22:17:06 22.09.2019
 
Stiri

Posibilitate de a studia atmosfera pe alte planete: Savanții de la UTM au fost premiați cu un MILION de euro pentru o descoperire UNICĂ în lume

Social 24.05.2019 14:44 Vizualizări1302 Autor: Ziarul National
Posibilitate de a studia atmosfera pe alte planete: Savanții de la UTM au fost premiați cu un MILION de euro pentru o descoperire UNICĂ în lume
Poză simbol
Un grup de savanți de la Universitatea Tehnică din Moldova a primit din partea UE un milion de euro pentru descoperirea unei substanțe unice în lume. Este vorba de aerogalnit – un materialul inorganic care are proprietatea de a atrage şi în acelaşi timp de a respinge apa, dar și care ar putea fi folosit pentru a studia atmosfera pe alte planete.

Potrivit academicianului Ion Tighineanu, care a condus echipa de cercetători, banii oferiţi de Uniunea Europeană vor fi folosiţi pentru continuarea cercetărilor în domeniu şi crearea unor concepte de implementare a substanţei.

Aerogalnitul a fost creat de către savanţii moldoveni, în comun cu un grup de cercetători străini, după aproape cinci ani de cercetări. Acum câteva luni, descoperirea a fost recunoscută în întreaga lume. În cadrul unui program de granturi, Comisia Europeană le-a oferit cercetătorilor moldoveni un milion de euro.

„500 de mii de euro vor fi implimentaţi la Chişinău. Vor fi cursuri speciale, şcoli de vară, conferinţe, la care vor participa tinerii, vor veni profesori şi de peste hotare. Alte 500 de mii sunt împărţite între parteneri, dar utilizarea lor este tot pentru noi”, a declarat Ion Tigheneanu, savant, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, scrie prime.md.

Inventatorii de la UTM au creat şi conceptul unui dispozitiv pe bază de aerogalnit, care va putea fi folosit pentru studierea spaţiului cosmic.

„Am testat aerogalnitul la presiuni înalte. Ne-am convins că proprietăţile se schimbă până la 40 de atmosfere, se poate de utilizat. Asta ar însemna că am putea studia atmosfera pe alte planete”, a declarat Ion Tigheneanu, savant, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Cercetătorii îşi propun să creeze cu ajutorul aerogalnitului un înveliş special, care blochează câmpul electromagnetic. În era tehnologiilor, acest material ar putea fi folosit pentru blocarea undelor periculoase emise de aparatele electrocasnice, telefonelor mobile sau altor dispozitive radioactive.

„Mulţi oameni doresc să aibă locuinţa izolată. Iată un strat, relativ subţire, din astfel de material blochează foarte eficient aceste unde”, a declarat savantul Tudor Branişte.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.09.2019 09:15 Nicolae Negru Octavian Țîcu și idila electorală înt...

16.09.2019 09:27 Nicolae Negru O sută de zile cu Dodon sau restabili...

13.09.2019 09:10 Nicolae Negru Maia Sandu va merge la Moscova de bun...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să-i ofere „o autonomie foarte puternică” Transnistriei, așa cum a anunțat președintele Igor Dodon, ca soluție pentru reglementarea conflictului transnistrean?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md