„Posibil ATAC”: Acțiuni PROVOCATOARE ale militarilor ruși din Misiunea de Pacificare, în Zona de Securitate


Situația se precipită în stânga Nistrului. Contingentul militar al Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii a încălcat de mai multe ori, în ultima perioadă, regimul Zonei de Securitate, se arată într-o declarație a Delegației R. Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC), prezentată în cadrul ședinței de ieri desfășurate la Tighina.
„Asemenea cazuri au fost fixate în perioada februarie – aprilie curent și au fost exprimate prin deplasarea, necoordonată cu Comisia Unificată de Control, a tehnicii militare blindate în afara razei posturilor Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. S-a subliniat că incidentele au avut repercusiuni în societate și au amplificat nemulțumirea locuitorilor din Zona de Securitate care sunt supuși periodic stopării neîntemeiate cu verificarea excesivă a actelor și unităților de transport. Delegația Republicii Moldova cataloghează drept provocatoare această sfidare a documentelor misiunii de menținere a păcii și face apel către contingentul militar al Federației Ruse să renunțe la acțiuni destabilizatoare și să contribuie la păstrarea păcii pe malurile Nistrului”, se arată într-un comunicat de presă al Delegației R. Moldova în CUC.
În declarația respectivă este oferit drept exemplu cazul unui convoi format dintr-o blindată „BTR-60” și un camion militar „Ural”, ce transporta un grup de militari cu fața ascunsă sub mască cu specific militar și se deplasa spre postul vamal intern și de poliție „Pârâta”.
„Mișcarea în prealabil necoordonată și chiar neanunțată a echipamentelor militare, inclusiv a celor blindate, a provocat confuzie în rândul angajaților postului de poliție și vamal, deoarece țeava blindatei era îndreptată către acest post, acțiunile contingentului militar al forțelor de menținere a păcii din Federația Rusă au fost percepute ca un posibil atac. Astfel a fost activată alarma la unitățile de poliție din Secția Centrală a Zonei de Securitate. Doar deplasarea promptă a conducerii Inspectoratului de Poliție Dubăsari la locul incidentului a dus la detensionarea situației”, cităm din declarație.
Reprezentanții Chișinăului au solicitat, în cadrul aceleiași ședințe, eliminarea posturilor ilegale ale structurilor de forță transnistrene, enumerând cazurile produse în mod repetat la posturile Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, cu oprirea nejustificată a mijloacelor de transport ale cetățenilor, în special ale celor deținute de reprezentanții corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova. Delegația moldovenească a cerut excluderea cazurilor similare pe viitor.







































































