Unii petroliști din R. Moldova și Igor Dodon ar pune la cale un mare COMPLOT: „Este posibil ca, în ajunul alegerilor, unii petroliști, concertat, să renunțe la comercializarea combustibilului, încercând astfel să influențeze rezultatele scrutinului”
Unele companii petroliere, în înțelegere cu socialistul Igor Dodon, ar pune la cale un complot privind influențarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 11 iulie curent. Astfel, unele companii petroliere ar urma să renunțe la comercializarea combustibilului în ajunul alegerilor sau chiar pe 11 iulie, pentru ca alegătorilor să li se spună că partidele de dreapta sunt vinovate de acest lucru, a anunțat astăzi, într-o postare pe Facebook, vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari.
„Petroliștii nu sunt mulțumiți de marja comercială de 2,33 de lei pentru fiecare litru de benzină și motorină, stabilită de ANRE. Este un adaos comercial după achitarea tuturor impozitelor și taxelor. Astfel, marea majoritate a companiilor, pe fundalul unui guvern impotent și incompetent, au recurs la un șantaj la adresa agricultorilor. Sincron, în ajunul secerișului, au fost anulate reducerile la procurarea motorinei angro pentru producătorii agricoli mari. Unele entități, în înțelegere cu Dodon, încearcă să facă propaganda că de vină este Slusari, Platforma „DA”, Maia Sandu etc., care, evident, nu au nicio tangență cu stabilirea marjei comerciale. Mai mult ca atât, este posibil ca în ajunul alegerilor sau în ziua votării unii petroliști, concertat, să renunțe la comercializarea combustibilului la benzinării, încercând să influențeze rezultatele scrutinului”, avertizează Slusari.
În acest context, vicepreședintele Parlamentului a solicitat ca ANRE să facă publică marja comercială a companiilor petroliere în primul trimestru al anului 2021, până la aprobarea metodologiei noi și plafonarea prețurilor la pompă: „Eu știu că acest adaos comercial, în baza rapoartelor prezentate de petroliști, a fost sub 2 lei și companiile activau bine-mersi, fără niciun reproș. Dar vreau informația oficială de la ANRE”.
De asemenea, Slusari a mai cerut autorității responsabile să publice informația privind numărul stațiilor de alimentare din R. Moldova, în comparație cu România, și să spună câte din ele sunt arendate de către companiile petroliere.
„Vreau să știu care e plata medie pentru arendă și vânzările realizate zilnic de fiecare stație. Cetățenii trebuie să știe că majoritatea companiilor petroliere nu construiesc benzinării proprii, dar sunt gata să achite 50 de mii de dolari pentru chiria unei stații de alimentare. Oare nu este clar că se urmărea majorarea artificială a cheltuielilor companiilor pe hârtie, iar o bună parte din banii achitați pentru arendă se întorceau?
Totodată, cer Consiliului Concurenței să se autosesizeze pe marginea acțiunilor acestui cartel politico-economic și, în sfârșit, să sancționeze cele șase companii, care, potrivit raportului Consiliului, în perioada 2019 - ianuarie 2021 au majorat de zece ori, nejustificat, prețurile la combustibil, urmare a unor coordonări la telefon și discuții cu Plahotniuc și Dodon”, a conchis Slusari.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”