15:53:20 25.07.2024
Stiri

Persoanele care vor dori să obțină cetățenia R. Moldova, trecute prin filtrul SIS: Reguli mai stricte introduse în legislație, după ce mii de ruși s-au grăbit, după declanșarea războiului din Ucraina, să devină moldoveni, inclusiv prin fraudă

Actualitate 14.06.2024 10:44 Vizualizări1090 Autor: Ziarul National
Persoanele care vor dori să obțină cetățenia R. Moldova, trecute prin filtrul SIS: Reguli mai stricte introduse în legislație, după ce mii de ruși s-au grăbit, după declanșarea războiului din Ucraina, să devină moldoveni, inclusiv prin fraudă


Nu toate persoanele născute și domiciliate pe teritoriul Republicii Moldova, care nu dețin cetățenia altor state și solicită recunoașterea cetățeniei statului nostru o vor primi. Acestea vor fi verificate mai întâi de către Serviciul de Informații și Securitate.

Excepție vor face persoanele care, în perioada de examinare a cererii, execută sau au de executat pedeapsa penală privată de libertate în temeiul sentinței instanței de judecată, au antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală. Cererile depuse de aceste persoane vor fi respinse, la fel ca și cererile de determinare a apartenenței la cetățenia Republicii Moldova sau de recunoaștere în calitate de cetățeni moldoveni care vor conține informații false sau vor tăinui date pertinente.

Regulile mai stricte privind recunoaștere a cetățeniei Republicii Moldova au fost votate astăzi de Parlament în lectura a doua, la propunerea deputatului Igor Chiriac.

De asemenea, a fost extins termenul de examinare a cererilor cu încă șase luni.

Potrivit lui Igor Chiriac, aceste modificări sunt necesare în contextul riscurilor provocate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Mai exact, în ultimii doi ani a fost înregistrată o majorare a numărului de aplicanți pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova, 70% dintre care aparțin persoanelor din Federația Rusă, iar 20% – din Ucraina.

Mai mult, autoritățile au identificat și numeroase tentative de dobândire prin fraudă a cetățeniei Republicii Moldova, în baza documentelor de proveniență necunoscută prezentate de către solicitanți.

Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar cererile aflate atunci în curs de soluționare vor fi examinate în conformitate cu noile reglementări operate.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md