii au decis să încerce această terapie. La vârsta de doi ani i-a fost descoperită o maladie cruntă, iar specialiștii i-au mai dat șanse de supraviețuire pentru puțin timp.

Este vorba despre Matthew Farrow din Marea Britanie, primul pacient din lume tratat cu celule stem, după ce s-a născut cu o afecțiune genetică rară. Matt are acum 32 de ani, este căsătorit și este tată.

Matthew Farrow este prima persoană din lume care a efectuat un transplant de sânge de cordon ombilical. Acest lucru s-a întâmplat pe 6 octombrie 1988, la vârsta de 5 ani, când Alison Farrow, sora lui care abia se născuse, a fost donatorul de sânge de cordon care i-a salvat viața acestuia.

Matt s-a născut cu o afecțiune genetică rară numită Anemia Fanconi (AF). Pentru a se ajunge la reușita transplantului, a fost nevoie de un efort colectiv internațional: sângele din cordonul ombilical a fost stocat de către omul de știință american Dr. Hal Broxmeyer, transplantul efectuându-se în Franța la Spitalul Saint-Louis din Paris de către medicul său, Dr. Eliane Gluckman.

„La 2 ani și jumătate, mama a observat că e ceva în neregulă cu mine, iar când am ajuns la medic, aceștia au precizat că voi supraviețui doar până la vârsta de 6 ani. Cu ajutorul transplantului de celule stem, am reușit să sparg această barieră. Am ieșit din bula creată în jurul sănătății mele și am învățat să merg pe bicicletă, cu ajutorul vecinilor mei români de la acea perioadă, am o familie și sunt părinte. Transplantul meu a avut loc acum 35 de ani, când medicina nu era atât de avansată. Sunt sigur că acum mult mai mulți pacienți vor putea fi tratați cu succes cu celule stem”, a declarat Farrow, în timpul unei conferințe susținută la București, transmite newsweek.ro.

Matthew Farrow, primul pacient din lume strat cu celule stem, în România Foto: imagini conferință de presă


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md