O replică dată, peste timp, istoricilor ruși: Cartea „Basarabia: dăinuire românească prin istorie și limbă” a dr. habil. Ion Eremia, lansată la Universitatea din Oradea
Cartea „Basarabia: dăinuire românească prin istorie și limbă”, semnată de prof. univ. dr. habil. Ion Eremia de la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, a fost lansată luni, 9 decembrie, la Universitatea din Oradea.
Evenimentul a avut loc în cadrul unui program academic dedicat promovării cercetărilor privind identitatea națională românească și a reunit profesori, cercetători, studenți și personalități din sfera științifică și culturală din România și Republica Moldova.
Volumul este considerat de prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării de la Universitatea din Oradea, ca „una din cele mai reprezentative lucrări ale profesorului Ion Eremia”.
„Ion Eremia face ceea ce ar trebui să facem toți pentru identitatea, istoria și cultura națională. Iată cu ce se poate veni nou, atunci când vrei într-adevăr să probezi dăinuirea culturală, istorică și identitatea națională”, a adăugat decanul.
În cadrul discursului său, prof. univ. dr. hab. Ion Eremia, directorul Centrului de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” de la Chișinău, a subliniat importanța înțelegerii și păstrării unității lingvistice și culturale a românilor de pe ambele maluri ale Prutului.
Ion Eremia a mărturisit că ea este rodul unor preocupări care au început în anul 1982. „Nu am văzut mult trâmbițata prietenie a rușilor, nici dorința noastră de a intra în Imperiul Rus”, a spus autorul, ca un corolar al cercetărilor sale și o replică dată, peste timp, istoricilor ruși.
Potrivit vorbitorilor de la eveniment, cartea aduce în prim-plan perspective noi asupra continuității istorice și a rezistenței culturale a Basarabiei în fața provocărilor istoriei.
La eveniment a participat, prin intermediul unei conexiuni online, și rectorul Universității de Stat a Republicii Moldova, prof. univ. dr Igor Șarov. Rectorul universității de la Chișinău l-a caracterizat pe colegul său drept „un patriarh al istoriei relațiilor Moldovei cu Rusia”. El însuși istoric, prof. Igor Șarov a afirmat că lectura volumului „Basarabia – dăinuire românească prin istorie și limbă” i-a oferit o „deosebită satisfacție”, felicitându-l pe autor.
De asemenea, cei prezenți au elogiat contribuția autorului la consolidarea ideilor academice și culturale dintre cele două state românești.
Prorectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș a subliniat că lucrarea semnată de profesorul Ion Eremia este „o colecție de studii publicate într-un singur volum legat de istoria românilor din Basarabia”. El însuși istoric de profesie, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș a afirmat că subtitlul lucrării: „dăinuire românească prin istorie și limbă, este unul foarte actual”. Mai mult, prorectorul Universității din Oradea a precizat că volumul profesorului Ion Eremia marchează o premieră în relația dintre editurile celor două universități, de la Oradea și Chișinău, fiind pentru prima dată când acestea tipăresc o carte împreună. Prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș a descris această colaborare ca fiind „începutul unui parteneriat strategic de importanță capitală”.
Referindu-se la autor, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș l-a descris ca pe un istoric „sensibil la suferințele românilor aflați sub dominație străină și atent la politicile de deznaționalizare ale marilor imperii”. „De la începutul secolului XVIII, Rusia a avut un proiect de expansiune în Balcani, pus sub stindardul panslavismului și panortodoxismului. Deviza, abilă, fiind civilizarea și modernizarea spațiilor cucerite”, a declarat prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș.
Prezent și el la eveniment, decanul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității de Stat a Republicii Moldova, conf. univ. dr. Igor Bercu, a afirmat că prezența sa la Oradea, cu prilejul lansării cărții semnate de colegul său profesorul Ion Eremia, este „un privilegiu”. Universitarul de la Chișinău a scos în evidență calitatea surselor citate de istoricul basarabean în cartea sa, alături de „complexitatea și importanța temelor abordate, probleme serioase, de interes major pentru poporul român”.
Conf. univ. dr. Igor Bercu consideră că „istoricii ruși au depus eforturi substanțiale pentru a susține procesul de rusificare și pentru a demonstra că «Lumina vine de răsărit»!”.
Guvernul demontează falsurile rusești enunțate la întrevederea lui Krasnoselski cu ambasadorul Rusiei în R. Moldova: „Chișinăul nu a blocat niciodată livrările de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului”
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”