15:56:07 23.05.2024
Stiri

Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului

Actualitate 17.04.2024 15:41 Vizualizări805 Autor: Ziarul National
Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului


Recentul atac cu peste 300 de rachete și drone al Iranului asupra Israelului marchează o escaladare a conflictului, iar experții au analizat cum influențează această evoluție războiul lui Putin din Ucraina. „Intrarea Orientului Mijlociu pe un teritoriu neexplorat este cel mai bun lucru care i se poate întâmpla lui Putin acum”, susține Hanna Notte, expert la Centrul pentru Studii Internaționale și Strategice de la Washington.

Analiștii cred că Rusia câștigă din intensificarea războiului dintre Iran și Israel, care oferă un nou material pentru propaganda Moscovei, care susține că politicile SUA nu mai pot garanta securitatea aliaților săi, iar Occidentul este slăbit, potrivit Radio Free Europe.

După câteva ore de tăcere în urma atacului fără precedent al Iranului cu rachete și drone asupra Israelului, Rusia a emis prima sa reacție oficială: Ministerul de Externe și-a exprimat ceea ce a spus că este „îngrijorarea extremă” a Moscovei cu privire la „cea mai recentă escaladare periculoasă din regiune”.

Ar putea exista ceva adevăr în această declarație, deoarece analiștii spun că un război la scară largă în Orientul Mijlociu nu ar fi în interesul guvernului președintelui Vladimir Putin. Deocamdată, totuși, pare mai probabil că Kremlinul este entuziasmat de o dezvoltare care ar putea juca în mâinile lui Putin în mai multe moduri, majoritatea fiind direct legate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Intrarea Orientului Mijlociu pe un teritoriu neexplorat (cu excepția unui război în întregime) este cel mai bun lucru care i se poate întâmpla lui Putin acum”, Hanna Notte, expert la Centrul de Studii Internaționale și Strategice de la Washington, Statele Unite.

Explicația este că în primul rând, noua evoluție din Orientul Mijlociu atrage atenția de la războiul din Ucraina într-un moment crucial în care Kievul se confruntă cu provocări majore în prima linie, care s-ar putea agrava în următoarele săptămâni și luni, iar Rusia bate cu o intensitate reînnoită infrastructura energetică a țării. și bombardarea orașelor, inclusiv Harkov și Odesa.

Pentru Kremlin, potențialele beneficii care ar putea fi culese din atacul Iranului asupra Israelului sunt atât ample, cât și destul de specifice.

Pe acest fundal cu sumă zero, atacul Iranului asupra Israelului poate juca în propaganda Kremlinului, oferind Rusiei material nou pe care îl poate folosi pentru a-și dezvolta narațiunile publice despre războiul din Ucraina și confruntarea cu Occidentul.

„Există o anumită percepție în rândul statelor axei - Rusia, Iran, Coreea de Nord și China - că Occidentul s-a slăbit. Și [că] atitudinile și politicile americane nu mai pot garanta securitatea aliaților săi”, a declarat Ihor Semyvolos, directorul Centrului pentru Studii din Orientul Mijlociu din Kiev.

Drept urmare, atacul iranian oferă Rusiei și statelor care au aceleași idei „o șansă de a contesta această lume unipolară despre care Putin, [președintele chinez] Xi Jinping și [liderul suprem al Iranului] ayatollahul Ali Khamenei au vorbit mult”, a spus el.

Instabilitatea din Orientul Mijlociu „deturnează atenția și resursele occidentale de la Ucraina și flancul estic al NATO, generează nesiguranță în rândul aliaților regionali ai SUA și alimentează în continuare o percepție mai largă, globală, că Occidentul nu poate pacifica regiunea, amplificând astfel percepțiile asupra războiului din Gaza”, a declarat Notte.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md