20:07:34 26.04.2024
Stiri

Post-URSS // Miliardele Moldovei

Economie 30.11.2013 10:07 Vizualizări12361 Autor: Raisa Lozinschi
Post-URSS // Miliardele Moldovei


Datorii // Moscova nu a mai întors Moldovei 7,3 miliarde de ruble și nici nu a luat-o în calcul la repartizarea tezaurului acumulat în timpul URSS

Oricât ar părea de straniu, există state care au datorii istorice față de R. Moldova. Milioane de dolari. Bani neachitați încă din anii ’90 ai secolului trecut și, deocamdată, nu se știe dacă vor fi recuperați vreodată. Aceste datorii față de R. Moldova s-au creat după căderea URSS, când republica noastră a început să-și gestioneze singură relațiile economice. Până în anii ’90, totul era clar: relațiile „frățești” între componentele URSS erau dirijate „de la centru”.

Kazahstanul ne datorează 6,2 milioane de dolari

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, în anii 1992-1993, R. Moldova a exportat produse sau a acordat servicii mai multor țări, iar șase dintre acestea nu s-au achitat nici până astăzi. Cea mai mare sumă ne-o datorează Kazahstanul - 543,9 milioane de ruble, adică 6,2 milioane de dolari SUA. Premierul R. Moldova din perioada anilor 1991-1992, Valeriu Muravschi, susține că nu-și mai aduce bine aminte ce comerț făcea R. Moldova cu Kazahstanul. „Îmi pare că R. Moldova a trimis acolo tehnică pentru a-i ajuta la recoltare, dar nu s-au mai achitat”, ne-a spus Muravschi.

R. Moldova exporta tot ce se putea

Alte state datoare R. Moldova sunt tot din spațiul postsovietic: Ucraina –0,4 milioane de dolari SUA, Tadjikistan - 0,5 milioane de dolari, Letonia - 0,9 milioane de dolari, Lituania - 2 milioane de dolari și Azerbaidjan - 0,7 milioane de dolari. Succesorul lui Muravschi, Andrei Sangheli, premier al R. Moldova în perioada anilor 1992-1997, afirmă că R. Moldova „exporta tot – legume, fructe, vin, textile, carne, unt, lapte etc.”. Principalele țări de destinație a exporturilor moldovenești erau, în acea perioadă, Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Țările Baltice.

Mai sunt șanse?

Victor Barbăneagră, viceministru al Finanțelor în actualul Cabinet de miniștri, ne-a informat că R. Moldova depune eforturi pentru a recupera datoriile. Astfel, în conformitate cu prevederile Protocolului celei de-a IV-a ședințe a Comisiei interguvernamentale moldo-kazahe pentru colaborare comercial-economică, din 28-29 aprilie 2011, urmează a fi definitivate procedurile privind modul de reglementare a datoriilor existente între Kazahstan și R. Moldova. „Cred că mai sunt șanse să recuperăm datoriile, doar suntem membri CSI”, crede Sangheli. Iar expertul economic Adrian Lupușor susține că autoritățile ar putea negocia reeșalonarea acestora sau ar putea recupera datoriile din contul altor servicii.

Moscova ne-a luat banii

Chiar dacă R. Moldova nu are în statistici datorii din perioada sovietică, atunci când economia URSS era planificată, profesorul universitar Sergiu Chircă, doctor habilitat în ştiinţe economice și deputat în primul Parlament al R. Moldova, susține că Moscova nu și-a onorat niciodată datoriile către Chișinău. Potrivit unor calcule ale profesorului, la destrămarea URSS, în Banca de Economii a Uniunii erau 7,3 miliarde de ruble ale cetățenilor moldoveni. Aceștia reprezentau banii de pe așa-numitele cărticele de economii. „Acești bani erau ai cetățenilor din RSSM și Moscova nu i-a mai întors. Oamenii depuneau economiile la filiala băncii care era în Moldova, iar Moscova îi lua. Nimeni nu a mai pus problema ca acești bani să fie întorși”, ne-a spus Chircă.

Fără aurul Uniunii

Mai mult, R. Moldova a refuzat, imediat după proclamarea independenței, să recunoască cota-parte a Moldovei în datoria URSS către alte state. „Datoria URSS către alte state era de vreo 70 de miliarde de dolari. Nouă ne reveneau 1,5 procente din aceasta, în funcție de ponderea populației. Nu s-a ținut cont de faptul că și alte state îi erau datoare URSS-ului cu vreo 100 de miliarde de dolari la acea vreme. Bine, o parte din datorii erau pierdute, dar vreo 60 de miliarde trebuiau întoarse. Dacă mai punem și patrimoniul URSS, tezaurul de aur unde se regăseau vreo 2 000 de tone de aur, aveam să câștigăm de 5-6 ori mai mult, dacă recunoșteam acea cotă-parte din datorie”, crede economistul. Atunci, majoritatea statelor ex-sovietice au renunțat la cota-parte din datoria URSS, numai Rada Ucrainei nu a ratificat documentul. „În cazul Ucrainei, problema a rămas în aer”, zice Sergiu Chircă.

Exportăm și în Belize, Insulele Virgine sau Senegal

Astăzi, R. Moldova exportă produse „made in Moldova” aproape pe tot globul. Potrivit datelor statistice, R. Moldova a exportat în 2012 mărfuri în valoare de peste 2,1 miliarde de dolari în circa 90 de state ale lumii. Cele mai multe mărfuri au plecat în Federația Rusă (peste 655 de milioane de dolari), în România (peste 356,7 milioane de dolari), în Italia (peste 202 milioane de dolari) și în Ucraina (peste 122 de milioane de dolari). R. Moldova exportă, în special, produse alimentare şi animale vii, băuturi alcoolice şi nealcoolice, tutun, combustibili minerali, lubrifianţi şi materiale derivate, uleiuri, grăsimi şi ceruri de origine animală sau vegetală, produse chimice, mărfuri manufacturate etc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md