16:03:03 25.07.2024
Stiri

Porțelanului chinezesc fisurat nici Xi nu are ce să-i facă

Actualitate 09.06.2024 08:55 Vizualizări1272 Autor: ZiarulNational
Porțelanului chinezesc fisurat nici Xi nu are ce să-i facă


Trustia, elegii politikoase

Numai eu am impresia că Biden, Sunak, Macron, Scholz și chiar Georgia Meloni și liderii altor țări europene dens populate îl duc de nas, îl zădărăsc pe Putin cel Fioros, care i-a prevenit de la rău început, în dimineața zilei de 24 februarie 2022, că vor suporta consecințe nemaivăzute, dacă se amestecă în afacerile lui din Ucraina și încearcă să submineze spețoperația militară? Și ce a urmat?

Ucrainenilor li s-a furnizat mai întâi câteva căști second hand și niște veste antiglonț mâncate de molii, apoi javelin-uri, ca să doboare avioanele rusești rătăcite, apoi occidentalii au prins treptat la curaj și au trimis tunuri, tancuri, rachete Himars, Storm Shadow, SCALP și chiar sisteme antiaeriene „Patriot”, cu excepția ATACMS cu rază lungă de acțiune, apoi s-a trecut repede și peste această „linie roșie” și urmează avioanele de vânătoare F-16, cu condiția ca ucrainenii să nu tragă asupra țintelor de pe teritoriul Rusiei, decât numai la o distanță limitată, nu prea mult dincolo de frontiera rusă.

Experții ruși în bucătăria franceză numesc această tactică „fierberea broscoiului” - temperatura apei se ridică foarte lent, ca broscoiul să se adapteze la schimbările termice și să nu sară din vas. Acum Biden zice că se poate trage cu armele americane oriunde generalii ucraineni consideră necesar, dar în niciun caz asupra Moscovei și Sankt-Petersburgului. Urmând logica respectivă, acesta e un semnal că, mâine-poimâine, rachetele ATACMS vor cădea asupra Kremlinului. Să sperăm că se va întâmpla în orele când Putin se va afla în buncăr, căci ar fi păcat ca un geostrateg de talia lui globală să piară din cauza unui calcul elementar greșit. Și ar fi bine ca el să-și mărturisească păcatele înainte de a nimeri în rai.

E adevărat că, între timp, Putin a tot amenințat țările dens populate cu arma nucleară, dar nici ele nu par să-l fi luat în serios. Imaginați-vă ce trăiește Stalinul timpurilor noastre când vede că nu este luat în serios! Ce se întâmplă, de fapt? Nu-l crede nimeni nebun? Consideră că el nu se va hotărî să-și părăsească marile palate lumești, ca să se mute în raiul ceresc unde nu se știe dacă există proprietate privată, darămite castele ca la Ghelendjic? Zilele trecute, Putin a declarat că nu mai e nevoie să folosească arme nucleare pentru a învinge în Ucraina. Atunci de ce a speriat așa de des lumea că le va folosi? Nu-și da seama ce vorbea? Sau lui Xi nu-i plac amenințările nucleare?

Situația e cu atât mai jenantă, cu cât tot ce i s-a livrat armatei ucrainene până acum sunt niște vechituri, armament la care armata SUA fie a renunțat, fie e pe cale de a renunța! Unde a greșit Putin? Călcâiul său vulnerabil s-a dovedit a fi tocmai brațul său de fier - KGB-FSB, care l-a convins că ucrainenii vor întâmpina armata rusă cu pâine și sare, după obiceiul pravoslavnic, dar a fost viceversa, ei au întâmpinat-o cu rachete anti-tanc! Asta l-a înfuriat pe liderul națiunii ruse, iar un strateg înfuriat e ca un computer virusat. Ca să demonstreze că s-a calmat, Putin trebuie să retragă trupele din Ucraina, adică să-și recunoască greșeala și să arate un pic prost, iar un idol care a greșit e ca un porțelan chinezesc fisurat, nici Xi nu are ce să-i facă...

Acum stau și mă gândesc la cetățeniile pe care le-au acordat în ultima vreme Maia Sandu și Putin. Putin l-a făcut cetățean rus pe bancherul Ilan Șor, fugit din Orhei cu un miliard de dolari, iar Maia Sandu i-a făcut cetățeni moldoveni pe niște muzicieni ruși de pe un bombardier american, Bi-2, fugiți din Rusia pentru a nu fi trimiși la război. Cine e în câștig? Banii, se știe, nu aduc fericirea, ci doar război hibrid, în schimb, pentru muzica retro, unii dintre noi, mai sentimentali, sunt dispuși, vorba cântecului, să dea și bani, și vin, și haina de pe noi...

Al vostru desertort, Ion Buraga


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md